Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 8 ore de somn fără telefoane

8 ore de somn fără telefoane

de Paul Bardasu    |   

Somnul este un aspect esențial al vieții noastre, mai ales la copii. Cei foarte mici nu prea creează probleme legate de dormit, însă cum se fac mai mărișori, cum încep cu protestele și cu rugămințile.

Mai ales că în zilele noastre stau cu gândul la telefoane sau tablete și vor să „fure” cât mai mult timp pentru a le butona. Însă un program de somn de cel puțin 8 ore este esențial în cazul copiilor. Să vedem cum îi convingem pe cei mici să doarmă cât trebuie.

Somnul are un impact puternic asupra sănătății noastre mentale și fizice. De aceea, o rutină zilnică și respectarea unui program de somn de minimum 8 ore pe noapte sunt extrem de importante, astfel încât educația cu privire la somn ar trebui să fie discutată frecvent în școli și în familie. „Copiii și adolescenții sunt adesea privați de somn din cauza programelor lor încărcate, dar și a tentațiilor tehnologiei moderne. Învățarea despre cum să-și organizeze timpul și să-și stabilească o rutină de somn sănătoasă îi poate ajuta să își mențină sănătatea fizică și mentală pe termen lung. Un program regulat de somn poate ajuta la stabilizarea ritmului circadian al corpului, care reglează momentele de veghe și somn. Dacă nu respectăm un program regulat de somn, ne putem confrunta cu tulburări de somn, precum insomnie, apnee în somn sau sindromul picioarelor neliniștite. Aceste tulburări de somn pot afecta nu numai sănătatea noastră fizică, ci și performanța noastră cognitivă, emoțională și socială”, spune profesorul internațional de yoga Dana Țupa.

Specialistul consideră că o rutină regulată de somn poate ajuta și la reglarea nivelurilor de hormoni care influențează apetitul și nivelul de stres, crește nivelul de energie și concentrare. Somnul adecvat are un impact pozitiv asupra sistemului imunitar, iar persoanele care dorm suficient sunt mai puțin susceptibile la boli și infecții. Dar cum facem acest lucru?

Cum să îi încurajăm pe cei mici să doarmă și să lase device-urile deoparte

1. Creează o rutină zilnică de somn. „În primul rând, este important să îi învățăm pe copii și adolescenți să își creeze o rutină zilnică de somn. Stabilește o oră fixă de culcare și de trezire, și încurajează-i să își urmeze programul în fiecare zi, inclusiv în weekend sau în vacanță. Aceasta va ajuta organismul lor să se obișnuiască cu un program regulat de somn și le va îmbunătăți calitatea somnului”, explică profesorul.

2. Creează un spațiu de dormit liniștit. „Asigură-te că adolescentul sau copilul tău are un spațiu de dormit liniștit și confortabil. Încurajează-l să își personalizeze camera astfel încât să se simtă confortabil și relaxat. De asemenea, este important să se evite sursele de lumină și zgomot și să se mențină o temperatură confortabilă în cameră”, declară specialistul.

3. Încurajează activitățile fizice și relaxarea. „Activitățile fizice regulate și relaxarea pot contribui la un somn mai bun. Încurajează copiii și adolescenții să facă exerciții fizice în timpul zilei, dar să evite exercițiile intense înainte de culcare. Acestea pot fi făcute împreună cu părinții seara, reprezentând și un moment de conectare, de activitate făcută în familie. De asemenea, îi poți încuraja să facă tehnici de relaxare, cum ar fi yoga, meditația sau respirația profundă, înainte de culcare”, spune Dana Țupa.

4. Evită expunerea la ecrane înainte de culcare: „Telefonul, tableta, televizorul sau calculatorul pot interfera cu somnul și pot perturba ritmul circadian al organismului. Încurajează copiii și adolescenții să evite utilizarea ecranelor, cel puțin o oră înainte de culcare. În loc de aceasta, poți încuraja lectura unei cărți, ascultarea unei muzici relaxante sau practicarea unei tehnici de relaxare”, continuă specialistul.

5. Folosește întunericul pentru a produce hormonul somnului, melatonina. Deși pare tentant să lăsăm o lumină aprinsă sau să folosim dispozitive luminoase în timpul nopții, acestea pot interfera cu producția naturală de melatonină a corpului nostru. „Expunerea la lumină înainte de culcare poate suprima producția acestui hormon și poate întârzia somnul. Este recomandat să facem întuneric total în cameră, facilitând adormirea și menținerea somnului continuu, pe parcursul nopții. Este recomandat să evităm dispozitivele electronice cu cel puțin o oră înainte de culcare, să păstrăm o temperatură confortabilă în cameră și să reducem zgomotul și lumina cât mai mult posibil. Dormitul în întuneric complet poate fi una dintre cele mai eficiente și simple metode pentru a îmbunătăți calitatea somnului și a reduce riscul unor probleme de sănătate”, explică profesorul de yoga.

6. Îmbunătățirea obiceiurilor de somn ale copiilor prin exemplul părinților. Este adevărat că modelele de comportament ale părinților sunt puternice și pot influența obiceiurile copiilor. Prin urmare, este important ca părinții să fie conștienți de propriile obiceiuri de somn și să încerce să le îmbunătățească, înainte de a le impune copiilor lor. „În loc să impună reguli, părinții ar putea să discute cu copiii lor despre importanța unui somn regulat și să le demonstreze prin propriul exemplu cum să își mențină un program de somn sănătos”, conchide Dana Țupa.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: somn copii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri