Jurnalul.ro Ştiri Locale Simpozionul științific internațional „Banatul - istorie și multiculturalitate” la Reșița

Simpozionul științific internațional „Banatul - istorie și multiculturalitate” la Reșița

 Cea de-a XXII-a ediţie a simpozionului ştiinţific internaţional 'Banatul - istorie şi multiculturalitate', care se desfăşoară sâmbătă, la Reşiţa, a reunit 70 de oameni de cultură şi cercetători din România, Serbia, Croaţia, Muntenegru şi SUA. 

'Pentru noi este o mare împlinire să organizăm cea de-a XXII-a ediţie a acestui simpozion internaţional. În timp, de 22 de ani, am reuşit să aducem cercetători şi oameni de cultură, an de an, alternativ, în Caraş-Severin şi în Serbia. Anul acesta, avem 70 de participanţi din patru ţări importante, alături de România, şi anume, Serbia, Croaţia, Muntenegru şi Statele Unite ale Americii. Toate lucrările ştiinţifice prezentate se referă la istoria Banatului, la problemele de astăzi ale Banatului şi, desigur, la ceea ce îşi doreşte tânăra generaţie de la viitor. Totodată, este şi un prilej de întâlnire cu academicienii Costa Roşu şi Ion Păun Otiman, care în acest an au împlinit o vârstă frumoasă şi care şi-au prezentat cuvântul lor de împlinire ştiinţifică', a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, de la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, gazda simpozionului. 

Deschiderea festivă a lucrărilor simpozionului a avut loc sâmbătă dimineaţă şi a cuprins mesaje, evocări şi lansări de carte, în Aula Magna a universităţii. 

'Simpozionul a ajuns la cea de-a XXII-a ediţie, ceea ce înseamnă că este deja începutul unei tradiţii. În cuvântul meu de salut din partea Academiei Române, m-am referit la câteva contribuţii deosebite ale filialei din Timişoara în promovarea culturii Banatului. Voi prezenta şi câteva cărţi care au apărut la Editura Academiei Române. Cred că întâlnirea noastră reprezintă încă un pas înainte în promovarea culturii bănăţene, mai cu seamă dacă ne gândim că nu peste mult timp vom intra în anul 100 al României rotunde, când Banatul, Transilvania, Bucovina, Basarabia s-au integrat în România şi cred că trebuie să discutăm şi această chestiune, deosebit de importantă, a modului în care vom sărbători centenarul', a afirmat Ion Păun Otiman, preşedintele Filialei Timişoara a Academiei Române. 

Pentru ora 17,00, sunt programate şi două vernisaje, unul al expoziţiei de fotografie aparţinând dr. Radivoje Simonović şi unul al expoziţiei de desene semnate de Viorel Flora. 

Organizatori ai simpozionului, care se va încheia duminică, sunt Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Universitatea 'Eftimie Murgu' din Reşiţa, în parteneriat cu Societatea Română - Fundaţia de Etnografie şi Folclor din Voivodina şi Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, în colaborare cu Academia Română - filiala Timişoara. 

'Acest simpozion este susţinut de către Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, încă de la înfiinţarea acestuia, în anul 2008. Bineînţeles, suntem în parteneriat cu Societatea Română - Fundaţia de Etnografie şi Folclor şi cu Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa. În toţi aceşti ani, cred că am avut circa 1.600 de participanţi. Iniţiatorul acestui simpozion este academicianul Costa Roşu', a precizat Todor Doru Ursu, directorul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri