Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Speranță pentru bolnavii de cancer. Un vaccin a ajuns în faza a 3-a de testare. Rata de succes depășește 44%

Speranță pentru bolnavii de cancer. Un vaccin a ajuns în faza a 3-a de testare. Rata de succes depășește 44%

de Anastasia Paul    |   

De zeci de ani, cercetătorii caută un leac împotriva cancerului. Poate cel mai mare flagel al lumii de astăzi, găsirea unui tratament pentru această afecțiune constituie una dintre marile preocupări ale oamenilor de știință.

Cancerul poate fi un stigmat nu doar pentru bolnav, ci și pentru întreaga familie. Operațiile, analizele, terapiile dure îl traumatizează pe bolnav, îi slăbesc organismul, îi crează stări fizice și emoționale îngrozitoare, pentru a sfârși invaldi, cu dureri puternice, dependent de medicamente și de cei din jur.

Astfel că doi mari producători americani din domeniul farma, respectiv Moderna și Merk, și-au unit eforturile pentru a dezvolta un vaccin. Acesta a ajuns în faza a treia de testare iar datele colectate până acum arată o reducere cu 44% a riscului de  deces sau de recidivă la pacienții cu risc ridicat. Este totodată primul vaccin anti cancer care folosește tehnologia ARN mesager și ajunge într-o fază avansată de testare. 

Noul ser este o combinație între vaccinul experimental şi medicamentul de imunoterapie Keytruda produs de Merk și are rolul de a determina sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase. 

În faza a doua a studiului, vaccinul a fost testat pe 157 de pacienți care fuseseră anterior operați din cauza melanomului. Ei au fost urmăriți timp de un an. Unii dintre bolnavi au primit nouă doze de vaccin, plus medicamentul Keytruda. Alții au luat doar Keytruda, tratament standard pentru melanom în stadiu avansat. 

Stephane Bancel, directorul executiv la Moderna, spune că rezultatele cercetării i-a încurajat să ajungă la faza a 3-a.

„Credem că acest vaccin ar trebui să funcţioneze pentru mai multe tipuri de tumori, nu numai la melanom”, a spus aceasta, astfel că cei doi producători intenționează să efectueze teste și pentru alte tipuri de tumori. 

Până acum, majoritatea tratamentelor testate care au reușit în faza a 2-a, au eșuat în următoarea. 

 

 

Subiecte în articol: vaccin cancer merk moderna cancer
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri