Jurnalul.ro Auto Schimbarea anvelopelor: ce presupune și unde e cel mai bine să fie făcută

Schimbarea anvelopelor: ce presupune și unde e cel mai bine să fie făcută

Schimbarea anvelopelor: ce presupune și unde e cel mai bine să fie făcută

Schimbarea anvelopelor este o procedură care se realizează cel mai des la debutul sezonului rece și la începutul primăverii, însă anvelopele trebuie înlocuite și atunci când sunt uzate excesiv, sunt îmbătrânite sau au suferit daune ireparabile.

Aceasta presupune mai multe operațiuni pe care un amator le-ar putea trece cu vederea, dar care sunt foarte importante pentru a prelungi durata de viață a anvelopelor și a circula în siguranță.

Pentru a te convinge că schimbarea anvelopelor nu este atât de simplă cum pare la prima vedere, îți prezentăm toate etapele care trebuie parcurse.

Curățarea jantelor

Schimbarea anvelopelor se începe cu demontarea roților, după ce mașina a fost ridicată de la sol cu ajutorul unui cric sau al unui elevator. Apoi, anvelopele care urmează să fie înlocuite sunt scoase de pe jante, care trebuie să fie bine curățate, înainte de montarea anvelopelor de schimb.

Firele de praf și orice alte resturi rămase pe suprafața de contact a jantei pot determina scăderea lentă a presiunii anvelopelor și chiar pot deteriora suprafața interioară a acestora.

Montarea anvelopelor

Odată curățate jantele, se trece la etapa următoare, care presupune montarea anvelopelor de schimb. Întâi de toate, trebuie studiată banda de rulare, pentru a se stabili profilul acestuia.

În cazul anvelopelor cu profil asimetric trebuie să se țină cont de poziționarea corectă a părților exterioare și interioare, în timp ce anvelopele cu profil unidirecțional trebuie montate ținând cont scont de sensul de rotație prestabilit.

De asemenea, anvelopele cu profil simetric pot fi montate fără a ține cont de aceste detalii.

Este de preferat ca montarea anvelopelor să se facă folosind un dispozitiv special aflat în dotarea oricărui centru de service pentru servicii de întreținere și schimbare a anvelopelor, pentru a nu forța anvelopa și pentru a nu risca deformarea lor, ei cu scule nepotrivite.

De asemenea, odată cu anvelopele trebuie să fie înlocuite și valvele, pentru a preveni uzura sau defectarea acestora, datorată utilizării îndelungate. După aceea, roțile se umflă cu ajutorul unui compresor, prilej cu care se verifică și funcționalitatea noilor valve.  

Echilibrarea roților

Este absolut necesar ca roțile să fie echilibrate de fiecare dată când sunt demontate sau schimbate anvelopele, pentru a evita uzura prematură și neuniformă a acestora, vibrațiile resimțite în timpul deplasării mașinii și consumul crescut de combustibil.

Prin schimbarea anvelopelor se modifică distribuția greutății la nivelul roților, iar acest echilibru se restabilește cu ajutorul unor mici bucăți de plumb plasate pasate pe jante.

Si echilibrarea roților necesită un dispozitiv special, care poate fi găsit doar la vulcanizări și service-urile auto specializate

Curățarea butucului

Înainte de montarea anvelopelor roților  echilibrate, trebuie efectuată și o curățare a butucului, pentru îndepărtarea ruginii, noroiului și altor urme de mizerie care pot determina o rulare inegală a jantei.

Totodată, este recomandat ca mecanicul să arunce o privire și asupra plăcuțelor și discurilor de frână pentru a le verifica gradul de uzură.

La final, se fixează roțile pe butuc, se stâng foarte bine prezoanele, iar ultimul pas constă în verificarea presiunii din anvelope și aducerea acesteia la parametrii optimi.   

Unde trebuie să schimbi anvelopele

Având în vedere complexitatea acestei operațiuni  și faptul că anvelopele pot fi ușor deteriorate dacă sunt manevrate necorespunzător în timpul montării, este recomandat să apelezi la ajutorul unor specialiști. 

O vulcanizare sau un service specializat  în servicii de întreținere și reparație a roților și anvelopelor este ușor de găsit, iar costurile înlocuirii unui set de anvelope sunt mai mult decât rezonabile.

Astfel de centre dispun de personal specializat și de echipamente adecvate, cu ajutorul cărora anvelopele sunt montate și scoase de pe jante, fără riscul de a fi deteriorate.

 

Sperăm că informațiile de mai sus te-au ajutat să înțelegi de ce este important ca schimbarea anvelopelor să se facă respectând toate aceste etape și apelând la personal specializat, care să dispună de toate dotările necesare.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri