Jurnalul.ro Ştiri Politică Şobolanii din Parlament, în mare pericol

Şobolanii din Parlament, în mare pericol

de Georgiana Ionita    |   

Ultimele sondaje arată că parlamentul a ajuns la cea mai dramatică cotă de credibilitate din ultimii 27 de ani. Doar 10% dintre români mai au încredere în parlamentari, motiv pentru care liberalii s-au gândit să îngrașe porcul în ajun de alegeri și să vina cu o nouă propunere – a câta? - de reformă a Parlamentului. Operaţia estetică vizează schimbarea programul de lucru, modificarea sistemului de vot, combaterea chiuluiui și simplificarea modului de ridicare a imunității.

Liberalii au votat ieri în şedinţa Biroul Politic Naţional un proiect de reformă a Parlamentului care va fi prezentat în prima sesiunea ordinară a noului Legislativ. Printre propunerile PNL se numără schimbarea programului de lucru şi combaterea trândăviei. “Nu e un lucru foarte onorabil să spunem că în prezent orele însumate de către un parlamentar în plen şi în comisii poate reprezintă maxim 10 ore pe săptămână. Drept urmare noi vom propune o modificare a programului. Va fi o săptămână plen, o săptămână comisii o săptămână circumscripţii”, a precizat Adriana Săftoiu. O problemă în Parlament este prezenţa aleşilor şi modul în care această prezenţă este înregistrată. “Noi vom propune să fie făcută doar pe baza cartelei de vot, inclusiv în zilele de comisii", a anunţat Săftoiu. Liberalii vor ca parlamentarii să semneze condica, atât la începutul, cât şi la finalul zilei de lucru și propun măsuri aspre pentru chiulangii. Astfel, transmiterea cartelei către altă persoană, votul electronic la două cartele, semnătura în numele altei persoane sau lăsarea cartelei de vot în aparat la părăsirea şedinţei vor fi sancţionate cu suspendarea indemnizaţiei pentru trei luni."Ca să stimulăm participarea la şedinţele de plen, vom propune implementarea modelului de tipul celui din Parlamentul European privind indemnizaţia, respectiv indemnizaţia de bază se va reduce la o treime din cuantumul actual, iar indemnizaţia lunară de şedinţă se va suplimenta cu cele două treimi rămase", a mai spus Săftoiu. Liderii PNL vor ca motivarea absenţelor să se facă doar în cazuri medicale dovedite şi în situaţia deplasărilor oficiale. Liberalii mai propun înlocuirea votului prin ridicarea de mână cu cel electronic sau prin apel nominal și eliminarea votului secret pe cererile justiției, astfel ca fiecare cetăţean să ştie cum votează alesul său. Votul secret ar rămâne valabil doar pentru investirea guvernului şi moţiunile de cenzură, iar cererile DNA ar trebui să primească răspuns în maximum 48 de ore de la înregistrare.
Momeală pentru rozătoare

Anul trecut, Liviu Dragnea și Alina Gorghiu anunțau cu surle şi trâmbiţe că vor înfiinţa un grup de lucru format din membrii ai partidelor care să găsească soluții pentru recredibilizarea Parlamentului. Proiectul nu s-a concretizat însă nici până în ziua de azi. Între timp, pe lista de achiziții pe care urmează să le facă Senatul, se regăsesc și servicii de deratizare pentru "combaterea tuturor rozătoarelor (şoareci, şobolani)", pe o suprafaţă de 5.000 mp.

Produsul utilizat trebuie să fie din grupa III/IV de toxicitate, iar "substanţa să fie sub formă de momeală în staţii de intoxicare, pentru a fi amplasate în subsoluri, holuri de trecere şi garaj", se arată într-un anunț postat pe site-ul Senatului.

Zgonea şi Poliția modei

În 2013, pe vrenea când era președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea voia să reformeze Parlamentul printr-un cod de conduită vestimentară şi de ordine interioară, care să se aplice tuturor angajaților, nu doar aleșilor. Asfel că domnii erau obligați să poarte cravată și sacou, iar doamnele aveau interzis la minijupuri, decolteuri deochiate și rochii mulate. Inovatoarea idee i-a venit după ce la finalul unei sesiuni, un democrat-liberal a dorit sa ia cuvantul îmbrăcat în cămașă cu mânecă scurtă, outfit care l-a scos din sărite pe Zgonea.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri