UM 0929 București a scos la licitație, pentru a doua oară, contractul de lucrări pentru edificarea unității militare UM 0676 Craiova, sediul SRI din localitate, după ce, anul trecut, a reziliat contractul parafat în 2017. Deși mare parte din lucrări au fost aproape finalizate, cum ar fi sediul pavilionului administrativ, garajele, sala de sport, magaziile, vestiarele și cabinetul medical, SRI pune la bătaie un buget de 13,6 milioane de euro pentru finalizarea investiției. Proiectul tehnic a fost întocmit de o companie care a mai contribuit la lucrări de construcție pentru SRI, dar care, anul trecut, a fost contractat și de Președinția României.
Serviciul Român de Informații, prin intermediul celebrei Unități Militare UM 0929 București, se pregătește să contracteze, pentru a doua oară, lucrări pentru edificarea noului sediu al serviciului secret din municipiul Craiova, județul Dolj. Printr-un anunț de participare publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), SRI precizează că intenționează să achiziționeze lucrări privind sediul UM 0676 Craiova.
Acestea includ execuția lucrărilor pentru edificarea pavilionului administrativ, compus din subsol, parter și două etaje, edificarea unui garaj pentru autospeciale, de magazii, a unei săli de pregătire fizică și a unor vestire, care se vor afla într-un corp de clădire cu parter și un etaj, construirea unui spațiu recreațional de tip terasă și chioșc, ridicarea unui punct de control acces secundar, amenajarea unui teren de sport, construirea unui cabinet medical și a unui sediu ACMMR, într-un corp de clădire format din parter și un etaj, amenajarea de drumuri și platforme, instalarea unui rezervor de apă și a unei camere pentru pompe, la care se adaugă lucrări exterioare.
Odată cu aceste lucrări, contractul mai vizează amenajarea utilităților necesare obiectivului, organizarea de șantier, pregătirea personalului de exploatare și efectuarea de probe tehnologice și teste.
Contract cu durata de un an și jumătate
Conform anunțului de participare, valoarea totală estimată a investiției ar urma să se ridice la 56.070.379,33 de lei fără TVA, respectiv la 66.723.751,4 lei cu TVA inclusă. Însă, defalcate, valorile estimate ale lucrărilor dau puțin mai mult, respectiv ar ajunge la 66.741.751,1 lei cu TVA inclusă (13.620.765,6 euro).
Astfel, pentru amenajarea terenului, SRI pune la bătaie un buget estimat la 201.526,5 lei cu TVA. Pentru asigurarea utilităților, bugetul estimat este de 178.500 de lei cu TVA. Construcțiile, montajul și echipamentele sunt bugetate cu 60.449.626,6 lei cu TVA. Dotările mai suportă un buget estimat la 4.154.589,9 lei cu TVA. Activele necorporale ar urma să mai înghită 375.000 de lei cu TVA, în timp ce organizarea de șantier ar urma să coste 1.291,247,3 lei cu TVA. Nu în ultimul rând, probele tehnologice și testele ar urma să mai coste 100.261,2 lei cu TVA.
În vederea contractării acestor lucrări, UM 0929 București va organiza o licitație deschisă, unde criteriul de atribuire impus este cel al celui mai bun raport calitate-preț, durata contractului a fost stabilită la 18 luni, finanțarea va fi asigurată din fonduri bugetare, iar data deschiderii ofertelor este 22 mai 2024.
Afacerea a mai fost semnată și în 2017, dar a fost reziliată în 2023
Din caietul de sarcini care stă la baza acestei achiziții, aflăm că terenul pe care se va construi noul sediul al SRI Craiova este de 8.333 de metri pătrați și se învecinează cu Consiliul Local al Municipiului Craiova. „Pentru asigurarea în integralitate a capabilităților operaționale dedicate, în vederea generării unui sistem de funcționalități complementare și în regim integrat, este necesară edificarea unui sediu unitate militară având în componență spații pentru birouri, garare autovehicule, magazii, pregătire fizică și spații dedicate cabinetului medical”, se arată în documentul citat.
SRI precizează că terenul se află în intravilanul municipiului Craiova, fiind proprietatea Serviciului Român de Informații. „La data de 25 ianuarie 2023, UM 0929 București a reziliat contractul de execuție de lucrări pentru obiectivul «Sediu nou UM 0767 Craiova» din 29 decembrie 2017”, se mai precizează în caietul de sarcini.
Cum va arăta acest nou sediu
Interesant este că suma de peste 13,6 milioane de euro pe care SRI o pune la bătaie în 2024 se referă la mai puține lucrări decât cele care ar fi implicat preluarea de la zero a proiectului. Asta pentru că SRI susține că, la acest moment, stadiul lucrărilor este avansat. Spre exemplu, în ceea ce privește pavilionul administrativ, garajul pentru autoturisme, magaziile, sala de pregătire fizică și vestiarele, cabinetul medical și sediul ACMMR, „lucrările sunt executate aproape în totalitate în ceea ce privește structura, cât și o parte din lucrările de arhitectură reprezentate de zidărie”. Nu sunt deloc executate lucrările care vizează spațiul recreațional de tip terasă cu chioșc, punctul de control acces secundar, terenul de sport, drumurile și platformele.
Revenind la obiectivul de investiții, SRI prezintă câteva date tehnice ale acestei unități militare noi-nouțe. Astfel, pavilionul administrativ, adică o clădire cu demisol, parter și două etaje, are o suprafață construită de 1.167 metri pătrați și o suprafață desfășurată de 5.274 metri pătrați. Garajul autospecialelor, magaziile, sala de pregătire fizică și vestiarele, o construcție cu parter și etaj, au o suprafață construită de 432 metri pătrați și o suprafață desfășurată de 944 metri pătrați. Spațiul recreațional de tip terasă cu chioșc este o clădire cu parter, cu 42 de metri pătrați suprafață construită și desfășurată. Punctul de control acces secundar este o construcție cu parter cu suprafața construită și desfășurată de 20 de metri pătrați. Cabinetul medical și sediul ACMMR sunt gazduite de o clădire formată din parter și etaj, cu suprafața construită de 192 metri pătrați și suprafața desfășurată de 284 metri pătrați. Terenul de sport are suprafața desfășurată de 1.056 metri pătrați. Iar drumurile și platformele au o suprafață desfășurată de 1.212 metri pătrați.
Proiectantul, angajat și de Președinție, pentru refacerea acoperișului de la Palatul Cotroceni
Din documentația de atribuire, mai aflăm că elaboratorul proiectului tehnic este compania SC Nox Internațional SRL, cu sediul în Sectorul 3. Din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, compania este deținută de Ana Rodica Alexandru (12%), Dan Severius Alexandru (13%) și compania franțuzească Nox Inginerie SA (75%).
În 2018, firma a mai lucrat la construirea unui complex de cercetare pentru Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a SRI, amplasată în incinta bazei din Șoseaua Odăi. Proiectarea și asistența tehnică au costat, atunci, 100.000 de euro fără TVA.
DC Nix International SRL a primit, în data de 4 mai 2023, împreună cu alte două firme, de la Administrația Prezidențială, un contract de 1,5 milioane de lei pentru prestarea de servicii de asistență tehnică pentru refacerea acoperișului de pe clădirile Palatului Cotroceni.