Jurnalul.ro Special Anchete SPP se pregătește, și anul acesta, pentru intervenții la dezastre și crize

SPP se pregătește, și anul acesta, pentru intervenții la dezastre și crize

de Ion Alexandru    |   

Instituția condusă de generalul Lucian Pahonțu continuă seria dotărilor, începută anul trecut, cu echipamente destinate misiunilor de intervenție la dezastre.

Dacă anul trecut SPP a achiziționat aeronave fără pilot și echipamente de investigație criminalistică, la finalul lunii februarie a cumpărat reflectoare tractabile și generatoare pe benzină pentru alimentarea cu energie electrică a acestora. Aceste ultime dotări au fost achiziționate de la compania Dinamatex SRL, înființată, în anul 2004, de Doina Mihăilescu, soția ex-parlamentarului PSD, ulterior UNPR, Șerban Mihăilescu, poreclit „Miky Șpagă”.

Fără licitație, prin organizarea unei proceduri simplificate, Serviciul de Protecție și Pază a contractat, la finalul lunii februarie a acestui an, reflectoare pentru iluminarea unor zone și generatoare mobile de curent. Achiziția face parte, conform unui anunț de atribuire publicat pe SEAP, dintr-un proiect denumit „sistem integrat pentru intervenția la dezastre, urgențe și crize”.

Potrivit sursei citate, achiziția a fost împărțită în trei loturi, dintre care primul viza șase sisteme portabile de reflectoare cu montare rapidă, compus din proiectoare cu suport și acumulatori. Acest lot a fost, însă, anulat administrativ de către SPP, în data de 30 ianuarie 2022.

Achizițiile, în ultima zi a lui februarie

Astfel, în data de 28 februarie 2022, celelalte loturi rămase de executat, au fost atribuite de către SPP, în baza respectivei proceduri simplificate de contractare. În acest sens, primul contract, având numărul N701/2022, a fost adjudecat de către SC Endress Power România SRL, singurul ofertant care s-a prezentat la selecție, pentru un preș de 123.340 de lei fără TVA, respectiv de 146.774.6 lei cu TVA inclusă.

Lotul adjudecat constă în două reflectoare tractabile pentru iluminarea unei zone extinse de intervenție, destinat intervențiilor în exterior. Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, SC  Endress Power România SRL este deținută de omul de afaceri Filip Leonard Trăilă, din Caraș-Severin, împreună cu societatea SC Endress Group România SRL, companie controlată de același Trăilă, în calitate de unic asociat.

Generatoarele, de la Dinamatex SRL

Cel de-al treilea lot al contractului parafat de SPP, tot în data de 28 februarie, se referă la trei generatoare mobile de curent monofazate, lot care a fost adjudecat de către compania SC Dinamatex SRL, pentru 16.400 de lei fără TVA, respectiv 19.516 lei cu TVA inclusă. 

SC Dinamatex SRL a fost înființată în 6 decembrie 2004, de către frații Ștefan Cristian și Gheorghiță Dan Dricu, împreună cu un anume Anghel Dumitru Fintescu-Salighy și cu Doina Mihăilescu. Aceasta din urmă este nimeni alta decât soția fostului senator PSD, ulterior UNPR, Șerban Mihăilescu, poreclit de presă „Miky Șpagă”.

În prezent, în companie au rămas, ca asociați, doar frații Dricu, potrivit informațiilor obținute de la Registrul Comerțului. 

Ce fac aceste echipamente și la ce sunt ele folosite

Din caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții simplificate, aflăm că atât proiectoarele, cât și generatoarele achiziționate au o garanție de doi ani. Cele două reflectoare vor fi folosite în localități și în afara acestora, pe drumurile amenajate și neamenajate, în orice condiții meteorologice. Grupul de proiectare va fi dispus pe un stâp telescopic hidraulic, fixat pe generatorul de alimentare, dispus pe o remorcă tractabilă. Iar generatoarele mobile monofazate sunt compuse dintr-un corp din cadru metalic pe roți, generatorul propriu-zis și o canistră metalică de 20 de litri. Se folosește benzină fără plumb.

SPP precizează că la nivel strategic, prin proiect, este vizată pe lângă dezvoltarea unui complex modern de pregătire multidisciplinară/multisectorială, prevăzut cu toate dotările și utilările conexe necesare funcționării acestuia, și dotarea cu tehnică, mijloace și echipamente de intervenție, de  suport  logistic și protecție a  personalului  de intervenție,  pentru patru  tipuri  majore  de capabilități: terestre, aeriene, maritime, comandă și control.

Anul trecut, Serviciul a cumpărat avioane fără pilot

Nu este prima dată când serviciul specializat în paza demnitarilor face achiziții de dotări interesante. „Jurnalul” a dezvăluit că Serviciul de Protecție și Pază a contractat, în luna februarie a anului trecut, aeronave fără pilot, un punct mobil autonom de comandă și un complet de balize luminoase portabile, pentru care va plăti suma de 3,2 milioane de euro. Instituția susținea că, prin această achiziție, urmărește dezvoltarea capabilităților de asigurare a unei reacții rapide și eficiente de intervenție la urgențe, dezastre și alte evenimente cu probabilitate crescută. 

Conform documentației de atribuire, sistemele UAS au capabilitatea de realizare a misiunilor specifice care necesită o amprentă sonoră redusă și un grad de siguranță ridicat pentru realizarea zborurilor în mediul urban. Sistemele UAS cu aripă fixă vor avea capabilitatea de realizare a misiunilor de căutare-salvare care necesită o anduranță ridicată și rază de acțiune mare, cu posibilitatea de retranslație; pe timp de noapte, folosind camere cu tehnologie IR și MWIR, fiecare putând fi exploatat de către maximum doi operatori.

Alte dotări: dispozitive pentru identificarea agenților biologici

Mai mult,  în perioada 3 – 7 iunie 2021, Serviciul de Protecție și pază a contractat, prin  procedură simplificată, echipamente de investigație și de analiză, plus suportul tehnic aferent acestora.  Este vorba despre patru loturi, constând într-un sistem de analiză microscopică, compus din microfoane acustice și microscoape cu protecție, de un dispozitiv de evidențiere a urmelor de presiune, de un microscop portabil cu lumină albă și cu lumină UV (Ultra-Violet), precum și de un dispozitiv de identificare rapidă a agenților biologici. În total, afacerea a costat bugetul Serviciului de Protecție și Pază suma de 233.656,6 lei cu TVA inclusă (în jur de 48.000 de euro).

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri