La această rundă de alegeri, principalele confederații – Blocul Național Sindical și Cartel Alfa – fac mitingurile separat, dar solicitările sunt aproximativ aceleași. Cele mai mari probleme pentru care bugetarii ies în stradă sunt legate de neaplicarea integrală a prevederilor Legii salarizării, prin care au fost prejudiciați foarte multe categorii de angajați. Pe agenda mitingurilor împotriva actualului executiv mai sunt, până pe 9 iunie, cele ale rezerviștilor din Armată, care s-au aliat cu polițiștii din penitenciare.
Premierul Marcel Ciolacu a fost acuzat de sindicaliștii de la Guvern de încălcarea drepturilor democratice al căror garant ar trebui să fie. Premierul ar fi amenințat angajații care protestează legitim și ar fi încercat să le interzică dreptul la protest, au declarat reprezentanții CNS Cartel Alfa. Confederația va sesiza acest aspect la Organizația Internațională a Muncii – respectiv „hărțuirea și amenințarea angajaților” de către prim-ministrul României.
Sindicaliștii care au ieșit, ieri, în fața Guvernului - membrii Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA) -, spun că deficitul major de forță de muncă din România, în sectorul bugetar, are drept cauză principală managementul defectuos exercitat de la nivelul cel mai înalt din stat, „pe lângă salarizarea de mizerie din România”.
„Ne putem imagina că angajații din aparatul de stat care protestează pentru drepturile lor nu sunt cei implantați politic (aceștia în general nici nu sunt membri de sindicat). Sunt angajații competenți și experimentați, experții care duc în spate greul activității, cei care suportă capriciile diverșilor șefi politici, cei care s-au săturat de inechități și tratament discriminatoriu, de amatorismul prin care Guvernul reglementează politicile publice, și cei care suportă, în plus, stigma unei imagini distorsionate a angajatului din funcția publică, creată și propagată de propriii angajatori - înalții oficiali ai statului”, declară protestatarii, care mai spun că se simt amenințați cu demersurile pe care membrii Executivului le fac pentru „suplețea aparatului de stat” – dar și de faptul că mulți dintre ei urmează să rămână șomeri.
Angajații se simt amenințați de Executiv
FNSA a organizat acțiunea de protest împotriva promovării de către Guvernul României a unei politici salariale discriminatorii și a refuzului adoptării unor soluţii corecte şi proporţionale în vederea eliminării inechităţilor salariale. Dispreţul faţă de promovarea unui dialog social constructiv din partea premierului și a altor membri ai guvernului nu a făcut decât să-i incite mai tare pe sindicaliști.
„Prin adoptarea, zilele trecute, a Ordonanței de urgență privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum și reglementarea unor aspecte organizatorice, Guvernul României a promovat, în continuare, perpetuarea unei politici salariale discriminatorii şi a adâncit inechităţile salariale între diferite instituții aparţinând administraţiei centrale, iar în cazul administraţiei publice locale a reglementat în mod înşelător creşteri salariale, fără a exista obligativitatea reală sau fără a oferi pârghii reale angajatorului de a aplica aceste creşteri salariaţilor din administraţia publică locală”, explică Bogdan Șchiop, președintele FNSA.
Liderul FNSA a explicat, pentru Jurnalul, că angajații Guvernului nu mai au așteptări, protestele fiind doar semnale de alarmă, după ce deja s-a stabilit o nouă variantă de inechitate salarială, în loc să se elimine diferențele de salarizare pe ramură.
Acesta spune că sindicatele au cerut o Ordonanță de Urgență prin care să se aplice în mod egal prevederile Legii salarizării, dar așa-zisa soluție găsită de Executiv a fost majorarea pentru toți bugetarii cu 10%, ceea ce nu face decât să adâncească inechitățile deja existente. „Vă dați seama că 10% din 3.000 de lei e mai puțin decât 10% din 5.000 de lei, iar guvernul nu a vrut să înțeleagă asta. Acum ajungem la situația în care, pentru aceeași muncă, un angajat va primi salariu 3.600 de lei și altul 6.000 de lei”, spune liderul sindicatului.