Jurnalul.ro Special Interviuri Semnele cancerelor din cavitatea bucală

Semnele cancerelor din cavitatea bucală

de Florin Condurateanu    |   

Cancerele oro-maxilo-faciale sunt deosebit de agresive şi necazul este că la noi în ţară aceşti bolnavi se prezintă la chirurgii de profil târziu, în faze avansate. Profesorul Alexandru Bucur, şeful clinicii de la Facultatea de Stomatologie, şi echipa lui execută operaţii de mare complexitate, remodelarea figurii, intervenţii cu endoscopul şi de litotriţie asupra calculilor la glandele salivare, rarităţi în Europa Centrală şi de Est.

Florin Condurăţeanu: De ce sunt foarte agresive cancerele din cavitatea bucală?

Prof. Alexandru Bucur: Cancerele oro-maxilo-faciale apar în teritoriul cavităţii bucale, care este străbătut de numeroase vase limfatice, aşa că se răspândesc uşor celulele canceroase, ducând la metastaze. Chirurgii oro-maxilo-faciali intervin îndepărtând tumora până ajung la ţesuturile neinvadate, se reconstruieşte figura bolnavului, se operează şi zona ganglionilor din regiune şi se trece apoi la cura cu citostatice. Cancerele acestea apar pe buze, pe limbă, pe mucoasa ce căptuşeşte obrajii, pe planşeul bucal, pe glanda parotidă, pe ganglionii submandibulari, pe oasele maxilarelor. Este rău că pacienţii se prezintă târziu, când cancerele le-au deformat figura, când boala canceroasă e avansată.

F.C.: Poate bolnavii nu surprind semnele acestor cancere...

Prof. A B.: Fiecare om trebuie să-şi facă foarte des inspecţia interiorului gurii. Omul sesizează şi un fir de păr prezent în gură, cum să nu simtă apariţia unei tumori de 2-5 centimetri? Omul trebuie să se sesizeze de orice modificare apărută în cavitatea bucală, pe limbă, pe buze, pe cerul gurii. Prin pipăire trebuie să descopere o inflamare a ganglionilor de sub maxilar. Fiecare trebuie să se sesizeze când o mică rană, când o discontinuitate în ţesutul bucal nu trece, să simtă când o lucrare dentară rea a rănit mucoasa gurii. Prezentarea din timp la chirurgii oro-maxilo-faciali creşte şansele de luptă cu boala canceroasă atât de agresivă.

F.C.: Care sunt obiceiurile care sporesc riscul de cancer al cavităţii bucale?

Prof.A.B.: Cea mai păcătoasă combinaţie este alcool-fumat. Se expun riscului mărit băutorii cronici de mai mult de 1 litru de vin, de bere în fiecare zi, cei ce beau mai mult de 250 de mililitri de alcool tare zilnic. Proasta igienă a gurii, spălarea greşită pe dinţi cresc riscurile de cancer oro-maxilo-facial. Unii viruşi, de exemplu virusul herpetic simplex tip 1, unele ciuperci, candida, sunt şi acestea condiţii de apariţie a acestui tip de cancer.

 

Profesorul Alexandru Bucur, autorul unor tratate şi comunicări ştiinţifice la marile congrese mondiale, şi cei din echipa lui operează şi repară unele diformităţi în anatomia feţei. Unii au maxilarul  superior prea dezvoltat, iar cel inferior retras, seamănă cu ciocul păsărilor. Alţii au prea dezvoltată mandibula şi prea mic maxilarul inferior. Chirurgii reconstruiesc aceste maxilare diforme, utilizează şi fragmente din alte oase, din cele ale gambelor. Cu endoscopul şi litotriţia, folosind unde energetice de joasă frecvenţă, se sparg calculii la glandele salivare.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri