Jurnalul.ro Ştiri Externe Situație calmă în Nagorno-Karabah. Armistițiul este respectat după două zile de lupte și 170 de morți

Situație calmă în Nagorno-Karabah. Armistițiul este respectat după două zile de lupte și 170 de morți

Situația de la frontiera dintre Armenia și Azerbaidjan este deocamdată calmă, încetarea armistițiul fiind respectat, după două zile de lupte care au provocat moartea a circa 170 de soldați, scrie Reuters.

Confruntările s-au încheiat noaptea trecută ca urmare a implicării comunității internaționale, după  cum informează Consiliul de Securitate Naţională al Armeniei.

Rusia a mediat conflictul și a anunțat marți dimineață încetarea focului dar armistițiu a fost încălcat și luptele au continuat timp de două zile, cele două părți acuzându-se reciproc de bombardamente în regiunea Nagorno-Karabah. 

Armenia a anunțat, miercuri, 105 miliari uciși și a acuzat  Azerbaidjanul de ocupare a 10 kilometri pătraţi din teritoriul său. Totodată, Baku a transmis că 71 de soldați azeri au fost omorâți.

O delegaţie a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă militară condusă de Rusia, va ajunge astăzi la Erevan. 

Un război între cele două state a avut loc în anii 90, care au dus la moartea a 30.000 de oameni și s-a încheiat cu o pace mediată de Rusia, care are desfășurate în zonă trupe de menținere a păcii. Însă conflictul a reizbucnit în 2020, când au fost ucise 6.500 de persoane.

Regiunea Nagorno-Karabah aparține Azerbaidjanului dar este locuită majoritar de armeni. În mod tradițional, Armenia este sprijinită de Rusia iar Azerbaidjanul de Turcia, însă pacea negociată în anii 90 nemulțumește Armenia. 

Subiecte în articol: armenia azerbaidjan
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri