Suspendarea de 4 ani a Simonei a creat un șoc mai mare decât vestea de anul trecut când s-a aflat rezultatul testelor de la US Open: „Simona Halep a fost depistată cu roxadustat”. La momentul respectiv, dincolo de optimismul tuturor că „E o greșeală pe undeva”, „Este nevinovată”, „A greșit, dar scapă repede”, au fost lansate și o serie de teorii ale conspirației, alimentate și de unele nume mari ale sportului, printre care și Ilie Năstase, cum că „Dacă nu era româncă nu pățea nimic”.
Apoi, lunga așteptare până la audiere și întârzierea până la publicarea verdictului au alimentat și mai mult aceste teorii.
Vinovată sau nu, Simona a greșit
Oricum am lua faptele, în corpul Simonei s-a găsit roxadustat, iar asta o face din capul locului vinovată. Acea substanță nu avea ce să caute în corpul ei, mai ales că este una din cele mai pedepsibile substanțe de pe lista antidoping. Cum, necum, voit sau nevoit, ea s-a dopat! Sau a fost depistată pozitiv, ca să folosim expresia oficială.
Însă Simona a greșit și anul trecut, dar și acum, după verdictul de 4 ani de suspendare. Anul trecut a greșit luându-l pe „NU” în brațe, contestând agresiv realitatea incontestabilă a analizelor. O abordare mai liniștită, gen „Este posibil, dar habar nu am cum a ajuns acea substanță în organismul meu. Eu de capul meu nu am luat în viața mea așa ceva”, ar fi fost infinit mai benefică pentru ea. Însă contestarea unor rezultate de laborator 100% indubitabile a iritat ITIA, care a mers cu cercetările mai departe și a ajuns la pașaportul biologic, unde, de asemenea, a găsit niște nereguli. Cine a gestionat pașaportul ei biologic este o altă întrebare fără răspuns. Să nu credem cumva că Simona știe sau înțelege ce scrie acolo, informațiile și datele citibile și înțelese exclusiv de specialiști.
Este evident că Simona a greșit repezindu-se să conteste analizelor făcute de laboratoare. Nimeni nu a câștigat împotriva laboratoarelor, iar apărarea ei nu trebuia axată pe contestarea lor, ci pe găsirea unor scuze sau împrejurări nefericite prin care s-a pricopsit accidental cu păcătosul ăla de roxadustat în organism. Războiul l-a pornit greșit și acesta nu poate fi câștigat de Simona. Din păcate, ea și-a agravat situația și șansele pentru clemență la TAS se diminuează.
„Căpoasă de mică”
Un fost antrenor din perioada junioratului Simonei ne-a declarat: „Așa a fost de mică. Căpoasă și orgolioasă. Nu accepta nicio critică, nicio jignire. De exemplu, la un meci cu Sorana când ambele aveau 10-11 ani, Simona a contestat o minge trimisă în aut. Sorana, mai mare cu un an și mai înaltă ca Simona, i-a strigat atunci: «Ce tot contești acolo? Piticanie». Iar Simona nu cred că a iertat-o nici acum pe Sorana. În ceea ce privește cazul cu dopajul, Simona n-o să recunoască sau să accepte niciodată verdictul. Cu siguranță, Simona nu a luat conștient mizeria aia, dar nu va accepta nici că a luat-o din greșeală, deși mizeria aia a fost găsită în organismul ei”.
Care e rolul lui Patrick Mouratoglou în toată această „întâmplare”?
În altă ordine de idei, Patrick Mouratoglou parcă ține morțiș să alimenteze teoriile conspirației. De la momentul suspendării de anul trecut până acum, după verdictul de 4 ani de suspendare, Mouratoglou nu a declarat decât fraze de complezență. „Simona este puternică”, „Simona este corectă și curată”, „Va reveni mai puternică”. Nimic despre faptul că, până la urmă, totul s-a petrecut în ograda lui de la Paris, că a izolat-o de fostul ei staff tehnic și medical, că a forțat-o pe Simona să renunțe și la managerul ei de ani de zile, Virginia Ruzici. Patrick Mouratoglou a vrut monopol pe ea, iar Halep a acceptat. Dacă mai adăugăm și faptul că Simona a și divorțat cu doar două luni înainte de „nunta secolului”, rezultă că francezul are o influență uriașă asupra ei. Dar Mouratoglou tace când vine vorba de cum s-a putut întâmpla necazul fix sub monopolul lui. Însă privind retrospectiv perioada de când a început colaborarea Simona-Mouratoglou, antrenorul nu a adus nimic bun în cariera Simonei, fiind mai degrabă o pacoste, a dereglat-o complet, a dus-o într-un sistem controlat exclusiv de el.
Ce speranțe pot fi la TAS
După aflarea verdictului, Simona a mai făcut două greșeli, una mai gravă decât cealaltă. Prima a fost când s-a grăbit să anunțe că va contesta verdictul la TAS, „pentru că sunt nevinovată”, punând la îndoială rezultatele de laborator, și a doua, mult mai gravă, când i-a acuzat pe experți că și-au schimbat opinia în momentul în care au aflat cine este. Aceste două declarații cu siguranță îi vor complica și mai mult situația. În plus, de parcă nu avea suficiente probleme, ar putea fi pus în discuție și titlul de la Wimbledon, după care tânjește învinsa de atunci din finală, Serena Williams, fosta elevă a aceluiași Mouratoglou.
Totuși, când primești 4 ani de suspendare este normal să contești la TAS, însă asta în urma unei strategii bine pregătite, necum să conteste imediat probele și să declare că totul se întâmplă pentru că experții au aflat cine este. Mouratoglou, dacă tot e „stăpânul” de ce nu a sfătuit-o să folosească un mod mai diplomatic de abordare?