Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şeful apicultorilor români a umblat la borcanul cu miere

Şeful apicultorilor români a umblat la borcanul cu miere

de Cristian Anton    |   

Conducerea Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA) este anchetată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), preşedintele asociaţiei fiind cercetat pentru gestiune frauduloasă, delapidare şi abuz în serviciu. Ioan Fetea este acuzat că ocupă ilegal funcţia de preşedinte încă din 2009, timp în care şi-a atribuit mai multe funcţii bine plătite. Miza de la ACA este uriaşă: România are cea mai mare structură apicolă din lume, cu sedii şi magazine în toate judeţele ţării, un institut de cercetare unic, sute de angajaţi şi peste 20.000 de apicultori afiliaţi.

Ion Fetea este preşedintele ACA din 2009, iar în martie 2017 a fost ales pentru al treilea mandat consecutiv, după ce a modificat statutul asociaţiei care îi limita dreptul la doar două mandate. Ulterior, Radu Dan Mălan, unul din contracandidaţii săi, a dat în judecată ACA la Judecătoria Sectorului 1, unde a solicitat anularea rezultatelor alegerilor. Ioan Fetea este acuzat că nu ar fi îndeplinit condiţia obligatorie de a fi membru de cel puţin zece ani al ACA pentru a candida la şefia acesteia, nu a plătit cotizaţia din 2006 până în 2016 şi a încasat, concomitent, mai multe salarii, atât de la structura centrală ACA, dar şi de la filiala din Oradea.

Procurorii DNA umblă la borcanul cu miere

În paralel, Mihai Mârza, un alt membru ACA, a sesizat DNA cu privire la abuzurile comise de Ioan Fetea, iar Comisia de Etică a asociaţiei a declanşat o anchetă împotriva preşedintelui, invocând prejudicii grave de imagine.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor a confirmat, printr-o adresă din martie 2017, că a constituit un dosar penal pentru gestiune frauduloasă, delapidare şi abuz în serviciu pe numele preşedintelui ACA, Ioan Fetea, în urma sesizării DNA cu privire la faptele acestuia

Surse din conducerea ACA susţin că Ioan Fetea se află în conflict de interese, după ce s-a numit în mai multe funcţii de conducere foarte bine remunerate. Astfel, pe lângă salariul lunar de 13.000 lei încasat ca preşedinte ACA, Fetea a câştigat, timp de şase ani, până în 2015, încă 4.000 de lei pe lună ca preşedinte Apicola Bihor, funcţie în care s-a numit singur. Mai mult, din 2015 şi-a făcut contract de mandat şi pentru conducerea Institutului de Cercetare şi Dezvoltare în Apicultură, deşi nu are titlu ştiinţific, luând şi de aici încă un salariu, de 12.000 lei pe lună.

Apicultorul alergic la albine

Contestatarii lui Ioan Fetea susţin că acesta nu a fost niciodată apicultor şi, deşi conduce un institut de cercetare unic în lume, nu a scris vreodată nici măcar un articol de specialitate. Mai bine de jumătate din filialele Apicola din ţară sunt în cădere liberă din cauza sistemului ultracentralizat de management, scopul urmărit de şeful ACA fiind falimentarea sistemului, pentru preluarea uriaşului său patrimoniu imobiliar care oricum nu a mai fost evaluat de ani de zile, susţin colegii lui Fetea. Dincolo de aspectele manageriale, este de-a dreptul amuzantă o informaţie oferită de sursele din ACA despre Ioan Fetea: şeful apicultorilor din România este alergic la înţepăturile de albină.

Suntem şi noi cei mai buni în ceva

România este cel mai mare producător de miere de albine din Uniunea Europeană, cu o producţie de 35.000 de tone în 2015, cantitate care a reprezentat 13% din totalul spaţiului comunitar. Mierea românească este considerată ca fiind printre cele mai bune din lume, fiind extrem de apreciată la export.

37,4 milioane de euro este valoarea exporturilor de miere făcute de România în 2015

Suntem lideri mondiali şi la infrastructura apicolă. Cele 41 de filiale Apicola din ţară, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Apicultură (unde sunt produse toate medicamentele apicole din România) şi Complexul Apicol “Veceslav Harnaj” (producător de cosmetice), ambele din Bucureşti, constituie cea mai mare şi mai complexă structură apicolă din lume. Decenii la rând, România a asigurat preşedinţia Apimondia, cel mai important for apicol internaţional. ACA a fost înfiinţată în 1958 şi este o organizaţie profesională a apicultorilor, neguvernamentală şi autonomă.

Fetea: “Răutăţi umane”

Contactat telefonic, Ioan Fetea, preşedintele ACA, a refuzat să comenteze pe marginea acuzaţiilor pe care i le aduc colegii săi. “Nu vreau să comenteze în nici un fel. Este un proces pe rol, aşteptăm să se termine. Sunt răutăţi umane, altfel nu le pot spune”, a declarat Fetea pentru “Jurnalul Naţional”.

România este unul din cele mai respectate ţări din lume atunci când vorbim despre mierea de albine. Exporturile de zeci de milioane de euro încing însă spiritele celor care vor să controleze această industrie   

Subiecte în articol: aca Ioan Fetea dna miere
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri