Jurnalul.ro Cultură Film Martin Scorsese și Robert De Niro s-au reunit la Cannes pentru pelicula "Killers of The Flower Moon"

Martin Scorsese și Robert De Niro s-au reunit la Cannes pentru pelicula "Killers of The Flower Moon"

de Giulia Anghel    |   

Martin Scorsese și Robert De Niro au prezentat la Cannes primul lung metraj pe care l-au făcut împreună în ultima jumătate de secol. 

„Nu am mai fost aici împreună din 1976”, a spus De Niro, amintind de premiera filmului Taxi Driver, a doua dintre cele zece colaborări ale celor doi, și care a obținut Palme d’Or.

Ei au discutat despre importanța de a spune, cu sensibilitate, povestea unei serii de crime care i-au terorizat pe amerindienii Osage din Oklahoma, la mijlocul anilor 1920. Aceste crime au fost motivate de dorința ca noua bogăție creată de petrolul găsit în rezervația Osage să ajungă în mâinile cuceritorilor albi, scrie theguardian.com.

Scorsese a fost atât de marcat de întâlnirile sale cu nativii americani, încât a schimbat scenariul inițial al filmului și a decis să spună povestea crimelor din perspectiva victimelor.

Regizorul, în vârstă de 80 de ani, al cărui catolicism a fost o temă dominantă în multe dintre filmele sale, a participat la o serie de sesiuni de consiliu ale amerindienilor Osage, în care le-a respectat rugăciunile și ritualurile.

„Am fost atât de afectat și de impresionat! Știu care sunt valorile lor iar ei înțeleg cu adevărat cum să trăiască pe această planetă. M-au reorientat de fiecare dată când au vorbit cu ei”, a afirmat acesta.

La conferința de presă a apărut și liderul comunității Osage, Chief Standing Bear, care a spus că poporul său suferă și în prezent.

„Dar pot spune, în numele Națiunii Osage, că Scorsese și echipa sa au restabilit încrederea”, a adăugat el.

"Killers of the Flower Moon" (Uciderea Inocenței - n.red.) a fost primit cu entuziasm la premiera sa de la Cannes, unde a fost prezentat în afara competiției.

Cel de-al 26-lea lungmetraj al lui Scorsese, care durează aproape 4 ore, este adaptat după cartea de non-ficțiune cu același nume a lui David Grann.

Întrebat despre abordarea sa radicală față de carte, o mare parte fiind respinsă în favoarea unei atitudini revizioniste a cazului, Scorsese a răspuns:

„În privința asumării riscurilor la această vârstă, ce altceva mai pot face? Vreți un film confortabil? Parcă să stai pe un platou la căldură este confortabil?! Am putea la fel de bine să riscăm.”

Regizorul l-a creditat pe starul filmului, Leonardo DiCaprio, care a condus o mare parte a poveștii, spunând că el și actorul și-au imaginat la început filmul ca fiind spus din punctul de vedere al FBI „dar apoi Leo m-a întrebat: „Unde este miezul acestei povești?”

Cei doi, care au mai lucrat înainte la cinci lungmetraje, și-au concentrat atenția pe un personaj din viața reală despre care „s-a scris cel mai puțin”: un aparent cancelar pe nume Ernest Burkhart, care s-a căsătorit în comunitatea Osage și a fost implicat în crime.

„Am spus: „Să-l creăm pe Ernest ca șablon pentru acea tragedie a iubirii, încrederii și trădării. Și ceea ce s-a întâmplat cu indigenii”, a explicat Scorsese.

De Niro îl interpretează pe unchiul lui DiCaprio și afirmă că o parte din „rasismul sistemic” prezentat în film i-a devenit mai clar după ce a asistat la reacțiile la uciderea lui George Floyd, în urmă cu trei ani.

„Banalitatea răului este lucrul la care trebuie să fim atenți. O vedem astăzi”, a spus actorul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri