În fiecare an, primăvara înflorește în noi dorința de a slăbi pentru a arăta bine la plajă. Mulți trec la acțiune, fac eforturi considerabile pentru a da jos kilogramele acumulate în timpul iernii și poate chiar reușesc să-și atingă obiectivul. Doar că odată cu venirea vacanței scade pofta de mișcare dar crește apetitul. Vacanța înseamnă relaxare și multă mâncare, mai ales dacă prindem o ofertă All Inclusive. Apoi toamna numărăm kilogramele în plus pe care le punem în vacanță și cam atât. Frigul, depresia de după concediu, reîntoarcerea la locul de muncă, toate scad din motivația de a ne reapuca de sport pentru a ne menține în formă. Cum facem totuși să ieșim din amorțeală și să ne obișnuim cu un program constant de mișcare și de mâncat sănătos? Am stat de vorbă cu Andreea Sava și am rugat-o să ne dea câteva sfaturi prețioase pentru această toamnă. Andreea are un loc de muncă full time, fiind jurnalist la Antena3, lucrează chiar și în weekend, iar timpul liber este extrem de prețios pentru ea. Cu toate astea, Andreea se încăpățânează să ne demonstreze că putem să strecurăm mișcarea și dieta în viața noastră, chiar dacă nu avem mult timp la dispoziție.
“Motivația poate fi oricare, de exemplu să arăt bine în rochia pentru Revelion. Sincer eu nu prea cred în motivații de-o vară, asta și pentru că nu există rețete minune care te fac să arăți perfect în două săptămâni. Cred, în schimb, că un efort constant și minim te ajută să ai o viață tihnită, să te poți bucura și de o mâncare bună și să-ți placă de tine de fiecare dată când te uiți în oglindă”, spune Andreea.
Recompense și un strop de egoism
Privește antrenamentul ca pe un moment în care poți fi tu cu tine. Scapi de toată lumea și e timpul să faci ceva doar pentru binele tău. O doză de egoism nu strică. E important să te simți bine, să arăți bine, iar antrenamentele te duc pe drumul cel bun. Nu trebuie privite ca pe o povară.
Recompensă, recompensă, recompensă. Sportul și dieta nu trebuie să fie un chin, iar plăcerile vieții nu trebuie evitate. Dacă după antrenament îți oferi o mică recompensă, în mintea ta vei crea o ancoră, iar ideea de a face sport va fi mai ușor suportabilă. Specialiștii spun că în timp creierul tău va recunoaște antrenamentul ca pe o sursă de plăcere și nu vei mai sări așa ușor peste sport. Recompensa nu înseamnă doar mâncare, ci poate fi o baie caldă cu spumă, un serial preferat, un somn scurt.
Sau poți pune un pariu cu un prieten sau cu o prietenă că poți slăbi, iar acest lucru te va motiva și mai și.
Exerciții de toamnă
După “cura” de la All Inclusive, ar trebui să încercăm și cura de toamnă pentru a da jos cele câteva kilograme în plus. “Pentru slăbit trebuie să faci antrenamente aerobe. Adică să transpiri și să faci febră musculară. Alergare, urcat scări în ritm alert, sărit coarda. Am pe canalul meu de YouTube și multe exemple de exerciții eficiente care se pot face foarte bine acasă, în sufragerie, pentru cei care invocă lipsa de timp sau pur și simplu sunt prea timizi ca să facă sport în public. Pentru cei care vor să dea jos rapid câteva kilograme după vacanță, recomand cura de detoxifiere de 3 zile a profesorului Gheorghe Mencinicopschi, pe care am pus-o pe blog. Va funcționa în două direcții, deci cu două beneficii: detoxifierea ficatului, deci și o mai bună funcționare a acestuia după, plus o scădere în greutate de 3-4 kg, în funcție de metabolism,”, ne explică Andreea.
Cura de detoxifiere recomandată de Andreea este bazată pe multe salate, legume și fructe. Nu mâncați carne, prea multe lactate, de dulciuri nici nu se pune problema, dar este un meniu consistent și nu veți face foamea.
Toamna vine cu multe bunătățuri de la care ar fi păcat să ne abținem. Echilibrul este însă esențial și este bine să știm cât de cât numărul de calorii pe care îl consumăm. Este greu de estimat pentru mâncărurile toamnei numărul exact de calorii, pentru că rețetele diferă foarte mult, însă cu aproximație ar trebui să știm cât ne îngrașă zacusca, ghiveciul, prunele, strugurii și plăcintele de sezon.
CÂTE CALORII AU MÂNCĂRURILE DE TOAMNĂ
100 g zacuscă – 50 – 100 de calorii
100 g struguri – 70 de calorii
100 g plăcintă de dovleac – 170 – 370 de calorii
100 g mâncare gătită de legume – 50 de calorii
100 g compot de pere – 100 de calorii
“Deși poate părea surprinzător, zacusca, ghiveciul și murăturile sunt mâncăruri sănătoase și care nu îngrașă, atât timp cât sunt făcute cum trebuie. Adică, în primul rând să fie făcute din legume de calitate, deci să fie de sezon, proaspete și din sursă de încredere. Apoi este mult mai bine dacă se folosește ulei de măsline extravirgin în loc de cel de floarea soarelui și sare de mare în loc de cea obișnuită, extrafină. Sunt ingrediente mult mai sănătoase. În cazul plăcintei, dacă folosiți făină integrală sau în amestec cu hrișcă și zahăr brun în loc de alb și în cantități reduse, deja reduceți foarte mult încărcătura glicemică deci îngrașă mai puțin și este mai sănătoasă. Pentru murături, cel mai bine este să le faceți în saramură, nu în oțet iar varza murată este o adevărată minune și este și foarte sățioasă. Strugurii sunt fructe nemaipomenite. Au potasiu, foarte bun pentru sistemul cardiovascular, cei roșii conțin multe taninuri care îmbunătățesc digestia, sunt buni pentru anemie și au efecte diuretice. Deci numai avantaje. Au puține calorii, cam 60 la 100 de grame. E bine, însă, să fie mâncați în prima parte a zilei iar diabeticii trebuie să fie atenți pentru că au o cantitate mare de glucoză și fructoză”, spune Andreea Sava.
Cum scăpăm de NU POT
Nu am chef, nu am timp, nu pot, nu e de mine – sunt gândurile care ne împiedică să ne punem pe treabă. Schimbarea nu se produce peste noapte, e nevoie de răbdare și de pași de mici. Andreea Sava are câteva sfaturi prețioase pentru cei care ar vrea să-și schimbe stilul de viață, dar nu știu cum să înceapă. “Azi își organizează modul de a mânca, de exemplu încep să ia un mic dejun consistent, mâine renunță la făina albă, poimâine încearcă să evite combinațiile alimentare proaste. Apoi câte o plimbare, coboară mai devreme din autobuz și merg o stație pe jos, în următoarea săptămână fac și câțiva pași în ritm de alergare, poate niște exerciții care se pot face pe canapea, am pus mai multe tutoriale video pe YouTube, în timp ce se uită la TV”, spune Andreea.
Puteți găsi sfaturile Andreei Sava despre dietă și mișcare pe site-ul personal, www.andreeasava.ro