Jurnalul.ro Ştiri Externe UE se clatină. Credibilitatea Parlamentului European, zguduită din temelii de scandalul provocat de fotbal

UE se clatină. Credibilitatea Parlamentului European, zguduită din temelii de scandalul provocat de fotbal

de Şerban Mihăilă    |   

Scandalul de mită și corupție care zguduie în aceste zile UE amenință să prejudicieze pe termen lung credibilitatea Parlamentului European. Ancheta în derulare afectează deja carierele unor eurodeputați, periclitează statutul moral al forului legislativ al UE într-o serie de chestiuni internaționale și îi pune la colț pe oficialii din Qatar, acuzați că au plătit bani grei pentru a cumpăra bunăvoința europenilor, în încercarea de a minimaliza preocupările opiniei publice de pretutindeni în privința nerespectării drepturilor muncitorilor, înaintea începerii Cupei Mondiale de fotbal. 

Scandalul, dezvăluit săptămâna trecută, a afectat reputația singurei instituții a Uniunii Europene formate din oficiali aleși direct în cele 27 de țări membre. Mai mult, acesta a subminat periculos poziția de instanță morală superioară, revendicată de blocul comunitar european în cadrul propriilor anchete, cum ar fi cele privind acuzațiile de corupție din Ungaria, țară membră a UE. 

„Problema este atât de profundă, deoarece se ciocnește fundamental de ceea ce Parlamentul European pretinde că reprezintă!”, remarcă profesorul Hendrik Vos, expert în UE la Universitatea Gent, citat de AP. „Parlamentul susține că reprezintă transparența, incoruptibilitatea și apărarea valorilor fundamentale. Într-un final, se ajunge însă la așa ceva!”, adaugă el, vorbind despre unda de șoc provocată de scandalul izbucnit la Bruxelles.

La rândul său, referindu-se la „furia abia reprimată, la furia mea, la durerea mea”, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, declara la începutul săptămânii, în fața europarlamentarilor, că „democrația europeană este atacată”. În timp ce deputații europeni se reuneau în Franța, la Strasbourg, poliția belgiană ridica un transport de date informatice din celălalt sediu al parlamentului, aflat la Bruxelles.

Cu toate acestea, Parlamentul European a fost dintotdeauna o țintă perfectă pentru persoanele care încearcă să obțină fonduri sau favoruri sau care doresc să influențeze politicile comunitare, de la lobby-iști din domeniul tutunului și reprezentanți ai industriei auto până la funcționari din guvernele naționale. Diferența, de data aceasta, este că procurorii belgieni au aflat despre încrengătura de interese. 

De altfel, poliția a efectuat până acum peste 20 de raiduri, majoritatea în Belgia, dar și în Italia, în cadrul unei anchete privind mita pentru favoruri politice. Procurorii suspectează că persoane „aflate în poziții politice și/sau strategice în cadrul Parlamentului European au fost plătite cu sume mari de bani sau li s-au oferit cadouri substanțiale pentru a influența deciziile Parlamentului”.

Efectele imediate ale dezastrului

Scandalul a zguduit grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European, care reunește partide de centru-stânga din întreaga Europă. Este vorba despre al doilea grup ca mărime în adunarea care numără 705 locuri. Grupul a pierdut peste 30 de locuri la ultimele alegeri.

Procurorii au acuzat patru persoane, care nu au fost inițial identificate, de corupție, participare la un grup infracțional și spălare de bani. Între acestea se numără vicepreședintele Parlamentului European, Eva Kaili, eurodeputată greacă, fostă prezentatoare de televiziune, în vârstă de 44 de ani, informează BBC. 

Procurorii belgieni au declarat că numerar în valoare de aproximativ 600.000 de euro a fost găsit la domiciliul unui suspect, 150.000 de euro în apartamentul unui europarlamentar și câteva sute de mii de euro într-o valiză aflată într-o cameră de hotel din Bruxelles. Sumele au fost confiscate, împreună cu mai multe calculatoare și telefoane mobile.

Perchezițiile au avut loc la Bruxelles și în Italia. Patru suspecți arestați de poliția belgiană au fost inculpați pentru „participare la o organizație criminală, spălare de bani și corupție”, a anunțat Procuratura, într-un comunicat. Aceștia vor apărea astăzi în fața unei instanțe preliminare.

Eva Kaili, europarlamentar de opt ani, a fost demisă, ieri, de către Parlamentul European, din funcţia de vicepreşedinte. Decizia a fost aprobată aproape în unanimitate de eurodeputaţii reuniţi la Strasbourg, în sesiune plenară: 625 de voturi pentru, unul împotrivă şi două abţineri. Pentru demiterea unuia dintre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European  este nevoie de votul a două treimi dintre eurodeputaţi.

De asemenea, Kaili a fost suspendată din grupul S&D și dată afară din partidul grec de centru-stânga PASOK.

La rândul său, eurodeputatul belgian Marc Tarabella s-a autosuspendat, luni, din calitatea de membru al grupului S&D, sugerând că s-ar putea număra printre cei acuzați. Alți trei eurodeputați S&D s-au retras temporar din funcțiile de conducere din cadrul grupului, aparent deoarece asistenții lor parlamentari ar fi fost implicați în scandal.

Qatar, în centrul taifunului

Autoritățile belgiene nu au identificat în mod public țara din Golf suspectată că ar fi oferit bani sau cadouri funcționarilor din Parlamentul European, însă mai mulți membri ai forului legislativ și câteva instituții mass-media din Belgia au făcut legătura între investigație și Qatar.

„Qatarul a cumpărat voturile acestei adunări pentru a ascunde exploatarea și moartea muncitorilor migranți, implicați în lucrările pentru infrastructura Cupei Mondiale.”, a afirmat Manon Aubry, copreședinte al grupului de stânga. „Chiar vreau să trimit un mesaj foarte clar către Qatar: nu puteți cumpăra europarlamentari așa cum puteți cumpăra cluburi de fotbal!”, a spus Aubry.

De cealaltă parte, Ministerul de Externe din Qatar declară că acuzațiile sunt „nefondate și constituie o gravă dezinformare”.

De altfel, în acest moment, deși se poate spune că țara care organizează Campionatul Mondial de fotbal a primit unele comentarii favorabile în Europa în acest an, acuzațiile privind o eventuală mituire a oficialilor europeni pentru crearea unei imagini favorabile Qatarului sunt încă greu de probat. 

Și membri de rang înalt ai ramurii executive a UE, Comisia Europeană, au lăudat reformele în domeniul muncii pe care Qatar le-a făcut înainte de Cupa Mondială. În aprilie, Comisia a început, de asemenea, un demers pentru a oferi călătorii fără viză pentru qatarezii care dețin pașapoarte biometrice și doresc să vină în Europa pentru șederi scurte.

Apropierea de Qatar pare să aibă o explicație simplă. În timp ce războiul Rusiei din Ucraina afectează aprovizionarea cu energie în Europa, țările membre ale UE sunt disperate să găsească furnizori de încredere pentru a contribui la reducerea prețurilor ridicate pentru consumatori. Qatar este văzut drept unul dintre acești furnizori. 

Spre exemplu, în urmă cu două săptămâni, Germania a semnat un contract important pentru gazul natural lichefiat din Qatar.

Metehne vechi, deznodământ așteptat 

Pentru Olivier Hoedeman, coordonator al organizației de supraveghere a activității de lobby „Corporate Europe Observatory”, scandalul nu este o surpriză, deoarece a fost provocat de deficiențe cunoscute de mult timp la nivelul Parlamentului European.

„Acest scandal oribil de mită, aflat în plină desfășurare, este produsul unor ani de neglijență, care s-au întors să bântuie instituțiile UE!”, spune Hoedeman, citat de AP. 

„La începutul acestui an, o interdicție a fost impusă, mult prea târziu, lobby-iștilor ruși dubioși. Astăzi, Qatar este în centrul atenției. Ambele situații reprezintă semnale de alarmă. Nu este suficientă însă adoptarea unor măsuri reactive, după încă un scandal!”, afirmă el. 

 

Subiecte în articol: scandal mita parlament europen
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri