Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Soarele „zâmbește” într-o fotografie NASA. Ar putea fi un avertisment pentru Pământ?

Soarele „zâmbește” într-o fotografie NASA. Ar putea fi un avertisment pentru Pământ?

Săptămâna trecută, Solar Dynamics Observatory de la NASA a surprins o imagine care, la prima vedere, pare minunată. Soarele zâmbind! Deși fotografia este senzațională, Washington Post susține că zâmbetul ar putea să nu fie atât de drăguț pe cât pare. Pentru noi, aici pe Pământ, emoji-ul solar ar putea produce o vedere frumoasă de aurore sau ar putea semnala probleme pentru sistemele de telecomunicații ale planetei.

Soarele este, în esență, „cel mai mare reactor nuclear din sistemul nostru solar”, a spus Brian Keating, profesor de fizică la Universitatea din San Diego. Există o rafală de acțiune care are loc în fiecare secundă în bila masivă, care se învârte și strălucește din cauza gazului fierbinte - de la conversia hidrogenului în heliu, care degajă aceeași cantitate de căldură ca mai multe bombe nucleare, până la furtuni electrice și cutremure solare.

O parte din această activitate solară a fost fotografiată de satelitul NASA miercuri, a declarat Keating pentru The Washington Post.

În imagine, trio-ul de petice care alcătuiesc „fața” – care nu pot fi văzute cu ochii noștri pentru că se află în spectrul ultraviolet – sunt ceea ce se numește găuri coronare sau secțiuni puțin mai reci ale stratului exterior al soarelui , care are de obicei o temperatură de aproximativ 10.000 de grade Fahrenheit.

„Vorbim despre câteva sute de grade, așa că nu este ca la o stațiune de schi”, a spus Keating. „Dar pentru că sunt atât de întunecate și pentru că le privim în radiații ultraviolete, pe care ochiul liber nu le poate vedea, [satelitul NASA] le vede ca niște găuri întunecate.”

Găurile coronale nu sunt doar forme interesante care se mișcă pe suprafața soarelui. Sunt zone cu activitate de câmp magnetic ridicat, care trimit constant vânt solar - sau un flux de protoni, electroni și alte particule - în univers.

„Mai mult decât o față zâmbitoare, ochii sunt ca niște raze laser strălucitoare care trimit particule care pot provoca perturbări severe ale atmosferei de pe Pământ”, a spus Keating.

Când particulele, care poartă sarcină electrică, lovesc planeta în doze mici, aurore colorate ar putea urma, aducând imagini strălucitoare cauzate de gazele din atmosferă care interacționează cu energia soarelui. Problemele apar dacă un număr imens de particule minuscule lovesc Pământul, spune fizicianul. În loc să fie aspirați în câmpul magnetic al Pământului, ele ar putea fi captate de antenele radio și ar putea perturba radioul, televiziunea și alte canale de comunicare. O furtună solară puternică ar putea chiar deteriora rețelele electrice și poate cauza întreruperi de curent.

În timp ce imaginile unui soare zâmbitor au mai fost surprinse – de exemplu, în 2013 după ce a „mâncat o cometă” sau în 2014, când NASA l-a numit „Soare de dovleac” – cel mai rău caz descris de Keating nu s-a întâmplat de aproape două secole. Ultima furtună geomagnetică intensă care a afectat tare Pământul a fost Evenimentul Carrington din 1859, care a provocat incendii la mai multe stații de telegraf, când aurorele au apărut în regiunile tropicale.

Un eveniment de o asemenea gravitate este de mult așteptat de cercetători:

„Oamenii de știință se așteaptă ca asta să se întâmple în medie, cu o probabilitate de câteva procente, în fiecare an, și am reușit să ocolim toate aceste gloanțe magnetice atât de mult timp”, a spus Keating. „Deci ar putea fi cu adevărat înfricoșător, iar consecințele ar putea fi mult mai dramatice, mai ales în societatea noastră actuală dependentă de tehnologie.”

Particulele soarelui de la cel mai recent “zâmbet” pot ajunge pe Pământ la timp pentru Halloween: „Destul de înfricoșător, dar sperăm că nu prea înfricoșător.”

Centrul de Predicție Meteo Spațială al Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere a emis sâmbătă o alertă de furtună geomagnetică minoră, avertizând că totuși, condițiile se pot schimba. Este de așteptat ca activitatea găurilor coronale să continue până miercuri.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri