Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis, în topul neîncrederii românilor

Klaus Iohannis, în topul neîncrederii românilor

de Diana Scarlat    |   

Președintele României a devenit cel mai puțin credibil politician, conform celui mai recent sondaj de opinie realizat de CURS. Rezultatele cercetării din luna august arată că în general a scăzut dramatic încrederea românilor în politicieni, indiferent dacă au fost sau nu la guvernare. Sondajul mai arată că majoritatea românilor consideră că ne îndreptăm într-o direcție greșită. Chiar dacă cei mai mulți consideră asta, românii nu ar schimba nimic din ce au votat până acum. Dacă mâine ar fi alegeri, nu s-ar schimba foarte mult structura actuală a Parlamentului, conform acestui sondaj care arată că primele patru partide politice rămân aceleași, modificându-se foarte puțin procentele intenției de vot.

Politicienii români stau foarte rău la capitolul încredere, începând cu președintele României care e în top, conform unui sondaj realizat de CURS în luna august. 84% dintre cei chestionați spun că nu au încredere în Klaus Iohannis, iar următoarea în top este Diana Șoșoacă, despre care 80% dintre respondenți spun că nu au încredere și doar 9% că au.

Pe lista neîncrederii sunt atât politicieni cu funcții importante în stat, cât și cei care încă nu au ajuns în Guvern. Nici George Simion, Nicolae Ciucă, Gabriela Firea, Nicușor Dan sau Vlad Voiculescu nu se bucură de un grad mare de încredere. De asemenea, 64% dintre respondenți spun că nu au încredere în premierul Marcel Ciolacu, în timp ce doar 30% declară că au încredere în el. Cu toate acestea, pentru actualul premier, gradul de încredere exprimat de români este mult mai mare decât în cazul fostului premier, Nicolae Ciucă, în care doar 15% dintre respondenți au încredere, mai mulți oricum, cu 3 procente față de cei care au încredere în Klaus Iohannis.

Primarii de sector din Capitală - Daniel Băluță, Robert Negoiță și Cristian Popescu-Piedone - beneficiază de cel mai mare grad de încredere, dar nu depășește 38-39%, în timp ce procentele neîncrederii sunt și în cazul lor între 42% și 55%. Rareș Bogdan „se bucură” și el de un procent foarte mare de neîncredere, de 69%, în timp ce doar 8% dintre respondenți spun că au încredere în el.

Românii și-au pierdut speranța

Din același studiu reiese că 70% dintre cei care au răspuns la întrebări consideră că lucrurile merg mai degrabă într-o direcție greșită în România, doar 25% considerând că direcția este bună. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, cei mai mulți români ar alege PSD și PNL, conform aceluiași sondaj, deși procentele pentru intenția de vot sunt foarte mici: 29% ar vota PSD, 18% PNL, 16% USR, 14% AUR, 6% PUSL și 5% PMP, celelalte formațiuni politice fiind sub pragul de 5%.

În legătură cu acest clasament al partidelor, au fost mai multe dezbateri în spațiul public, în ultima perioadă, referitor la AUR care ar avea, de fapt, șanse mult mai mari decât arată în general rezultatele studiilor sociologice. Același lucru s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2020, când AUR nici nu exista în sondaje, dar a obținut 9% din voturile românilor care au mers la urne, intrând în Parlament, spre surprinderea tuturor specialiștilor din domeniu.

Procentele intenției de vot care reies din sondajul CURS realizat luna trecută păstrează clasamentul partidelor așa cum a fost la ultimele alegeri parlamentare, când PSD a câștigat cu 28,9%, PNL a obținut 25%, USR-PLUS 15%, iar AUR 9%. Cercetarea s-a făcut pe un eșantion de 1.067 de persoane adulte, din municipiul București.

 

Subiecte în articol: sondaj curs Klaus Iohannis
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri