Acesta se află în urechea internă și este responsabil cu echilibrul, direcția și orientarea, astfel că felinele care suferă de sindrom vestibular au probleme de echilibru și coordonare.
Poate observi cum pisica ta se lovește de lucruri prin casă ori nu se poate ridica. Însă există și alte simptome.
- lipsă de coordonare
- tendința de a se înclina pe o parte
- mișcări neobișnuite ale ochilor, de exemplu aruncarea ochilor înainte și înapoi
- greaţă
- vărsături
- capul înclinat într-o parte
Însă există și o veste bună. Pisicile se recuperează adesea complet. Desigur, există și cazuri grave, dar cel mai bine este să mergi la medicul veterinar.
Cauzele afecțiunii nu sunt clare, astfel că boala vestibulară idiopatică poate fi diagnosticată doar atunci când toate celelalte cauze posibile au fost excluse. Acestea pot fi:
- infecții ale urechii - sistemul vestibular se află în urechea internă, prin urmare infecția, din urechea medie ori internă, este cea mai frecventă
- tumori - pisicile în vârstă sunt mai expuse riscului. Polipii și chisturile din ureche pot fi responsabili pentru sindromul vestibular.
- medicamente - antibiotice
Cauzele se stabilesc după examinarea urechii, iar apoi pot fi efectuate teste sumplimentare, respectiv ZCT sau RMN și teste de sânge.
Tratamentul afecțiunii depinde de cauză. Dacă este vorba despre o infecție a urechii, medicul veterinare poate prescrie antibiotice. Dacă la bază este o tumoare, atunci se apelează la chirurgie și chimioterapie.
Pisicile cu probleme de echilibru sunt tratate cu medicamente pentru reducerea simptomelor de greață și vărsături. Însă cu ajutorul medicului veterinar, în cele mai multe cazuri, pisica își revine în câteva zile, potrivit Purina.co.uk., citată de dcnews.ro.