Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 5 sfaturi „apicole” pentru combaterea alergiilor

5 sfaturi „apicole” pentru combaterea alergiilor

de Florian Saiu    |   

În fiecare an ne bucurăm, cu mic, cu mare, de sosirea primăverii, de înflorirea pomilor și de ciripitul vesel al păsărilor, doar că acest anotimp al schimbării rezervă unora dintre noi și neplăceri: alergii sâcâitoare ori stări de oboseală - care pot fi însă tratate cu produse sută la sută naturale.

Primăvara este sezonul florilor, iar polenul eliberat de acestea poate provoca reacții alergice în organismul nostru. În plus, schimbările bruște de temperatură - coroborate cu scăderea și creșterea presiunii atmosferice -, umiditatea excesivă și vremea imprevizibilă contribuie la dezvoltarea asteniei de primăvară. Acest lucru poate (con)duce la oboseală, iritabilitate, lipsă de concentrare și alte simptome neplăcute. Alergiile și asteniile de primăvară au, deci, un impact negativ asupra sănătății și a calității vieții, mai ales că ele pot genera trăiri precum diminuarea stimei de sine și a încrederii în propriile capacități. Există însă și un remediu la toate aceste probleme, unul natural, bazat pe produse apicole. Dar să facem loc sfaturilor specialiștilor de la ApiLand.

1. Consumați miere din aria de locuire

Mierea este unul dintre cele mai populare produse apicole și poate fi de mare ajutor în reducerea simptomelor asteniei de primăvară. Consumați miere locală, deoarece aceasta conține polen din zona în care trăiți și poate ajuta la întărirea imunității. În plus, mierea este o sursă naturală de energie și contribuie la combaterea stărilor de oboseală - apreciază Ovidiu Bodea, expert în produse apicole.

2. Secretele polenului (crud) de salcie

Polenul poate fi un ajutor de nădejde în lupta împotriva alergiilor sezoniere. El contribuie la construirea imunității la alergenii locali și poate reduce simptomele alergice. Polenul crud poliflor și polenul crud de salcie, în special, pot reduce nivelul de histamină - substanța responsabilă de declanșarea alergiilor la polenul purtat de vânt. Polenul crud poate fi consumat preventiv sau în paralel cu alte antialergice, se păstrează și se consumă direct din congelator.

3. Savurați combinația: miere cu lăptișor de matcă

Lăptișorul de matcă este un produs apicol bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Acesta poate ajuta la creșterea nivelului de energie și la combaterea senzațiilor de epuizare. În combinație cu mierea, lăptișorul de matcă își intensifică puterile curative.

4. Nu spuneți „nu” unui cocktail propolis+miere

Propolisul este o substanță produsă de albine pentru a proteja colonia împotriva bacteriilor și virusurilor. Acesta are proprietăți antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare și poate ajuta la reducerea simptomelor rinitei alergice. Propolisul poate fi consumat brut sau sub formă de tinctură. În combinație cu mierea, acesta poate fi un remediu excelent pentru reducerea simptomelor alergiilor sezoniere cum ar fi congestia nazală și tusea.

5. Încercați cura cu tonice apicole

Tonicele apicole sunt amestecuri din miere, lăptișor de matcă, extract de propolis și polen crud sau ginseng. Sunt cocktailuri concentrate de vitamine și minerale ambalate sub formă de fiole practice și ușor de consumat. Nu necesită condiții speciale de păstrare, le poți lua cu tine oriunde și le poți consuma când te simți obosit și lipsit de energie. Tonicele apicole pot fi un real ajutor în combaterea asteniei de primăvară”.

Hipotalamusul, glanda „buclucașă”

Se presupune că originea asteniei de primăvară sau asteniei sezoniere are legătură cu hipotalamusul, o glandă localizată la nivelul creierului, care are rolul de a regla temperatura corpului, senzația de sete, de sațietate, ciclul somnului și calitatea acestuia. Activitatea hipotalamusului suferă modificări odată cu schimbarea vremii, a temperaturii sau a cantității de lumină naturală. Schimbările de mediu (schimbarea temperaturii, lumina excesivă, modificările climatice) solicită organismul, acesta consumând o cantitate suplimentară de energie. Scăderea beta endorfinelor (endorfinele fiind denumite și „hormonii fericirii”) poate conduce la modificări psihologice și la scăderea nivelului de energie. În completare, prezența polenului și apariția anumitor tipuri de alergii poate crește disconfortul fizic și psihic. Modificarea ceasului biologic se produce datorită cantității mai mari de lumină și datorită faptului că durata zilei crește. Anumite celule de la nivelul retinei au rolul de a răspunde la anumiți stimuli și de a trimite semnale către creier, producându-se astfel modificări în ciclul somnului. 

Nu neglijați semnalele corpului!

Astenia nu reprezintă o boală în sine, ci un cumul de manifestări ce au legătură cu adaptarea organismului la noile condiții de mediu, este o afecțiune tranzitorie și nu necesită tratament medicamentos obligatoriu. Însă, dacă simptomele persistă mai mult de două-trei săptămâni, este cazul să cereți sfatul unui medic specialist.

Subiecte în articol: sfaturi alergii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri