Jurnalul.ro Ştiri Externe Spitalul din Codogno, unde a fost internat „pacientul 1” din Italia, a redeschis secția COVID

Spitalul din Codogno, unde a fost internat „pacientul 1” din Italia, a redeschis secția COVID

Spitalul din Codogno, unde a fost internat „pacientul 1” din Italia, a fost nevoit să își redeschidă secția COVID. „Suntem foarte obosiți. Și totuși, iată-ne aici: un nou val, noi paturi. Iar o luăm de la capăt”, spune un doctor. Singurii doi bolnavi în stare gravă sunt nevaccinați.

Același pneumolog ca la „pacientul numărul 1”. Au trecut aproape doi ani, iar doctorul Francesco Tursi este din nou responsabil de noua secție COVID de la spitalul Codogno, scrie La Stampa.

„Am sperat să scăpăm, sincer. Cu toții trebuia să depășim pandemia, să ne gândim la altceva. Suntem foarte obosiți. Și totuși, iată-ne aici: un nou val, noi paturi. Iar o luăm de la capăt, asta e realitatea. Dar noua secție din ianuarie seamănă doar cu numele cu cea pe care am deschis-o în martie 2020, după descoperirea primului caz. Și noi ne-am schimbat mult de atunci, în acele zile eram efectiv panicați, nu știam ce să facem. Acum avem vaccinuri și tratamente eficiente, pacienții sunt mai puțin grav și reacționează mai bine", spune Francesco Tursi.

Secția COVID fusese închisă în aprilie anul trecut, pentru că nu mai existau cazuri. „Spital COVID-free" - titra atunci presa. Acum, din cei 14 pacienți internați, toți sunt vaccinați cu cel puțin două doze, iar unii cu trei, toți au vârste cuprinse între 50 și 95 de ani, toți sunt deja marcați de alte boli, însă toți sunt în stare bună. Singurii doi pacienți internați în secția de terapie intensivă, adică singurii doi care au avut nevoie de oxigen, sunt antivacciniști și fără alte boli.

De luni, toate rudele au interdicție de a vizita spitalul. Nu doar cele ale pacienților COVID. Au fost amânate și intervențiile care nu sunt urgente.

În noua secție se difuzează o melodie a lui Vasco Rossi, iar o asistentă își dă jos salopeta albă și o înfășoară într-un sac de gunoi negru. Nu există panică, nervozitate sau teroare. Există, în schimb, pe lângă epuizare, o nouă stare. Directorul general Salvatore Gioia spune: „pacienții trebuie să fie menținuți în bună dispoziție. Trebuie să ai răbdare, este un virus viclean. Dar încet-încet îl ținem sub control. Invitația mea pentru toată lumea este una singură: mergeți și vă vaccinați. Pentru că ceea ce vedem aici este că vaccinul protejează bine, pacienții vaccinați au nevoie de mai puține îngrijiri intensive, se recuperează mai repede. Trebuie să recunosc că simt un pic de furie la gândul că un pacient nevaccinat ia locul altcuiva care are nevoie de îngrijire”.

„Este al patrulea nostru război punic", spune cu amărăciune un alt director, Paolo Bernocchi. Patru valuri. Dar nimeni nu uită cazul lui Mattia Maestri, 38 de ani, febră mare și pneumonie, zile întregi petrecute pe aparate respiratorii, intubat, pacientul italian numărul 1.

„La început a fost internat la urgențe. Au fost zile răvășitoare. Când a izbucnit chestia asta, îmi amintesc că făceam ședințe în care notam cu pixul numele persoanelor pozitive. Acum ne confruntăm cu o boală mai puțin devastatoare, ar trebui să atingem vârful în două sau trei săptămâni. Avem încredere că valul va coborî la fel de repede cum a urcat”, spune Bernocchi.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: sectia covid
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri