Jurnalul.ro Ştiri Externe Shogun a cucerit America

Shogun a cucerit America

de Redacția Jurnalul    |   

Serialul TV „Shogun” a obţinut un număr record de 18 premii Primetime Emmy, supranumite „Oscarurile televiziunii americane”. Ceremonia a avut loc duminică seară, la Los Angeles.

„Shogun”, o poveste cuprinzătoare despre maşinaţiunile politice din Japonia secolului al XVII-lea, care se inspiră din romanul omonim scris de James Clavell, s-a impus la 18 categorii de premii, inclusiv la categoria „cel mai bun serial dramatic”. Acelaşi serial a câştigat premiile Primetime Emmy pentru cel mai bun actor într-un serial dramatic (Hiroyuki Sanada) şi pentru cea mai bună actriţă într-un serial dramatic (Anna Sawai).

Filmul a devenit primul serial TV non-anglofon care a câştigat premiul suprem în cadrul galei Primetime Emmy şi a obţinut, de asemenea, premiul pentru cea mai bună regie a unui serial dramatic.

Aproximativ 70% dintre dialogurile din „Shogun” sunt în japoneză, iar protagonistul romanului - un marinar englez a cărui corabie eşuează în arhipelagul nipon - trece destul de repede în plan secund, în favoarea intrigilor de curte şi a rivalităţilor dintre liderii din Japonia.

Sărbătoare în Japonia

Japonezii au sărbătorit ieri triumful Shogun-ului, deşi mulţi dintre ei au recunoscut că nu au vizionat deocamdată filmul. Serialul „Shogun” este disponibil doar pe platforma de streaming Disney+, care este relativ nouă în Japonia.

Actorul principal, Hiroyuki Sanada, care l-a interpretat pe seniorul Toranaga, a devenit primul actor japonez recompensat cu un premiu Primetime Emmy, în timp ce Anna Sawai, interpreta personajului Lady Mariko, a reuşit aceeaşi performanţă câştigând premiul pentru cea mai bună actriţă într-un serial TV dramatic.

„Ca japoneză, sunt bucuroasă că Sanada a câştigat”, a declarat Kiyoko Kanda, o pensionară de 70 de ani din Tokyo. „A muncit din greu după ce s-a mutat la Los Angeles”, a adăugat ea. În filmul „Ultimul samurai”, starul american Tom Cruise a jucat personajul principal, aşa că este îmbucurător că actorul japonez Hiroyuki Sanada a interpretat personajul principal din „Shogun”, a adăugat Kiyoko Kanda.

Pe reţeaua de socializare X, hashtagurile „reuşite istorice” şi „Hiroyuki Sanada” au intrat în tendinţele zilei de luni, în timp ce discursul rostit de actorul Sanada în timpul ceremoniei de la Los Angeles a fost vizionat de zeci de mii de persoane.

„Shogun” s-a desprins de deceniile de reprezentări stereotipe ale arhipelagului japonez în filmele şi serialele de televiziune produse în Occident. O echipă de specialişti - inclusiv creatori japonezi de peruci - şi-au pus întreaga lor expertiză la dispoziţia producătorilor serialului „Shogun”, analizând cu meticulozitate decorurile, costumele şi mişcările actorilor.

Subiecte în articol: serialul tv shogun America
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri