Jurnalul.ro Special Anchete Shopping în miez de noapte: întâi cumpărăm mașini de teren, apoi rezolvăm problema cozilor de la “Permise și Înmatriculări”

Shopping în miez de noapte: întâi cumpărăm mașini de teren, apoi rezolvăm problema cozilor de la “Permise și Înmatriculări”

de Ion Alexandru    |   

Cu ce se ocupa Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, în zilele în care la sediul din Pipera al acestei instituții se strângeau cozi infernale pentru preschimbarea documentelor? Ei bine, instituţia achiziționa mașini 4X4 și vehicule speciale pentru munca operativă. Cu o lipsă acută de personal la ghișee, Direcția Regim Permise a planificat, încă din luna septembrie, achiziția unor astfel de vehicule, pentru care va plăti, până la sfârșitul anului, suma de 875.000 de euro. Și asta pentru doar trei dintre cele patru loturi de mașini achiziționate o dată cu încheierea unui acord-cadru. Între timp, situaţia cozilor de la ghișee a fost rezolvată în stil autohton, prin decizie a ministrului de Interne tehnocrat, Dragoș Tudorache. Acesta a anunțat, a sfârșitul săptămânii trecute, că Centrul de Eliberare a Permiselor din Pipera va împrumuta un soft de la Prefectura Suceava, cu ajutorul căruia cetățenii să-și poată face programările online, în vederea eliberării documentelor.

 

Săptămâna trecută, scandalul generat de cozile infernale de la Direcția de Regim Permise București-Ilfov l-a determinat pe ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, să anunţe - după apariţia fotografiilor în mass-media - măsuri excepționale, pentru detensionarea situației. Oameni din sistem detașați la ghișee și softuri împrumutate din teritoriu. Chiar în aceste zile, instituția luată cu asalt de cetățenii care doreau să-și preschimbe permisele de coducere sau certificatele de înmatriculare, ori care urmau să susțină proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere, era implicată într-un alt proiect. Achiziția de mașini de intervenție.

 

Cozile nu sunt prima prioritate

Astfel, încă de la jumătatea lunii septembrie a acestui an, Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Regim Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor și-a făcut cunoscută intenția de a achiziționa, prin încheierea unui acord-cadru, a unor autovehicule cu dotări speciale, “necesare desfășurării în bune condiții a activităților structurilor și instituțiilor subordonate din cadrul sau din subordinea Ministerului de Interne”. Este vorba despre cumpărarea unor vehicule pentru rularea pe orice tip de teren și de vehicule berline.

Conform caietului de sarcini, întocmit de instituția în cauză și avizat de chestorul de poliţie Alina Dragomir, achiziția urma să se desfășoare pe patru loturi distincte. Primul lot viza cumpărarea de autovehicule pentru activități operative de oraș sau de teren, pentru Inspectoratul General al Poliției Române. Loturile 2 și 3 includ maşini 4X4 pentru Direcția de Asigurare Logistică Integrată, iar al patrulea lot vizează autoturisme pentru Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Licitația s-a desfășurat în plină criză a cozilor de la ghișeele instituției din Pipera, respectiv în data de 24 noiembrie 2016. Doar trei loturi au fost adjudecate. Este vorba despre vehiculele care vor intra în dotarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și doar a unei părți din achizițiile programate pentru Direcția de Asigurare Logistică a Ministerului de Interne.

 

Toate loturile, atribuite aceluiași dealer auto

Toate cele trei loturi au fost atribuite companiei Renault Commercial Roumanie SRL, singurul dealer auto care s-a înscris la licitație, a cumpărat caietul de sarcini și a depus o ofertă în acest sens.

Cel mai costisitor lot achiziționat de Direcția Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor a fost cel aferent Direcției de Asigurare Logistică Integrată, structură aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. 2.272.200 de lei fără TVA va cheltui autoritatea contractantă, pentru achiziția unor autovehicule 4X4, atât pe benzină, cât și pe motorină, ale căror motoare vor dezvolta o putere de minimum 75 Kw, o viteză minimă de 130 de kilometri pe oră, și care trebuie să fie de culoare albă metalizată.

Tot la Direcția de Asigurare Logistică Integrată ar fi trebuit să mai ajungă alte vehicule, aferente lotului al treilea, constând în autovehicule de teren, care să dezvolte o putere a motorului de minimum 170 Kw, de culoare neagră. Acest lot nu a fost atribuit.

Următorul lot, din punctul de vedere al prețului, va intra în dotarea Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), achiziția fiind făcută în urma aprobării semnate de chestorul Bogdan Despescu. Suma, negociată cu Renault Commercial Roumanie SRL, se ridică la 536.000 de lei fără TVA și va acoperi costurile achiziției unor vehice destinate activităților operative de oraș și de teren. Mai exact, maşini pe motorină, cu o putere a motorului de minimum 75 Kw, cu tracțiune 4X4, cu posibilitatea decuplării unei punți şi de rulare în formula 4X2. Aceste vehicule trebuie să atingă o viteză maximă de minimum 130 kilometri pe oră, iar caroseria să fie de culoare neagră, nemetalizată.

Pe locul al treilea, din punctul de vedere al costurilor, se află lotul 1, ce va ajunge în dotarea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF). Este vorba despre suma de 399.960 de lei fără TVA, pe care Direcția Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor urmează să o plătească aceluiași dealer auto, Renault Commercial Roumanie SRL, pentru achiziția unor autovehicule destinate transportului a cinci polițiști de frontieră echipați complet, pe drumuri modernizate și în afara acestora, în toate anotimpurile, în zona de frontieră a României. Aceste mașini au motoare ce dezvoltă o putere de minimum 80 Kw, sunt dotate cu cutii de viteze 5+1, au tracțiune integrală și ating viteze de minimum 130 kilometri pe oră. Autoturismele vizate sunt model break, iar culoarea lor nu a fost încă stabilită de autoritatea contractantă.

 

Licitația, finalizată în noaptea de 26 noiembrie

Așa cum precizam, planul achiziției acestor vehicule a fost întocmit în 14 septembrie 2016, toate loturile fiind atribuite, prin licitație deschisă, în data de 24 noiembrie 2016. Valoarea totală a acordului-cadru atribuit se ridică la 3.849.792 de lei cu TVA inclus, adică 875.000 de euro, acesta fiind prețul cel mai scăzut, principalul criteriu de atribuire. Atribuirea contractului a fost finalizată în data de 26 noiembrie 2016, la ora 1:30, potrivit unui document publicat pe SEAP.

Durata acordului-cadru este de patru luni, mașinile urmând să intre fizic în dotarea instituțiilor subordonate Ministerului de Interne până la sfârșitul lunii decembrie a anului curent.

Direcția Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor a cerut furnizorului o garanție de 36 de luni sau la un minimum de 100.000 de kilometri parcurşi. O altă garanție cerută este de minimum șase luni pentru rezistenţa caroseriilor la coroziune și de minimum doi ani pentru bateria (acumulatorul) vehiculelor, în cazul viciilor de fabricație. Tot minimum doi ani este și garanția pentru anvelope și pneuri, în cazul viciilor de fabricație și de minimum trei ani pentru echipamentele din dotările specifice ce vor fi livrate odată cu mașinile în cauză, inclusiv pentru inscripționarea cu sigla instituției care le va utiliza. Locul de predare a acestor mașini va fi o locație din București sau județul Ilfov, ce urmează să fie comunicată ulterior.

 

Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a venit cu soluții abia după ce scandaul cozilor a ajuns în presă. Una dintre soluții a fost împrumutarea unui soft de la Prefectura Suceava

 

Deblocarea situației din Pipera, după mediatizarea cozilor

Exact în zilele în care această achiziție se parafa, la sediul Direcției Regim Permise din Pipera existau cozi infernale pentru programarea la examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere sau pentru preschimbarea unor documente auto. Oamenii se așezau la rând cu noaptea în cap și, deși își petreceau ore bune la coadă, de multe ori nu apucau să ajungă la ghișeu. În urma scandalului, ministrul de interne Dragoș Tudorche a ieșit public, săptămâna trecută, și a anunţat o serie de măsuri, unele cu aplicabilitate din această săptămână, altele din luna ianuarie a anului viitor. Prima măsură, care intră în vigoare de astăzi, se referă la faptul că Centrul pentru Eliberarea Permiselor din Pipera va lucra în două schimburi, între orele 7:00 şi 21:00, iar tot de luni va funcţiona un sistem de programări online şi vor fi şi ghişee separate pentru acestea. "Pentru aceasta am dispus alocarea imediată, începând de astăzi, a 60 de posturi suplimentare din rezerva Ministerului de Interne, care vor fi alocate 50 la Bucureşti şi 10 la Ilfov şi vor fi ocupate imediat, ca soluţie temporară, prin detaşarea unor lucrători MAI din aparatul central al ministerului", a afirmat Tudorache.

O altă măsură pe termen mediu va fi mutarea Direcţiei Generale de Paşapoarte într-un spaţiu special amenajat într-un mall, ceea ce va duce la eliberarea mai multor ghişee de la sediul din Pipera, iar programul lucrătorilor de acolo va reveni la normal.

 

Prefectura Suceava utilizează, încă din 2012, un soft pentru programarea online a cererilor pentru actele auto sau permisele de conducere

 

Ministerul de Interne împrumută un soft folosit la Suceava de patru ani

"Tot din 28 noiembrie, se va trece la un sistem de programare online pentru Bucureşti şi Ilfov, există un astfel de sistem în câteva judeţe din ţară. Am discutat cu prefectul de la Suceava, unde acest sistem este deja implementat şi pe care îl poate pune la dispoziţia prefecturilor Bucureşti şi Ilfov gratuit. Chiar în timp ce discutăm, cineva de la Prefectura Suceava este în drum cu acest soft, care va fi instalat în acest weekend pe calculatoarele de la centrul din Pipera", a spus ministrul Tudorache. Softul pe care îl invocă acesta este împrumutat de la Prefectura Suceava și a fost implementat, la nivel local, încă de acum patru ani. În noiembrie 2012, prefectul de atunci, Florin Sinescu, a implementat o aplicație informatică prin care programările la Serviciul Înmatriculări Vehicule și Eliberarea Permiselor de Conducere Suceava se face online. „Am realizat această aplicaţie informatică pentru programări online pentru a scurta timpii de aşteptare şi a facilita accesul populaţiei la acest serviciu. Asta deoarece am avut probleme legate de prezenţa în număr mare la primele ore ale programului ale persoanelor care solicitau înscrierea pentru examenul pentru permis sau pentru înmatricularea autovehiculelor, după care, în jurul prânzului, nu mai exista aproape nicio solicitare”, a explicat, atunci, prefectul judeţului Suceava. Aplicaţia informatică este disponibilă pe site-ul de internet al Prefecturii Suceava, www.prefecturasuceava.ro, la secţiunea „Serviciul Înmatriculări Vehicule şi Eliberarea Permiselor Auto Suceava”.

 

A doua achiziție importantă de mașini în 2016, la Direcția Regim Permise

Ministerul Afacerilor Interne a mai făcut, în datele de 21 şi 22 iunie 2016, achiziţii pentru redotarea parcului auto propriu în valoare de 15.241.904 lei cu TVA inclus. Această achiziţie a fost gândită de instituţia în cauză încă din luna martie a acestui an, când a anunţat pe SEAP intenţia de a încheia un acord-cadru pentru furnizarea de vehicule cu dotări speciale, autocamioane, camioane, autoturisme şi autovehicule necesare “desfăşurării în bune condiţii a activităţii structurilor din cadrul sau din subordinea MAI”. La vremea respectivă, vehiculele care urmau să intre în parcul auto al Internelor reprezintă maşini de poliţie, vehicule cu destinaţie specială, autovehicule pentru transportul a mai puţin de zece persoane, autobuze şi camioane cu platformă, ce urmau să fie livrate, până cel târziu în luna decembrie a acestui an, în Bucureşti sau judeţul Ilfov. Pentru această înnoire, Ministerul de Interne a pus la bătaie, iniţial, suma de 16.654.583 de lei fără TVA. Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, instituţie care a organizat, în mod concrert, şi această achiziţie a cerut ca autovehiculele ce urmează să fie livrate până cel târziu în data de 9 decembrie 2016 să fie fabricate cu cel mult şase luni înainte de data la care vor intra, în mod oficial, în parcul auto al MAI şi să nu mai fi fost niciodată înmatriculate. Prin excepţie, doar autocamioanele pot fi fabricate cu cel mult 12 luni înaintea datei livrării. Toate companiile care au fost declarate câştigătoare ale licitaţiilor organizate au obligaţia să pună la dispoziţia beneficiarilor (IGPR, Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române), fără costuri suplimentare, autorizaţiile şi numerele provizorii de circulaţie şi poliţe RCA valabile pentru un număr de minimum 25 de zile de la data livrării.

 

Zilele în care un număr impresionant de persoane așteptau ore în șir să își poată depune actele pentru preschimbarea documentelor auto sau pentru susținerea examenului pentru permisul de conducere au coincis cu derularea, de către Direcția Regim Permise din MAI a unei licitații pentru achiziția unor vehicule 4X4.

Abia după finalizarea achiziției, ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a găsit timp pentru deblocarea situației cozilor de la “Înmatriculări și permise”. Soluţia: împrumutarea unui soft utilizat încă de acum patru ani de Prefectura Suceava, care permite ca aceste operațiuni să fie înregistrate online.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri