Autoritatea americană pentru prevenirea și controlul bolilor a activat deja Centrul său de Operațiuni de Urgență (EOC) pentru a răspunde epidemiei de variola maimuței din SUA, iar Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) anunță că a început o revizuire a datelor pentru a extinde utilizarea vaccinului împotriva variolei Imvanex.
Nu mai puțin de 4.780 de cazuri confirmate cu variola maimuţei (monkeypox) au fost raportate la nivel mondial, până la data de 28 iunie, potrivit datelor colectate pe platforma Our World in Data, față de 702, câte erau la începutul acestei luni. Practic, în mai puțin de o lună, numărul persoanelor infectate a crescut de 7 ori.
Conform Wikipedia, care are o pagină dedicată focarului global de monkeypox din 2022, care este actualizată de mai multe ori pe zi, până ieri erau înregistrate peste 5.400 de infectări confirmate și alte circa 160 de cazuri suspecte, în 56 de țări și teritorii.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a declarat că este profund îngrijorat în legătură cu acest focar global, a apreciat zilele trecute că variola maimuţei nu reprezintă pentru moment o urgenţă sanitară globală. „Pentru moment, evenimentul nu constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care este cel mai înalt nivel de alertă al OMS”, a declarat Tedros, într-un comunicat publicat luni, în urma unei reuniuni care a avut loc pe această problemă.
Se fac aceleași greșeli ca în februarie 2020
Cu toate acestea, oameni de știință care se ocupă de modelarea statistică a bolilor infecțioase spun că s-au adunat suficiente date pentru a face primele proiecții pe termen scurt cu privire la evoluția variolei maimuței, și că în prezent suntem într-o fază de răspândire nemaiîntâlnită a acestui focar. Dacă tendința actuală continuă, într-un scenariu pesimist, ne-am putea aștepta să vedem 100.000 de cazuri la nivel mondial până în august și primul milion în septembrie.
„Proiecție: 100.000 de cazuri de #monkeypox la nivel mondial până în august și poate până la un milion de cazuri #monkeypox până la sfârșitul lunii septembrie 2022, dacă traiectoria proastă se menține, ceea ce cred că este foarte posibil”, a scris, pe Twitter, epidemiologul american Eric Feigl-Ding, medicul care a prezis pandemia de COVID-19.
Oamenii de știință consideră că se fac aceleași greșeli ca în februarie 2020, la începutul pandemiei de COVID-19, folosind doar definiții de caz care restrâng aria de testare.
CDC a activat Centrul de Operațiuni de Urgență
Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) au anunțat, marți, activarea Centrului său de Operațiuni de Urgență (EOC) pentru a răspunde epidemiei de monkeypox din SUA, potrivit CNN. Activarea EOC „permite agenției să crească în continuare sprijinul operațional pentru răspuns pentru a face față provocărilor în continuă evoluție ale epidemiei”, a transmis CDC într-un comunicat de presă. În prezent, EOC este activat pentru COVID-19 și este locul în care experții monitorizează informațiile privind alte urgențe de sănătate publică, cum ar fi uraganele, cutremurele și scurgerile de petrol.
Totodată, Casa Albă anunțat că intenționează trimită către state, în următoarele luni, până la 1,6 milioane de doze de vaccin împotriva variolei (adică pentru 800.000 de persoane), aproximativ un sfert de milion de doze fiind disponibile imediat pentru anumite zone din SUA. De asemenea, va fi crescut accesul la testare.
Până în prezent, în Statele Unite s-au înregistrat 306 cazuri, însă oficialii americani din domeniul sănătății au avertizat că numărul real de infectări este, probabil, mai mare.
EMA vrea să extindă utilizarea vaccinului antivariolic
Pe fondul unui focar tot mai mare în Europa, și Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă că începe revizuirea datelor cu scopul de a extinde utilizarea vaccinului împotriva variolei și pentru variola maimuţei. Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor a menţionat că vaccinul, cunoscut sub numele de Imvanex în Europa, dar vândut ca Jynneos în SUA, este deja autorizat pentru utilizare împotriva variolei maimuţei de către autorităţile de reglementare americane.
În Europa, vaccinul este autorizat pentru a fi administrat doar adulţilor în vederea prevenirii variolei (umane). „Decizia de a începe această revizuire se bazează pe rezultatele studiilor de laborator, care sugerează că vaccinul declanşează producerea de anticorpi care vizează virusul variolei maimuţei”, a precizat EMA. Autoritatea europeană a mai menţionat că, în prezent, livrările vaccinului sunt foarte limitate în Europa.
Încă două cazuri noi de variola maimuţei au fost confirmate ieri în România, astfel că numărul celor diagnosticaţi cu această boală a ajuns la 11 pacienţi.
Virusul care provoacă actuala epidemie de variola maimuţei a dezvoltat un număr surprinzător de mare de mutaţii, arată un studiu realizat în Portugalia. Conform estimărilor inițiale, sunt de 12 ori mai multe mutaţii decât s-ar fi aşteptat experţii în genetică pentru acest tip de agent patogen.