Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Societăţile de pensii cer respectarea legii

Societăţile de pensii cer respectarea legii

de Daniela Ivan    |   

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) solicită Guvernului majorarea nivelul contribuţiei pensiilor private obligatorii (Pilonul II) pentru anul 2017, conform legislaţiei care prevedea o creştere graduală de 0,5 puncte procentuale pe an.

Reacţia vine ca urmare a intenţiei guvernului de a îngheţa contribuţia la Pilonul II de pensii obligatorii la 5,1%, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Aceasta ar fi trebuit să ajungă la 6% încă de anul trecut.

Reprezentanţii APAPR spun că Pilonul II a marcat al nouălea an consecutiv de rezultate investiţionale pozitive, ajungând pentru întreaga perioada de activitate (mai 2008 - decembrie 2016) la un randament mediu anualizat în valoare de 9,32%. În termeni monetari, acest randament se traduce printr-un câştig net de 5,44 miliarde de lei pe care Pilonul II l-a generat din investiţii, în beneficiul exclusiv al românilor care contribuie la aceste fonduri. În 2016, fondurile de pensii private obligatorii administrau active nete în valoare de aproape 31,5 miliarde de lei.

Aproape 6,8 milioane de români contribuie la pensiile obligatorii private. Suma medie acumulată în conturi este de 4.632 de lei.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri