Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Split TVA ar putea aduce o procedură de infringement de la CE

Split TVA ar putea aduce o procedură de infringement de la CE

de Adrian Stoica    |   

România ar putea fi subiectul unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, în condițiile în care Guvernul nu a consultat autoritățile europene cu privire la implementarea sistemului split TVA. Pe de altă parte, aplicarea unor sancţiuni considerabile, care pot ajunge până la 50% din valoarea TVA nevirată în contul furnizorului, prin sistemul de plată defalcată, este una disproporţionată cu scopul urmărit şi afectează contribuabilii oneşti, susţin reprezentanţii companiei de consultanţă şi PricewaterhouseCoopers  România (PwC). Plata defalcată a TVA este opțională de la 1 octombrie și obligatorie de la 1 ianuarie 2018.

 

Potrivit lui Daniel Anghel, lider CEE Taxe și impozite indirecte PwC, nu există niciun stat care să aplice split TVA ca România şi ar trebui o derogare de la Directiva de TVA. De exemplu, Italia, țară care aplică plata defalcată a TVA pentru prestările și livrările de servicii livrate către autoritățile de stat, a obținut o derogare de la Comisia Europeană în 2015. Polonia va introduce un sistem opțional, automat, pe partea de business to business, dar în acest caz Comisia a considerat că nu are nevoie de derogare. Daniel  Anghel a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că este încălcat și principiul proporționalității din tratatele europene. Contribuabilii se vor putea găsi în situația în care să le fie blocate lichiditățile și să poată obține rambursarea banilor doar cu acceptul ANAF.

 

Oamenii de afaceri, sceptici

Companiile din România trebuie să-şi adapteze sistemele informatice şi să-şi asigure liniile de finanţare, în vederea trecerii la sistemul de plată defalcată de TVA. În plus, companiile ar trebui să se pregătească, în măsura în care acest lucru este posibil, şi pentru posibile blocaje la nivelul Trezoreriei şi al ANAF, potrivit PwC. Mediul privat este sceptic în această privinţă, întrucât situaţia infrastructurii IT a Fiscului, învechită şi suprasolicitată, este de notorietate, iar implementarea plăţii defalcate a TVA ar putea fi unul dintre cele mai complexe proiecte din ultima perioadă. În ordonanța care impune sistemul există un termen de trei zile în care ANAF trebuie să răspundă unei cereri de autorizare a transferului de bani din contul de TVA în contul curent, dar oamenii de afaceri au îndoieli serioase în ceea ce priveşte capacitatea Fiscului de a se mișca într-un termen atât de scurt, în condițiile în care, potențial, vor exista mii sau sute de mii de solicitări.

 

38% nu încasează anual România din taxa pe valoarea adăugată

 

Eşecul implementării sistemului de plată defalcată pentru TVA, intuit de reprezentanţii mediului de afaceri, ar putea bloca economia, iar costurile le vom suporta cu toţii

 

Subiecte în articol: Split TVA
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri