Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Stăpânii mâncării. Agricultura românească: arabul e pe câmp, chinezul mână porcii

Stăpânii mâncării. Agricultura românească: arabul e pe câmp, chinezul mână porcii

de Daniela Ivan    |   

Topul marilor companii agricole este dominat de chinezi şi libanezi care reuşesc să ia faţa oamenilor de afaceri români în două domeni cheie, producţia de carne şi de cereale. Statul român a pierdut definitiv lupta în agricultură, însă deţine supremaţia în silvicultură unde administrează peste trei milioane de hectare de pădure. Cele mai mari 10 firme din agricultura şi silvicultura românescă au realizat în 2017 a şaptea parte din cifra totală de afaceri generată în aceste sectoare de activitate.

Afacerile totale realizate de cele 23.000 de firme care activează în agricultura şi silvicultura românească s-au ridicat la 40 de miliarde de lei, circa 8,7 miliarde de euro, în anul 2017, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Primele 10 cele mai mari companii au produs 6,23 de miliarde de lei, un pic mai puţin decât cifra de afaceri a retailerului alimentar Lidl (6,5 miliarde de lei) sau a grupului Carefour din România (6,7 miliarde de lei).

Chinezii domină producţia de carne

În top 10 cele mai mari firme din agricultură şi silvicultură, după cifra de afaceri realizată în anul 2017, se află patru companii care au businessuri în domeniul producţiei de carne. Două dintre ele au acţionari străini.

Smithfield Prod, firmă controlată de chinezii de la WH Group, cel mai mare producător de carne, s-a plasat în top pe a doua poziţie după Romsilva, cu o cifră de afaceri de 920 milioane de lei (circa 200 milioane de euro) în 2017, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Firma creşte peste un milion de porci în 52 de ferme din judeţele Timiş şi Arad şi deţine propriul abator în Timisoara, unde produce în sistem integrat carne proaspătă şi semi-procesată de porc, sub brandul Comtim. Chinezii au realizat, în 2017, un profit de 172,4 milioane de lei, aproape dublu faţă de 2016, rezultate obţinute cu ajutorul a 1.554 de salariaţi.

Compania Transavia, deţinută de familia Popa, ocupă locul al patrulea în Top, cu o cifră de afaceri de 531,3 milioane de lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Firma are peste 1500 de angajați, 318 hale în 25 ferme de creștere a păsărilor și 4 ferme de producție vegetală şi 3 abatoare performante. Profitul net din 2017 s-a cifrat la 62.2 milioane de lei. Este parte a grupul Transavia, care reuneşte compania cu acelaşi nume din judeţul Alba şi producătorul Avicola Braşov.

Agrisol Internațional, companie producătoare de carne de pasăre, se află pe poziţia a şaptea cu afaceri de aproape 292 de milioane de lei. Actionarii Agrisol sunt cetățenii libanezi Youssef Laoun, cu 25,45% din titluri și Charbel Laoun, cu 24,55%, și compania Sarels Internaţional Limited, înregistrată în Cipru, cu 50%. Aceştia au în România opt ferme de păsări şi două fabrici de furaje combinate.

Firma Interagroaliment, parte a grupului Şerban, deţinut de antreprenorul român Nicolae Şerban, a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 282 milioane de lei. Cu activităţi în cultivarea cerealelor combinat cu creşterea animalelor, firma realizează în jur de 70% din bussinesul grupului şi ocupă locul nouă în Top 10.

Patru din companiile plasate în Top 10 cele mai mari firme din agricultură şi silvicultură, după cifra de afcaceri, se ocupă de producerea de cereale. Dintre ele doar una aparţine fermierilor români, două au acţionari arabi, iar cea de a patra are acţionariat danez.

Compania Agro-Chirnogi din Călărași, parte a grupului de firme agricol Maria,controlat de un grup de oameni de afaceri libanezi, este lider pe piața cerealelor din România. Cu afaceri de 880,6 milioane de lei, firma a reuşit să ocupe şi locul al treilea în Topul celor mai mari firme din agricultură. Agro-Chirnogi administrează în judeţul Călăraşi o suprafață de peste 9.770 de hectare de teren agricol dintr-un total de 24.000 de hectare deţinute de grup şi are silozuri şi moară de grâu şi porumb. Aici lucrează 550 de salariaţi.

Plantagro-Com, a doua companie în topul cultivatorilor de cereale, a reuşit să ocupe locul cinci în clasamentul celor mai mari companii agricole cu afaceri de 439,7 milioane de lei. Constantin Nechifor şi Daniel Şerban, patronii  Plantagro-Com, deţin 5.000 de hectare de teren agricol în sudul şi estul ţării. Firma din Vaslui are 140 de angajaţi şi a obţinut un profit net de 15,2 milioane de lei în 2017, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Compania Agricost din Brăila, deţinută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, s-a clasat pe locul trei în topul cultivatorilor de cereale ceea ce a propulsat-o pe poziţia a şasea în clasamentul celor mai mari 10 firme din agricultură.  Pachetul majoritar de acţiuni al companiei Agricost, care administrează Insula Mare a Brăilei, a fost vândut de Constatin Duluţe, care preluase afacerea de la Culiţă Tărâţă, companiei Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, proprietatea şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Agricost este cea mai mare fermă de cereale din România şi operează în sistem de arendă aproape 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei.

Firma Agrinvest, care aparţine grupul danez Agrinvest, deţine un portofoliu de 12.500 de hectare de teren arabil in ţara noastră, a ajuns la sfarsitul anului trecut la afaceri de 274 milioane de lei. Cu această performanţă s-a plasat pe poziţia a zecea în Topul celor mai mari firme din agricultură.

Salt uriaş cu Multfatlar

Wine Solution Network, firma care a preluat brandul Multfatlar, a înregistrat în 2017 afaceri de 284,2 milioane de lei. Cu acestă performanţă a fost propulsată direct pe poziţia a opta în topul celor mai mari firme din agricultură. Firma deţinută de Adrian Andronic avea în 2016 afaceri de 52,6 milioane de lei şi un profit de 144.847 de lei, dar în 2017 a înregistrat un profit net de 523.339 de lei.

Câţi bani fac pădurile

Cea mai mare firmă din agricultura şi silvicultura românească este Romsilva, companie de stat care administrează peste trei milioane de hectare de pădure aflate în proprietatea publică şi care asigură servicii silvice pentru alte un milion de hectare aflate în  proprietate privată. Aceasta a avut anul trecut afaceri de 1,96 miliarde de lei ceea ce o plasează pe poziţia 64 în topul celor mai mare firme din România, în faţa Băncii Transilvania şi a Nuclearelectrica. Compania a realizat anul trecut un profit net de aproape 249 de milioane de lei şi a angajat peste 16.200 de salariaţi.

“Companiile româneşti nu s-au gândit la viitor. Puţini fermieri români au investit în afacerile lor, în consolidare sau în brand. Când a fost boomul imobiliar  toată lumea a cumpărat active în loc să investească mai departe în afacerile lor, iar acum ca să fii competitiv sunt investiţii foarte mari. Acum ca să mai poţi integra businessurile din agricultură e nevoie de bani foarte mulţi, iar capitalul românesc nu-şi poate permite asemenea investiţii”

Radu Timiş, preşedinte Cris-Tim

 

Subiecte în articol: topul marilor companii agricole
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri