Jurnalul.ro Ştiri Externe Spitale de schimbat fețele infractorilor

Spitale de schimbat fețele infractorilor

Autoritățile din Filipine au descoperit mai multe spitale care ofereau servicii de chirurgie plastică infractorilor. „În exterior arată ca niște clinici obișnuite, dar odată intrat te șochează tehnologia de care dispun”, a declarat pentru BBC John Casio, purtătorul de cuvânt al Comisiei Prezidențiale Anti-Crimă Organizată.

Instrumente pentru transplant de păr, implanturi dentare și albirea pielii au fost confiscate de la unul dintre spitale. „Cu așa ceva poți crea o persoană complet nouă”, a spus oficialul filipinez. „Aceste spitale nu cer acte de identitate. Poți fi un fugar sau un străin intrat ilegal în țară”, a adăugat acesta.

La un singur raid într-o asemenea clinică au fost arestați trei medici - doi vietnamezi și un chinez - un farmacist chinez și o asistentă vietnameză, toți lucrând fără licență acordată de statul filipinez.

Se presupune că grosul pacienților vine dinspre industria cazinourilor online, numite Pogos, de la Philippine Online Gaming Operations. Acestea se adresează jucătorilor din China, unde jocurile de noroc sunt ilegale. Și, dacă tot se comite o ilegalitate, rețelele Pogos sunt implicate și în escrocherii telefonice și trafic de persoane.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Prezidențiale a explicat că Pogos a înflorit în timpul mandatului de șase ani al fostului lider filipinez Rodrigo Duarte, încheiat în 2022. Succesorul său, actualul președinte Ferdinand Marcos Jr., a inițiat o acțiune care să oprească aceste activități.

„Președintele nu dorește ca Filipine să devină un «hub al înșelătoriei» și ne-a trasat o directivă de a combate aceste organizații care vizează un mare număr de oameni din întreaga lume”, a spus John Casio.

Unul dintre beneficiarii spitalelor de schimbare la față a fost și un membru al mafiei chineze, depistat însă de autoritățile filipineze de imigrație

Subiecte în articol: Filipine Pogos
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri