Pentru această dublă aniversare, organizatorii propun un program ce cuprinde recitalul de muzică clasică indiană susținut de Victor Marius Beliciu (sitar) și Mihai Lupoaie (tabla), alături de care publicul va experimenta momente de meditație. Evenimentul va avea loc în mansarda Casei Filipescu – Cesianu (Calea Victoriei nr. 151)
În program:
Raga Miyan ki Malhar (Senia gharana)
Dhun Holi
Evocare Shri Mataji Nirmala Devi și meditație
Proiecție video
INTRAREA ESTE LIBERĂ!
„Un lucru puțin cunoscut de publicul larg este că și țările asiatice au propriile lor muzici savante, reunite sub numele de muzică clasică extraeuropeană, impropriu pusă laolaltă cu folclorul și fusion în categoria world music. Muzica clasică indiană a fost teoretizată încă din Antichitate și a evoluat în genuri și forme originale, având la bază structuri sonore denumite raga și un acordaj microtonal ce îi dă o savoare unică. În tradiția multimilenară panteistă indiană, muzica, meditația și medicina au fost permanent legate, fiecare instrument și fiecare raga considerându-se a avea proprietăți emoționale, curative sau spirituale“, declară muzicologul Cleopatra David în invitația lansată publicului bucureștean.
Shri Mataji Nirmala Devi, de la nașterea căreia se aniversează 100 de ani, a trăit o viață dedicată transformării vieților oamenilor prin descoperirea și dezvoltarea propriei lor naturi spirituale. În anii ’70, ea a dezvoltat tehnica Sahaja Yoga , care implică activarea energiei Kundalini, prin care oamenii pot ajunge la o stare de echilibru și pot dezvolta calitățile intelectuale și creative. Shri Mataji a călătorit în întreaga lume timp de peste 40 de ani, ținând discursuri și seminarii și oferind învățături practice pentru mii de oameni. De-a lungul activității sale, Shri Mataji a primit Medalia Păcii a Naţiunilor Unite, Premiul Pleiade 1996 (Italia) sau Medalia de aur decernată de Secretariatul Ecoforum.
Asociația culturală Nirmal Art este organizatoarea spectacolului independent de operă La Serva Padrona, a proiectului de muzică de cameră Povești din Pădurea Fermecată dar și a programului Respirăm împreună realizat de comunitatea cântăreților români de opera în sprijinul bolnavilor de Covid19, program nominalizat la Gala Societății Civile 2022. Membrii asociației sunt din profesioniști în domeniul culturii care și-au propus să împrospăteze peisajul cultural românesc cu proiecte interesante, inovative și atractive, promovând arta autentică și spiritualitatea. Colaborările cu cei mai buni artiști români și internaționali asigură succesul și prestanța pentru fiecare eveniment.