Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania rupe rândurile UE cu un plan ce poate zgudui imperiul energetic al lui Putin

Spania rupe rândurile UE cu un plan ce poate zgudui imperiul energetic al lui Putin

de Şerban Mihăilă    |   

Spania rupe rândurile UE, după ce unul dintre eurodeputații săi a prezentat un „plan alternativ”, care ar putea da o lovitură devastatoare imperiului energetic clădit de președintele Vladimir Putin, pe fondul războiului din Ucraina.

Deși blocul comunitar european se străduiește din greu să rupă legăturile energetice cu Rusia pentru a-i paraliza eforturile de război din Ucraina, este greu de găsit un consens între toți cei 27 de membri ai UE. 

În timp ce strategia sa „REPowerEU” detaliază modul în care pot fi reduse importurile energetice cu două treimi, până în 2027, UE nu a aplicat încă o interdicție asupra gazelor sau petrolului. Asta, în pofida faptului că blocul comunitar îi virează în continuare lui Putin miliarde de dolari pentru importurile de energie, chiar dacă liderul de la Kremlin își continuă nestingherit războiul în Ucraina.

Opoziția manifestată de Ungaria a împiedicat intrarea în vigoare a unui embargo asupra petrolului, deși interdicția fusese propusă într-un al șaselea pachet de sancțiuni de către președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Propunere-șoc

Europarlamentarul spaniol Luis Garicano a prezentat un plan ce ar putea provoca pagube majore economiei rusești. El susține că propunere sa este mult mai eficientă decât pierderea de timp consumată cu găsirea unor tactici menite să-l convingă pe prim-ministrul ungar, Viktor Orban, să se alăture eforturilor europene comune. 

Într-un editorial scris pentru „Politico” și intitulat „Să punem capăt jocului de-a v-ați ascunselea al Europei: tariful la petrol”, Garicano critică UE, susținând că blocul comunitar „prelungește războiul lui Putin”.

„UE a trimis Rusiei peste 50 de miliarde de euro de când a izbucnit războiul, iar Ucrainei - doar 12 miliarde de euro. Aceasta este problema, dar și o parte a soluției”, scrie europarlamentarul spaniol. 

„Rusia este complet conectată la Europa. O mare parte din exporturile sale de gaz vin prin conducte, la fel și o treime din petrolul său. Fără cumpărătorii europeni, Putin nu-și poate finanța războiul”, adaugă el.

Europarlamentarul spaniol, care este și economist, a declarat că este o idee mai bună să se impună tarife pentru petrolul rusesc. „Există o alternativă, care poate fi adoptată de o majoritate simplă a statelor membre”, este de părere Garicano.

El susține că impunerea unui tarif asupra petrolului rusesc este perfect legală”, deoarece poate fi făcută prin intermediul politicii comerciale a blocului. „Atunci când o țară importă un produs, acel produs poate fi lovit cu o taxă - un tarif - la intrare. Aceasta acționează ca o sursă de venit pentru țara importatoare care, în cazul UE, intră în vistieria noastră comună”, spune Garicano.

El afirmă că aplicarea de tarife la petrolul rusesc ar provoca „daune substanțiale” economiei rusești.

Efecte devastatoare

„În prezent, rușii beneficiază de reduceri de aproximativ 35% pentru a-și vinde petrolul în China și India, ceea ce indică faptul că un tarif sub acest nivel ar fi plătit în mare parte de ruși. Astfel, un tarif de 30% ar însemna că economia UE ar fi afectată în mică măsură, dar cea a Rusiei ar suferi daune foarte importante”, susține spaniolul. 

Iuriy Vitrenko, directorul general al gigantului de stat ucrainean din domeniul gazelor „Naftogaz”, este de acord că blocul trebuie să vină cu o tactică diferită. Într-un interviu în exclusivitate, acordat „Express.co.uk”, el s-a dezlănțuit contra UE, susținând că „Uniunea poate fi mai inteligentă, dacă ia acum niște decizii rapide, cu unele posibile excepții, în loc să amâne orice decizie”.

Vitrenko și-a prezentat propria propunere. „Ungaria spune că este dependentă de importurile de petrol rusesc prin conducte. Faceți doar o scutire pentru importurile de petrol prin conducte și sancționați toate celelalte tipuri de petrol”, susține el.

„Petrolul prin conducte reprezintă între 20 și 30 la sută din exporturi, așa că acest lucru ar sancționa imediat celelalte 70 de procente. În schimb, UE discută însă de luni întregi despre o interdicție totală și încă nu există un embargo!”, constată directorul general al „Naftogaz”.



 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri