Jurnalul.ro Special Anchete Senatorul latifundiar vrea o lege prin care firmele și regiile de stat să-și predea terenurile către autoritățile locale

Senatorul latifundiar vrea o lege prin care firmele și regiile de stat să-și predea terenurile către autoritățile locale

de Ion Alexandru    |   

Cel mai mare latifundiar din Parlamentul României a depus, la Senat, un proiect de lege prin care dorește ca terenurile și clădirile companiilor de stat sau ale regiilor autonome, unde statul este acționar majoritar, să fie trecute, obligatoriu, în proprietatea primăriilor.

Senatorul Ion Iordache, intrat în Legislativ în 2020, pe listele PNL Gorj, actualmente parlamentar neafiliat, după ce l-a urmat pe Ludovic Orban în noul proiect politic, este cel mai mare proprietar de terenuri intravilane, agricole, extravilane și forestiere din Parlamentul României. În primăvara anului trecut, „Jurnalul” i-a studiat cele șapte pagini ale rubricii „terenuri” din declarația de avere, descoperind că politicianul deținea nu mai puțin de 11.425.979 de metri pătrați de pământuri.

Propunerea legislativă înaintată de Ion Iordache vizează transmiterea terenurilor și a altor active patrimoniale aflate în patrimoniul societăților comerciale și regiilor la care statul sau una ori mai multe autorități ale administrației publice locale este acționar majoritar. În primul articol al acestei inițiative se arată că „aceste societăți și regii au obligația de a transmite cu titlu gratuit proprietatea sau alte drepturi asupra terenurilor și a altor active patrimoniale aflate  în patrimoniul lor”. De asemenea, proiectul mai vizează că „dacă terenurile sau clădirile nu au cadastru și carte funciară, regiile și societățile au obligația să le facă aceste formalități în termen de 90 de zile de la data la care a fost înaintată cererea de către autoritățile locale”.

Se invocă situația internă și internațională

Concret, inițiativa ar reglementa, spune autorul, cadrul legal prin care aceste companii și regii transmit cu titlu gratuit dreptul de proprietate sau drepturile reale, prevăzute de articolul 551 din Codul civil, asupra terenurilor și a altor active aflate în patrimoniul lor. „Terenurile și activele în discuție nu mai sunt necesare societății și regiei pentru realizarea obiectului său de activitate. (…) Ținând cont de situația economico-financiară, de conjunctura economică și de situația internă și internațională, proiectul va asigura cadrul legal pentru transmiterea cu titlu gratuit a dreptului de  proprietate sau a drepturilor reale precum dreptul de superficie, dreptul de uzufruct, dreptul de uz, dreptul de abitație, dreptul de servitute, dreptul de administrare, dreptul de concesiune, dreptul de folosință, drepturi reale de garanție și alte drepturi cărora legea le recunoaște acest caracter”, arată Ion Iordache în expunerea de motive.

Vorbește despre atragerea de fonduri nerambursabile

Conform senatorului, cadrul legal actual este ineficient și insuficient, iar, pentru a preveni nivelul scăzut de absorbție a fondurilor europene nerambursabile, „este esențial ca aceste active să fie valorificate și să fie incluse în proiectele de investiții care să contribuie la dezvoltarea comunităților, prin încurajarea antreprenoriatului, prin crearea de locuri de muncă etc.”.

Se mai afirmă, în documentul citat, că terenurile respective au aparținut comunităților locale și au fost deținute fie de proprietari publici, fie de proprietari privați. „Terenurile și activele care fac obiectul prezentei propuneri produc cheltuieli ineficiente pentru societăți și regii, prin impozitele aferente, lucrări de întreținere și pază, iar transmiterea lor către unitățile administrativ-teritoriale ar fi atât în beneficiul societăților și regiilor mai sus menționate, cât și în beneficiul unităților administrativ-teritoriale”, se precizează în expunerea de motive.

„Activele produc pierderi”

Senatorul Ion Iordache susține că, în prezent, în patrimoniul societăților și regiilor se află terenuri sau active care nu se mai folosesc în procesul de producție, care se află într-un grad avansat de degradare. Datorită exploatării sau sunt abandonate, insalubre, nu sunt cultivate sau lucrate și pentru care „se percep impozite majorate cu până la 500 %”. „Aceste aspecte sunt de natură să genereze cheltuieli nejustificate ce nu pot fi susținute sau recuperate, influențând în mod negativ profiturile și majorând pierderile”, precizează acesta.

Un alt argument prin care terenurile companiilor de stat ar urma să fie preluate de primării este acela că, potrivit Legii Minelor nr. 85/2003, dar și manualelor de închidere a minelor, societățile și regiile au obligația de a întreține și de a conserva aceste terenuri și active, ceea ce implică costuri suplimentare și împovărătoare.

Alte beneficii

„Prin transmiterea proprietății sau a altor drepturi reale asupra terenurilor, societățile sau regiile nu vor mai avea obligația de a suporta consecințele cu privire la posibilele evenimente «nedorite» cum sunt incendii sau tulburări de posesie. În prezent, o mare parte a terenurilor din perimetrele de licență au o situație juridică neclară, nu sunt înscrise în sistemul integrat de cadastru și de carte funciară și, ca urmare, nu pot fi introduse în circuitul civil, pentru a deveni o resursă pentru Programul de Tranziție sau pentru alte programe de finanțare”, se mai explică în documentul citat.

Mai mult, se precizează că transmiterea proprietății și a drepturilor asupra terenurilor și activelor „va aduce comunității o serie de beneficii, cum ar fi îmbunătățirea infrastructurii, dezvoltarea sustenabilă a localităților, crearea alternativelor economice, creșterea calității vieții prin investiții majore și prin atragerea de finanțări din fonduri nerambursabile”. 

Cel care a făcut propunerea are în posesie, împreună cu familia, 11,4 milioane de metri pătrați de terenuri

Inițiatorul acestei propuneri legislative inedite, Ion Iordache, este parlamentarul care are în proprietatea particulară a cinci suta parte din suprafața județului Gorj și afaceri cu statul, prin companiile fiilor săi și ale soției, în cuantum de 100 de milioane de euro. Fost vicepreședinte al filialei județene Gorj a Partidului Național Liberal și fost primar al orașului Turceni, Ion Iordache a completat, anul trecut, șapte file din declarația sa de avere, scrise la calculator, în care prezenta doar terenurile agricole, intravilane, forestiere, extravilane și luciurile de apă deținute de familia senatorului.

Adunate, aceste terenuri au o suprafață totală de 11.426.979 de metri pătrați. Spre comparație, județul Gorj, de unde provine senatorul, are, conform datelor oficiale, o suprafață totală de 5.602 kilometri pătrați, ceea ce înseamnă că proprietăție parlamentarului Ion Iordache reprezintă a cinci suta parte din acest județ. Este drept că pământurile agricole, intravilane, extravilane, forestiere și luciurile de apă menționate în declarația de avere cu care a debutat mandatul său de senator nu se află toate în județul Gorj. Spre exemplu, 3.350.100 de metri pătrați de pământ se află în localitatea Grozești, județul Mehedinți.

Contracte cu statul

În prima declarație de interese, senatorul Iordache a derulat, prin intermediul companiilor familiei sale, afaceri cu statul mai mult decât interesante. SC Mario Magnum SRL a încheiat, pentru perioada 2019-2022, cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 4 Sud-Vest Craiova un contract de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală în valoare de 4.608.116,27 de lei.

O altă companie, pe nume SC Ydail Construct SRL, a parafat contracte cu statul în valoare de 475.567.173,13 lei. Numai cu Consiliul Județean Gorj a încheiat  contracte, între 2017 și 2020, în sumă totală de 359.509.928,75 de lei.

SC Greenadel Prod SRL a încheiat un contract de finanțare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în 2018, până în 2022, prin Programul Operațional Regional, în valoare de 7.615.466,57 de lei.

Orban și trei miniștri din guvernul său sprijină această idee

Proiectul de lege inițiat de Ion Iordache a fost depus la Senat, după ce inițiatorul a părăsit grupul parlamentar al Partidului Național Liberal. Latifundiarul din Gorj este astăzi senator neafiliat, decizând, la finalul anului trecut, să-l urmeze e Ludovic Orban în aventura sa politică post-PNL. Însuși Orban a decis să sprijine, prin semnătura sa, această inițiativă legislativă.

Este însă spectaculos că legea lui Iordache este sprijinită de alți câțiva membri ai Guvernului Orban, azi, de asemenea, parlamentari neafiliați. Unul dintre aceștia este senatorul Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii în Cabinetele Orban și Cîțu. Apoi, o mai regăsim pe listă și pe Violeta Alexandru, ex-ministru al Muncii în Guvernul Orban. De asemenea, a mai semnat și celebrul Ion Ștefan, zis „Grindă”, fost ministru al Dezvoltării Regionale.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri