Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Specialiștii în Resursele Umane se reinventează

Specialiștii în Resursele Umane se reinventează

de Diana Scarlat    |   

Digitalizarea domeniului HR a luat amploare, iar trendul momentului este acela de a înlocui oamenii cu roboții. De fapt, vechii specialiști sunt înlocuiți de programe din ce în ce mai sofisticate și de aplicații care fac în câteva minute munca unei întregi echipe. Asta nu înseamnă că se desființează domeniul Resurse Umane sau departamentele și chiar firmele specializate în HR. Doar se transformă.

 

Astăzi nu mai vorbim despre munca la departamentul de Resurse Umane ca fiind echivalentă cu cea de contabil. Calculele salariale, urmărirea orelor sau a zilelor de muncă, premierea angajaților, partea birocratică a meseriei a fost preluată de câteva aplicații. Se poate opera ușor, într-un computer, sau chiar se poate instala o aplicație care rezolvă totul, în timp real. Datele se păstrează în Cloud, astfel încât costurile scad simțitor. Ceea ce ocupa câteva încăperi, pentru a depozita arhiva angajaților, presupunând și costurile aferente întreținerii acestor spații, acum s-a transformat într-un pachet de date „depozitate” electronic, și nici măcar pe niște servere foarte scumpe, ci într-un spațiu comun al unor servere care oferă o astfel de găzduire în sistem Cloud. Practic, toate costurile pe care companiile le aveau cu latura birocratică a Resurselor Umane s-au redus la circa 10% din ce era înainte.

 

Pachete complexe și oferte de nerefuzat

 

Firmele specializate în softuri de acest tip oferă pachete integrate, astfel să ușureze cât mai mult munca celor care au grijă de angajați și de salariile lor. Există pachete care calculează și transmit date în timp real, asigurând soluții Software de salarizare și Resurse Umane la un click distanță. De exemplu, pentru a calcula salariile tuturor angajaților unei companii, se poate folosi o simplă aplicație, după ce se introduc toate datele necesare. Procesele cheie de HR se rezolvă, practic, singure, aplicațiile având și funcții de actualizare a legislației.

 

Noi orizonturi pentru specialiști

 

În timp ce IT-ul „fură” locurile de muncă ale vechilor HR-iști, noul val de specialiști se specializează pe partea creativă. „Tu te ocupi de ceea ce contează cu adevărat: creșterea afacerii. Aplicația pentru salarii este super-eroul tău care te ajută să ai gata treabă „de bucătărie” la timp, în fiecare lună, iar acum te poți documenta mai mult, poți merge la întrunirile și la conferințele internaționale care dezbat problemele la zi din acest domeniu, poți căuta talente, poți citi și concepe cele mai bune programe pentru motivarea și fidelizarea angajaților. Sunt foarte multe lucruri de făcut în HR, care au nevoie de altfel de expertiză și de foarte mult timp pentru creativitate”, explică Mihai, unul dintre furnizorii de pachete integrate de softuri și aplicații pentru HR. 

 

Nevoia de schimbare a curriculei

 

Universitățile trebuie să-și adapteze acum curricula, pentru a se adapta noilor nevoi de pe piața de Resurse Umane. Nimic din ceea ce se învăța la cursuri acum 20 de ani sau chiar cu un deceniu în urmă nu mai este valabil. Mai mult, cursurile universitare sunt, în unele situații, rămase în urma celor de scurtă durată, pentru că formarea profesională pe care o fac mai ales marile companii, pentru a putea ține pasul cu piața internațională, sunt mai bine conectate cu realitatea decât programele facultăților de profil din universități. Nici cerințele pentru cadrele didactice nu coincid, pentru că mulți dintre specialiștii în noile metode de HR nu sunt profesori universitari, iar profesorii care au rămas doar la catedră nu au o conexiune cu mediul de business. În acest domeniu, schimbările au devenit la fel de rapide ca în IT sau orice alt sector economic legat de dezvoltarea noilor tehnologii din IT.

 

Subiecte în articol: resurse umane
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri