Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Decizia Gazprom. Anunțul autoritatilor de la Chișinău. Criză umanitară în Transnistria

Decizia Gazprom. Anunțul autoritatilor de la Chișinău. Criză umanitară în Transnistria

de Redacția Jurnalul    |   

Gazprom anunță reducerea cu 56,5% a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova începând cu 1 decembrie 2022, scrie EFE. Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că vor plăti pentru toată energia livrată.

Gazele naturale reținute de Ucraina fac parte din rezervele R. Moldova și autoritățile vor plăti pentru acesta, spune vicepremierul Andrei Spânu, citat de Reuters. 

''Gazprom acuză Ucraina şi Moldova de lucruri care nu se întâmplă. Tot gazul furnizat către malul drept al Nistrului este şi va fi plătit de Moldova'', a transmis acesta peTelegram, precizând că există circa 200 de milioane de metri cubi de gaze stocate.
''Presiunea, şantajul, ameninţările nu îşi mai au loc. Împreună ne câştigam independenţa energetică'', a conchis oficialul.

Furnizorul de gaze naturale din Rusia își motivează decizia pe faptul că doar o parte din volumul de gaze livrat prin conductele din Ucraina ajunge în această țară.

Gazprom ar fi rezervat capacități de transport ale operatorului ucrainean pentru punctele de conexiune cu R, Moldova de numai 5,7 milioane de metri cubi pe zi în intervalul octombrie 2022 - septembrie 2023, anunță secretarul de stat în Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării regionale de la Chişinău, Constantin Borosan, pe Facebook. 

Livrările de gaze rusești se vor reduce astfel cu 56,5% față de cele prevăzute în contractul dintre Moldogaz și Gazprom. R. Moldova are o datorie de 590,8 milioane de euro către Gazprom, potrivit datelor Curții de Conturi. 

În luna octombrie, Gazprom a transmis că va exporta doar 5,7 milioane de metri cubi pe lună către R. Moldova din cauza problemelor cu plata acestora și a refuzului operatorului ucrainean de a oferi ''serviciu integral'' pentru transportul gazelor.

În același timp, Gazprom acuză Ucraina că înmagazinează gaze destinate Chișinăului.

Însă autoritățile moldovene resping afirmațiile companiei rusești. 

"Clarificăm acum toate aceste aspecte. Nu înţelegem care este învinuirea faţă de operatorul de transport din Ucraina. Este un aspect legat de punctele de interconectare, prin care sunt transportate gazele naturale", a spus Constantin Borosan.

Criză umanitară în Transnistria

În replică la diminuarea livrărilor de gaze rusești, în pragul iernii, autoritățile de la Chișinău au sancționat regiunea separatistă pro-rusă Transnistria prin suspendarea distribuirii de electricitate. Astfel că liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, și preşedintele consiliului suprem al regiunii, Alexandr Korsunov, au trimis o scrisoare comună secretarului general ONU, Antonio Guterres, şi al OSCE, Helga Schmid, în care avertizează asupra riscului unei crize umanitare.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri