Purtătorul de cuvânt al ONU Stéphane Dujarric a precizat că ONU aşteaptă o confirmare oficială scrisă şi estimează că este vorba despre "o evoluţie extrem de regretabilă".
El a subliniat că reprezentantul în cauză, George Abu al-Zulf, palestinianul care conduce biroul ONU pentru drepturile omului din Yemen, "a făcut o treabă foarte bună". Dujarric nu a precizat motivele invocate de autorităţile din Yemen pentru a-l expulza.
Potrivit unui alt responsabil al ONU, decizia yemenită a fost comunicată de o manieră informală la ONU joi dimineaţă.
O coaliţie condusă de Arabia Saudită a intervenit pentru susţinerea guvernului din Yemen din martie 2015, în încercarea de a recuceri ţara de la rebelii şiiţi houthi, acuzaţi de legături cu Iranul, care au cucerit vaste teritorii din acest stat. Aceste violenţe s-au soldat cu peste 2.800 de morţi în rândul civililor, potrivit ONU.
Numai în cursul lunii decembrie au fost ucişi în Yemen cel puţin 81 de civili, cei mai mulţi în raiduri aeriene ale coaliţiei conduse de Riad, a acuzat marţi ONU.
Într-un raport, Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului indică faptul că a primit "informaţii alarmante" privind presupusa utilizare de bombe cu fragmentare de către forţele coaliţiei în provincia Hajjah, frontalieră cu Arabia Saudită.
O echipă a Înaltului Comisariat a descoperit în satul Al-Odair resturile a 29 de bombe de acest tip în apropierea unor plantaţii de banane.