Serviciul de Protecție și Pază, SPP, instituție condusă de generalul Lucian Pahonțu, a luat o pauză de la contractele de achiziție publică din fonduri PNRR și revine la cumpărăturile făcute cu bani de la bugetul de stat. La data de 8 iunie 2023, SPP a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin intermediul căruia și-a făcut cunoscută intenția de a contracta livrarea unei spălătorii auto automată fără atingere (adică fără perii), prevăzută cu sistem de reciclare a apei, la care se adaugă lucrări de reparații curente aferente spațiului în care urmează a fi montate aceste echipamente.
Spălătoria va fi montată chiar la sediul central al Serviciului de Protecție și Pază, în Bulevardul Geniului nr. 42 B, iar investiția trebuie finalizată, conform anunțului de atribuire, în termen de 6 luni de la semnarea contractului. Din același document, aflăm că, pentru încheierea acestei afaceri, SPP a organizat o licitație deschisă, punând la bătaie un buget estimat la 1.069.700 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire a contractului a fost cel mai bun raport calitate-preț, din care prețul ofertei a întrunit 85%, garanția extinsă 10%, iar nivelul de recuperare a apei uzate în procesul de spălare, 5%.
Discount de 100 de euro
La procedura de licitație deschisă organizată, în condițiile descrise mai sus de către Serviciul de Protecție și Pază, s-a prezentat o singură ofertă, considerată admisibilă de către autoritatea contractantă. Iar, la data de 22 august 2023, afacerea a fost perfectată, prin încheierea contractului de achiziție nr. N2346/2023, cu compania SC Eurocleaner Service & Engineering SRL, pentru un preț final negociat de 1.068.700 de lei fără TVA, respectiv de 1.271.158 lei cu TVA inclusă (259.420 de euro).
Practic, firma adjudecătoare a contractului a făcut SPP un „discount” de 500 de lei (100 de euro) față de suma maximă pe care instituția condusă de Pahonțu a anunțat că este dispusă să o cheltuiască pe această afacere.
Vechea instalație este praf
Potrivit caietului de sarcini, „pentru îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin, SPP deține o flotă de autovehicule pentru care personalul propriu organizează și desfășoară activități de exploatare și reparare. Datorită specificului activităților de transport desfășurate de cea mai mare parte a flotei de autovehicule, zilnic se efectuează până la 50 de spălări pentru întreținere tehnică a autoturismelor. Datorită vechimii și regimului intensiv de utilizare, echipamentul existent în prezent nu mai prezintă siguranță în exploatare, iar costurile de menținere în funcționare s-au majorat foarte mult”. SPP susține că, prin achiziția unei spălătorii, se realizează asigurarea unui „nivel ridicat de întreținere a autovehiculelor, fără a afecta personal dedicat pentru aceste lucrări și reducerea costurilor de exploatare, respectând reglementările de mediu impuse în UE”.
SPP preciza că dorea contractarea unui complet spălătorie auto automată fără atingere, cu sistem de reciclare a apei și lucrări de reparații curente. Astfel, pentru efectuarea în bune condiții a lucrărilor de întreținere tehnică a autoturismelor din dotare, „se impune înlocuirea instalației de spălare existente, de tip tunel, montată în interior, cu un sistem format dintr-un echipament automat de spălare”, se arată în documentul citat.
Refacerea clădirii unde va fi amplasată investiția
După verificarea stării tehnice a instalației de spălare existente, SPP a constatat degradări la nivelul cuvei de colectare a apei uzate executate din borduri de beton, a hidroizolației din carton bituminos și a pardoselii vopsite epoxidic, degradări care au dus la infiltrații în zona de subsol a construcției. Mai mult, din cauza umidității crescute și a contactului frecvent cu apă, finisajul pereților stației de spălare s-a deteriorate accentuat.
Noua spălătorie contractată va trebui să funcționeze în parametri optimi pentru un regim de utilizare permanentă (24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână). Echipamentele din compunerea spălătoriei trebuie să funcționeze în condiții de siguranță de la minus 15 grade Celsius la plus 45 de grade Celsius.
Spălătoria este destinată spălării autoturismelor și furgonetelor, adaptată pentru un număr de până la 50 de spălări pe zi, care va utiliza apa reciclată în proporție de minimum 50%.
Patronul mai deține o firmă implicată în afacerile guvernamentale din pandemie
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania Eurocleaner Service & Engineering SRL, cea care și-a adjudecat acest contract cu SPP, este deținută, în calitate de unic asociat, de către Mihai Constantin Tivig. Firma, care își are sediul în orașul Chitila, județul Ilfov, nu figurează cu alte contracte cu instituțiile publice în baza de date a SEAP.
În schimb, Mihai Constantin Tivig, împreună cu Daniela Florența Tivig, figurează ca asociați în cadrul unei alte companii, SC Cleaning Logistic Distribution SRL. Această din urmă firmă este una dintre companiile private contractate, în primăvara anului 2020, la începutul pandemiei de Covid-19, de către statul român, mai exact de către Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate (ONAC) pentru livrarea de dezinfectant, echipamente de protecție și alte instrumente necesare combaterii Sars-Cov-2.
Atunci, SC Cleaning Logistic Distribution SRL a primit direct de la ONAC un contract de 276.853 de lei pentru livrarea de dezinfectanți. Anterior, compania în cauză a derulat contracte cu statul de 20 de milioane de lei, din care 17 milioane de lei au venit doar din contracte vizând materiale de curățenie, încheiate cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva.
În 2021, firma în cauză apărea pe lista beneficiarilor de ajutor de stat pentru anul 2020, prin Programul IMM Invest, cu suma de 16,9 milioane de lei.