Jurnalul.ro Special Interviuri Semnalul de alarmă transmis de durerile de abdomen apărute noaptea

Semnalul de alarmă transmis de durerile de abdomen apărute noaptea

de Florin Condurateanu    |   

Unii oameni suferă o cascadă de tulburări în sistemul digestiv, în mijlocul unor stări emoţionale. Când aşteaptă să intre la un examen, la un interviu pentru loc de muncă, aceşti emotivi sau stresaţi se chinuie cu crampe, aleargă spre toaletă. Medicina numeşte aceste neplăceri „sindromul intestinului iritabil”. Interviu cu profesor doctor Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în Gastroenterologie

 

Florin Condurăţeanu: De ce s-a schimbat denumirea din sindrom al colonului iritabil în sindrom al intestinului iritabil?

Prof. dr. Alexandru Oproiu: Cercetările au nuanţat concluziile şi au extins sindromul şi în intestinul subţire, mult mai lung decât colonul. Colonul are 1,5-1,7 metri, intestinul subţire 6,5-7 metri, cu o suprafaţă foarte mare, cât a unui teren de tenis. În intestinul subţire există acele cute şi acele forme ca degetul de mănuşă, care sporesc suprafaţa. Rolul intestinului subţire este de a adânci amestecarea alimentelor cu secreţia de bilă a ficatului şi cu secreţiile pancreasului. În intestinul subţire are loc digestia, asimilarea principiilor alimentare, fragmentarea alimentelor în molecule mici. Amidonul este fărâmiţat în fructoză şi glucoză, lipidele, în acizi graşi. Intestinul subţire mai împinge materia spre colon. În colon, în prima parte a lui, cea ascendentă din dreapta, se elimină apa din materiile fecale şi apoi prin mişcările colonului se împing materiile fecale spre defecaţie.

 

F. C.: Care sunt simptomele intestinului iritabil?

Prof. dr. A. Oproiu: Durerile de abdomen sunt difuze, blânde, un fel de disconfort. Durerile acestea se opresc după scaun. Apar modificări şi în tranzitul intestinal. Mai des constipaţia, doar 2-3 scaune pe săptămână. Alţii se confruntă cu diaree, 2-3 scaune pe zi, moi, adesea cu mucus. Alţii au o succesiune de constipaţie cu diaree. Cei cu diaree au senzaţia de golire incompletă, simt necesitatea de a se duce urgent la WC. Medicii trebuie să pună diagnosticul pentru că intestinul iritabil poate ascunde boli grave (cum ar fi cancerul de colon), sunt necesare investigaţii profunde.

 

F. C.: Care sunt semnalele de alarmă cum că ar fi posibil cancerul de colon?

Prof. dr. A. Oproiu: Dacă durerile abdominale şi modificările în tranzitul intestinal se însoţesc de pierderea în greutate, de anemie, de sânge, de puroi în scaun, se impun teste mai detaliate. Dacă tulburările de scaun, durerile apar şi noaptea, este suspectat un cancer de colon. Un alt semn de îngrijorare este prezenţa acestor simptome peste vârsta de 50-55 de ani. În intestinul iritabil este prezentă componenta emoţională, drept care medicul trebuie să fie apropiat, să-i înţeleagă şi să-i trateze şi pentru stările de tensiune psihică.

 

Legat de aceste tulburări în sistemul digestiv, unii oameni au un deficit de enzime. Dacă nu suportă, de exemplu, laptele, le lipseşte enzima lactază. Alţii nu suportă grâul şi produsele din grâu; le lipseşte enzima care descompune glutenul din grâu. Ei trebuie să se ferească de aceste alimente.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri