Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Simptomele intoxicației cu metale grele. Alimentele pe care NU trebuie să le consumi zilnic

Simptomele intoxicației cu metale grele. Alimentele pe care NU trebuie să le consumi zilnic

de Redacția Jurnalul    |   

Intoxicația cu metale grele poate duce la afecțiuni grave de sănătate.

Astfel că expunerea pe termen lung la metale grele este asociată cu un risc major de a dezvolta cancer, Alzheimer, Parkinson, scleroză multiplă.

Cele mai frecvente metale grele ce pot fi absorbite de organism în cantități mari sunt mercur, plumb, arsenic și cadmin. Unele se găsesc în orez sau în uneșle specii de pești.

Simptomele intoxicației cu metale grele

Semnele depind de tipul de metal. La unele dintre ele, cum ar fi plumbul și arsenicul, simptomele apar între 2 și 8 săptămâni. În urma intoxicației cu cadmiu, simptomele apar imediat, la câteva ore de la expunere.

Mercur

La intoxicația cu mercur, simptomele sunt: tulburări de auz și vorbire; slăbiciune musculară; vedere în ceață; neuropatii (leziuni nervoase la nivelul feței și al mâinilor); ataxie (lipsa de coordonare a mișcărilor).

Plumb

Persoanele care suferă de intoxicație cu plumb pot manifesta tulburări de somn, stări de nervozitate/agresivitate, creșterea tensiunii arteriale, tulburări de memorie, lipsa poftei de mâncare sau dureri de cap.

Lista posibilelor simptome include constipația, senzație de slăbiciune/oboseală/lipsă de energie și întârzierea procesului de creștere și dezvoltare la copii.

Arsenic

Simptomele intoxicației cu arsenic includ: greață, vărsături, diaree, pete roșii pe piele sau crampe musculare. Ritmul cardiac poate fi accelerat sau neregulat, dar pot apărea și niște linii albe pe unghii (leuconichie), notează csid.ro.

Cadmiu

La intoxicația cu cadmiu, simptomele includ dificultăți de respirație, dureri musculare, febră, dureri în piept, greață cu vărsături, tuse, dureri abdominale puternice sau tenesme rectale (senzație de evacuare incompletă a materiilor fecale).

Dacă ai astfel de simptome, trebuie să te adresezi cât mai repede unui medic. Dacă diagnosticul este stabilit în timp util, riscul de a dezvolta complicații grave este mai mic.

Supraexpunerea la metale grele duce la complicații cum ar fi hipertensiune sau hipotensiune, afectarea capacității de reproducere, leziuni grave la nivelul plămânilor, creierului, rinichilor, ochilor, pielii și stomacului. Pot apărea și diverse forme de cancer.

Medicul poate solicita efectuarea hemoleucogramei complete și a altor teste pentru a stabili diagnosticul, potrivit ziarulring.ro.

Alimente contaminate 

Există 10 categorii principale de alimente care pot fi contaminate cu cantități mari de metale grele. Specialiștii recomandă astfel ca aceste alimente să nu fie consumate zilnic.

O altă soluție este ca aceste alimente să provină din surse ecologice. 

O altă soluție ar fi să le achiziționăm din surse ecologice, dacă este posibil. 

Lista alimentelor și băuturilor care pot conține metale grele în cantități mari, potrivit FDA:

  • ciocolată amăruie
  • legume cu frunze verzi, în special spanac
  • pudră proteică
  • rădăcinoase, în special morcovi și cartofi
  • condimente, în special turmeric și ghimbir
  • pește, în special pangasius, macrou mare, rechin, pește spadă, ton, crap
  • supa concentrată din oase de vită

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri