Preşedintele Comisiei de control parlamentar a activităţii SRI, Claudiu Manda, a anunţat că numărul de mandate de interceptare pe siguranţă naţională în perioada 2005-2016 este de peste 300.000, iar după calcule, dacă la un mandat se face o medie de 20 de persoane, numărul celor interceptaţi trece de şase milioane, iar cifra ar putea să fie mai mare. Manda a adăugat că ar fi indicată, în cadrul Comisiei de modificare a legilor securităţii naţionale, înfiinţarea Autorităţii Unice de Interceptare.
Această Autoritate ar urma să intermedieze între operatorii de telefonie mobilă şi cei care pun în aplicare mandatele de supraveghere. “Vedem la Comisie o serie de date care arată că avem o creştere a mandatelor de securitate naţională de la 1.395 în anul 2005, până la 3.701 mandate în 2013, adică aproape de trei ori. La nivelul mandatelor, per total de acte de autorizare şi supraveghere, avem creşteri de la 5.000 în 2005, la 8.000 în 2006, până la cifre de genul peste 44.000 în anul 2014, respectiv peste 51.000 în anul 2015, iar în 2016, odată cu apariţia deciziei CCR, vorbim de 12.000 în primele două luni de zile”, a declarat Claudiu Manda, într-o conferinţă de presă. Deşi mandatele de interceptare au fost stabilite de procurori în temei legal sau de judecători, Comisia de control a SRI consideră că numărul persoanelor interceptate este covârşitor, în condiţiile în care populaţia activă a României este de nouă milioane de oameni. Totodată, Manda a anunţat că membrii Comisiei vor solicita SRI să pună la dispoziţie documentele care să ateste aceste interceptări, afirmând că românii şi Parlamentul trebuie să afle dacă mandatele au restricţionat drepturile persoanelor. De altfel, Manda a declarat că persoanele care au fost interceptate ar trebui să fie obligatoriu notificate, iar în caz contrat să existe sancţiuni, deşi excepţii s-ar face doar dacă este vorba de ameninţări la adresa securităţii naţionale, terorism sau de contraspionaj.
Interceptarea unui Guvern întreg
Potrivit lui Manda, Comisia SRI a fost sesizată cu privire la faptul că în 2012 a fost interceptat aproape tot Guvernul şi mulţi dintre parlamentarii importanţi şi vocali. “Am fost sesizaţi şi suntem într-o corespondenţă cu SRI dacă membrii CSAT au fost interceptaţi pe mandate de securitate naţională. Am trimis această întrebare SRI şi încă nu ne-a venit un răspuns. Unul dintre campioni este domnul (Sorin – n.r.) Strutinsky”, a adăugat Claudiu Manda.