Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Sfaturi pentru o relație sănătoasă cu mâncarea

Sfaturi pentru o relație sănătoasă cu mâncarea

Când apare presiunea, dulciurile par un mod bun de a te relaxa, însă pe lungă durată, acest obicei se poate transforma în kilograme în exces, notează Daily Mail

În acest caz, kilogramele în plus apar prin producția de cortizol, hormonul stresului, iar acest lucru poate crește apetitul. Stresul poate afecta genul de alimente pe care corpul le vrea, potrivit unui studiu efectuat de Harvard. 
Nutrițonista Jessica Sepel a vorbit despre opt metode simple prin care poți opri „mâncatul din cauza stresului” și a oferit sfaturi pentru dezvoltarea unei relații sănătoase cu mâncarea. 

1. Conectează-te cu emoțiile 

Unul dintre cele mai ușoare lucruri pe care le poți face înainte să începi să mănânci este să te oprești pentru câteva momente pentru a-ți da seama cum te simți, a spus Jessica. Începe prin a te întreba dacă ești relaxat sau stresat. „Observă-ți gândurile și răspunsul fizic”, a spus aceasta.

2. Respiră înainte să mănânci

Înainte să începi să mănânci, alocă-ți timp pentru a respira adânc. Această acțiune simplă te ajută să-ți calmezi amigdala - zona din creier care controlează frica și neliniștea. „Următoarea dată când stai jos pentru a mânca, îți recomand să respiri adânc”, a scris Jessica pe blogul ei. 

3. Elimină toate prejudecățile despre alimentele pe care le mănânci

Având în vedere că toată informația despre ce ar trebui să mâncăm este disponibilă peste tot pe Internet, este ușor să începi să cataloghezi alimentele pe care le mănânci ca fiind nepotrivite. Astfel de gânduri pot aduce stres și, respectiv, pot opri organismul din a face digestia în mod corespunzător. „În schimb, mestecă încet și concentrează-te pe fiecare gură de mâncare”, a mai scris aceasta. 

4. Permite corpului să-ți dicteze alegerile

Ascultă-ți corpul și dă-i voie să aleagă alimentele de care chiar are nevoie. „Indiferent despre ce este vorba, permite-ți să comanzi ceea ce chiar îți dorești să mănânci și ai încredere că ai capacitatea de a digera ce consumi”.

5. Consumă conștient

Consumul de alimente pe fugă reprezintă un stres, astfel nu te vei bucura de aromele alimentelor. Jessica recomandă să iei înghițituri mici care să îți permită să simți gustul alimentelor pe care le consumi. 

6. Permite-ți ca mesele să fie o experiență plăcută

Este atât de ușor să stai jos și să mănânci în timp ce te uiți la telefon sau televizor, însă acest lucru nu este benefic pentru digestie, potrivit nutriționistei. Jessica spune că atunci când ești în această zonă, creierul nu poate să înregistreze faptul că mănânci, iar în cele din urmă nu mai simți senzația de sațietate. 

7. Verifică după ce ai mâncat

Potrivit nutriționistei, este important să verifici că ești relaxat după ce ai mâncat. Mâncarea consumată te-a făcut să te simți satisfăcut? Ți-a oferit energie? 

8. O abordare mai blândă

Dacă trăiești cu gândul că trebuie să ai o alimentație perfectă, presiunea pe care o pui asupra ta va fi mai mare. Jessica te sfătuiește să elimini presiunea și să îți permiți să mănânci ce îți dorești.

Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă dieta
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri