Jumătate dintre români consumă zilnic carne și preparate din carne, iar 75% dintre ei sunt dispuși să plătească mai mult pentru carnea de la țară. În același timp, unul din patru români consideră carnea de vită mai prietenoasă pentru sănătate.
Peste 90% dintre români consumă carne și preparate din carne zilnic și săptămânal, arată datele unui sondaj Obor21.ro, prima cooperativă țărănească digitală. Aproape 70% preferă să cumpere carne proaspătă, iar un român din patru consideră carnea de vită mai prietenoasă pentru sănătate. Pentru a se asigura că achiziționează carne din surse sigure și cu o trasabilitate clară, majoritatea românilor sunt dispuși să plătească cu până la 30% mai mult.
Românii preferă să consume carnea la prânz (42%), în weekend (17%) sau oricând au ocazia (23%) , iar cei mai mulți o preferă gătită la grătar (26%) sau la cuptor (23%), confirmând o tendința spre un stil de viață mai sănătos, care s-a accentuat în ultimii ani.
Cel mai mult, românii consumă carnea de pasăre, urmată de cea de porc, respectiv de vită. 25% dintre români consideră carnea de vită mai prietenoasă pentru sănătate decât cea de porc, fiind întrecută la acest capitol doar de carnea de pui, considerată mai sănătoasă de jumătate dintre respondenți.
Peste 45% dintre clienții care au participat la sondajul Obor21.ro preferă carnea de vită, iar printre bucățile cele mai populare se numără antricotul, T-bone, mușchiul și picanha, cerută în special de clienți expați. De asemenea, cei care comandă carne de caprine și/sau ovine, preferă cotletele de berbecuț și mușchiul de capră, iar în topul specialităților comandate se află cârnații și oasele cu măduvă.
Cei mai mulți achiziționează carne de la supermarket, însă peste o treime preferă băcăniile și magazinele specializate, online sau offline, 19% cumpără de la surse private (de la țărani), iar 7% de la ferme. Atunci când cumpără carne de la țară, indiferent că este de la ferme, persoane fizice sau magazine specializate, aproape jumătate aleg carnea proaspătă, nu congelată, de preferință în bucăți mici. Alegerile confirmă tendința din ultimul an spre un consum echilibrat, evitând risipa alimentară și cheltuielile inutile.
Sondajul comandat de Obor21.ro a arătat și că românii sunt dispuși să plătească mai mult pentru a beneficia de avantajele produselor cu proveniență sigură și o calitate ridicată. Aproape 70% preferă carnea proaspătă, cu un procent mai ridicat în cazul Bucureștiului, iar acesta este un argument suplimentar pentru a aloca un buget mai mare cumpărăturilor din această categorie. Astfel, jumătate dintre respondenți ar plăti cu până la 20% mai mult față de prețul de supermarket pentru carnea proaspătă de la țară, iar 25% sunt dispuși să plătească chiar și mai mult.
Sondajul Obor21.ro a fost realizat online, la nivel național, în august 2021 și au participat 840 de respondenți, 54% femei și 46% bărbați, 60% cu venituri medii și peste medie.
(sursa: Mediafax)