Jurnalul.ro Special Anchete Sediile Poștei Române, păzite de pătrunderi prin efracție, ocupare abuzivă și furt cu firma fiilor unor foști ofițeri SRI

Sediile Poștei Române, păzite de pătrunderi prin efracție, ocupare abuzivă și furt cu firma fiilor unor foști ofițeri SRI

de Ion Alexandru    |   

Firma de pază a fiilor a doi foști ofițeri SRI din Târgu Jiu a încasat, la finalul lunii mai, un contract din partea Companiei Naționale Poșta Română, în valoare de 600.000 de euro. Serviciile au fost contractate pentru o perioadă de un an, fără licitație, în baza unor norme interne. Compania prestatoare, SC TMG Guard SRL, este deținută de Alin Niculescu și de Victor Lucian Mecu, cei doi fiind copiii foștilor ofițeri ai Direcției Județene de Informații Gorj, Victor Mecu și Alin Alexandru Niculescu. Primul dintre aceștia a fost trimis în judecată, în luna mai a anului 2017, pentru evaziune fiscală. Procesul penal a încetat în decembrie 2021, după ce prejudiciul de un milion de lei a fost achitat.

Conform unui anunț de atribuire, publicat, la finalul săptămânii trecute, în portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), Compania Națională Poșta Română SA a contractat, fără licitație, servicii de pază și protecție. Din același anunț, „în vederea respectării prevederilor Legii nr. 333/2003 privind obligativitatea asigurării pazei obiectivelor, bunurilor și valorilor și protecția persoanelor (…) Compania Națională Poșta Română SA achiziționează servicii de pază, împotriva accesului neautorizat sau a ocupării abuzive, precum și împotriva furturilor, distrugerilor, incendiilor și a altor tipuri de pagube materiale pentru subunitățile rețelei poștale naționale, Sucursala Fabrica de Timbre, Sucursala Servicii Express și administrația centrală a Companiei Naționale Poșta Română SA”.

Este vorba despre un contract care se va derula pe o perioadă de 12 luni, achiziția făcându-se în baza unor „norme proprii”, fără organizarea unei licitații electronice. Poșta Română era dispusă să plătească pentru aceste servicii suma totală de 2.957.829,6 lei fără TVA.

Justificarea contractării acestor servicii, fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială de ofertare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este aceea că achiziția de servicii de pază și protecție umană s-a făcut în baza Regulamentului intern privind desfășurarea activităților de servicii sociale și alte servicii specifice.

Cine sunt acționarii prestatorului selectat

La procedura de selecție descrisă anterior, au fost depuse șase oferte, iar, în data de 26 mai 2022, autoritatea contractantă a selectat oferta care prevedea prețul cel mai scăzut. În aceeași zi, a fost parafat contractul nr. 140J/737/2022, cu SC TMG Guard SRL, pentru suma de 2.437.661,16 lei fără TVA, respectiv 2.930.816,8 lei cu TVA inclusă (598.125,9 euro).

SC TMG Guard SRL Târgu Jiu a luat ființă, potrivit informațiilor furnizate de către Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în data de 22 ianuarie 2016, sub denumirea de SC TG Guard SRL. Având ca principal obiect de activitate serviciile de protecție și gardă, compania a fost fondată de două persoane fizice: Alin Niculescu și de Victor Lucian Mecu.

Asociatul Victor Lucian Mecu este fiul lui Victor Nicolae Mecu, fost ofițer al Direcției Județene de Informații Gorj a Serviciului Român de Informații. Victor Lucian Mecu și Victor Nicolae Mecu sunt asociați și în cadrul companiei SC Eurototal SRL. De asemenea, Alin Niculescu locuiește la aceeași adresă cu un anume Marian Alexandru Niculescu, de asemenea fost ofițer SRI în cadrul Direcției Județene de Informații Gorj, potrivit informațiilor publicate de presa locală.

Afaceri pe bandă rulantă cu instituții publice

Compania care a primit  contractul de pază de la Poșta Română a derulat, numai în  ultimul an, conform bazei de date a SEAP, contracte pe bandă rulantă cu mai multe autorități publice sau chiar entități economice de stat. Este vorba despre Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Caraș-Severin, DGASPC Gorj, DGASPC Mehedinți, Primăria Municipiului Reșița, Nuclearelectrica, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate și Protecția Antiexplozivă - INSEMEX Petroșani, Spitalul Clinic de Regenerare Cluj-Napoca, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Complexul Energetic Oltenia. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Transelectrica, Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public și Privat al Municipiului Sibiu, CFR SA – Sucursala Regională Cluj, CFR SA – Sucursala Regională Craiova, Spitalul Municipal Lupeni, Muzeul Județean de Etnografie al Regimentului de Gardă Caransebeș, Primăria Municipiului Deva, Hidroelectrica, Universitatea Politehnică Timișoara, Administrația Națională Apele Române, Romsilva sau Complexul Energetic Hunedoara.

Un dosar de evaziune fiscală, încetat după patru ani, cu achitarea prejudiciului

Numele lui Victor Nicolae Mecu, tatăl unuia dintre cei doi acționari de la compania contractată de Poșta Română, a intrat în atenția opiniei publice, după ce, în 2017, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au finalizat o anchetă în care fostul ofiţer SRI a fost pus sub acuzare pentru evaziune fiscală în formă continuată. Este vorba despre achiziția, de către compania sa de pază, a 28 de facturi fiscale false de la niște cetăţeni de etnie romă din Strehaia, pe care le-a introdus în contabilitatea SC Team TG Guard SRL. Prejudiciul calculat de anchetatori se ridică la suma de 70.000 de euro.

Potrivit actului de acuzare, „inculpatul Mecu Victor Nicolae, în calitate de administrator al SC Team Guard SRL Târgu Jiu, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în perioada 01.01.2011 – 31.12.2012, a dispus înregistrarea în evidența contabilă a unui număr de 28 facturi fiscale emise în numele a șapte societăți comerciale, ce nu au la bază operațiuni reale, reprezentând achiziții costume pază, amenajare sediu, deratizare etc., în sumă totală de 1.010.987 lei și cauzând astfel bugetului general consolidat al statului un prejudiciu în sumă totală de 326.054,94 lei (72.225,53 euro) reprezentând TVA în cuantum de 195.632,6 lei și impozit pe profit în cuantum de 130.422,34 lei, la care se adaugă accesorii în sumă totală de 168.899 lei (37.413,39 euro) din care dobânzi în cuantum de 119.989 lei și penalități de întârziere în cuantum de 48.910 lei”.

Povestea acestui dosar penal s-a finalizat în decembrie 2021, la Tribunalul Gorj, judecătorii dispunând încetarea procesului penal împotriva lui Victor Nicolae Mecu. Mai exact, pentru a scăpa de o eventuală condamnare, Mecu și partenerii săi de afaceri au achitat prejudiciul de peste un milion de lei. Între timp, scrie presa locală,  firma Team TG Guard SRL, deținută de fostul ofițer de informații, a intrat în procedura falimentului.

Legături cu personaje controversate

Nicolae Victor Mecu și Marian Alexandru Niculescu au înființat, în data de 26 iulie 2009, compania SC Team TG Guard SRL. Această firmă a fost, de asemenea, abonată la contracte cu statul. Însă ea nu a lucrat doar ca principal contractor pentru companiile de stat, ci și ca subcontractor pentru alți câștigători ai licitațiilor.

Unul dintre contractele pentru care a fost subcontractată compania respectivă a fost atribuit, în anul 2011, de către Compania Națională Loteria Română societății de pază bucureștene Shelter Security SRL, controlată de omul de afaceri Alin Ionescu, soțul cântăreței Cristina Spătar. Alin Ionescu a fost pus sub acuzare de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București pentru evaziune fiscală de 10 milioane de lei. Team TG Guard SRL mai figurează ca subcontractant al unui contract de servicii de pază la Minele Petrila și Paroșeni atribuit celebrei firme de pază SC Axis Corporate Security, controlată de către ginerele lui Vasile Blaga, Ioan Andrei Rudeanu.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri