Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Start pentru pepeniada românească de Dăbuleni

Start pentru pepeniada românească de Dăbuleni

de Andreea Stroe    |   

Anul acesta, din cauza temperaturilor ridicate, pepenii s-au copt un pic mai repede. Din start, însă, lubenițele de Dăbuleni, acolo unde este patria lor, duc războiul cu importurile. Toată primăvara, marketurile au fost pline de pepeni aduşi din Grecia, Turcia, Iran și chiar Țările Baltice.

Prețul este deocamdată bun

Anul acesta, patimile fermierilor din Dăbuleni au fost și mai mari. De parcă nu ar fi fost suficientă lupta cu concurența făcută de importuri, vremea capricioasă i-a lovit direct în producție, rezultând astfel o recoltă mult mai mică decât în anii trecuți, din cauza diferențelor mari de temperatură. Ziua se înregistrau peste 20 de grade, iar noaptea doar patru grade. “Estimez că producția mea e cu circa 25% mai mică. Se pare că ies pe zero”, spune  Alin Stamate, unul dintre producătorii de lubenițe din Dăbuleni. Dar, chiar și așa, în condițiile unei recolte diminuate, fermierii sunt mulțumiți deocamdată de prețul pe care îl obțin în piața de gros din Dăbuleni. Un leu sau 1,5 lei, cam atât iau pe kilogram. Unii spun însă că, la un leu, e greu să te mai gândești să obţii și profit cât de cât. Constantin Baluna, femier, spune că un astfel de preț este extrem de scăzut. “Păi, la cât investeşti? Cum să fie bun?! Peste trei zile, rămâne la 70 de bani sau chiar 50! Când e prețul așa scăzut, cel mai bine se vând cei de 10-12 kilograme”, susţine acesta.

Campanie pe Facebook

Dăbulenii se plâng că problema lor cea mai mare este desfacerea. Așa a fost dintotdeauna, așa este și acum. O lecție pe care puțini au înțeles-o este că până nu se vor asocia să devină o forță nu vor reuși nimic. O situaţie cu care se confruntă, chiar și acum în sezon, este că pepenii de Grecia se vând cu etichetă de Dăbuleni. Arma cu care fermierii se bat a ajuns să fie Facebook-ul. Acolo au postat un apel disperat la popularizarea mărfii autohtone: “Prima recoltă! Ne găsiți în piețele din țară. Pentru bucureşteni, cei mai mulți suntem la Obor, la Râmnicu Sărat și în alte piețe. Cine vede această postare rog să scrie piața și orașul unde vinde. Succes! Sper să avem prețuri bune și să nu  mai vindem degeaba anul acesta!”. Este în fapt cea mai păguboasă abordare. Ion Diaconu Florea, președintele Asociației Casa Pepenilor Verzi Dăbuleni, spune că are 80 de membri și, chiar și așa, e greu să îi pună de acord, darămite pe toți cei peste 2.000 de cultivatori de lubenițe din Dăbuleni. Şi, în tot acest timp, samsarii profită. Unii știu că nu mai pot întinde coarda pentru un preț sub un leu. “Am cumpărat lubeniţă la un leu! Nu merită să mai negociezi la preţul ăsta, pentru că muncesc şi ţăranii”, spune Gheorghe Anton, unul dintre intermediarii din piața de gros din Dăbuleni.

“E greu să ajungi la raft în marile magazine. Am 20 de ani de negociere cu retailerii și stăm în continuare după importuri. Este perioada în care pepenii de afară sunt pe terminate, la prețuri derizorii, sub un leu. De ce ar cumpăra de la mine cu un leu, 1,5 lei? Ion Diaconu Florea, președintele Asociației Casa Pepenilor Verzi Dăbuleni

Importurile, tratate chimic pentru a grăbi coacerea

Diaconu Florea, preşedintele Asociației Casa Pepenilor Verzi  Dăbuleni, ne explică de ce pepenii din import, de cele mai multe ori, au textură dubiosă, parcă ar fi de celuloză, fără să fie prea dulci, deopotrivă. “Au o altă tehnologie de recoltare a pepenilor. La ei, totul este calculat la gram. De exemplu, ei fac planul ca lubenițele care se vând la români să fie de 5 kilograme, să zicem. Apoi, când pepenii ating această greutate, chiar dacă nu sunt copți, se dă ordinul de recoltare. Nu înainte de a fi tratați chimic pentru coacere intensivă, chiar dacă pepenele nu este în faza asta. Ei devin cu miez roz-roșu, dar nu sunt copți cu adevărat, de fapt. De aceea nici nu sunt dulci! În plus, sunt stropiți cu un soi de ceară să reziste cu lunile... dacă ei se recoltează toți deodată! De aceea rezistă atât în supermarket! Ar trebui interzise astfel de tratamente care îmbolnăvesc consumatorul. Așa că aviz celor ce citesc ce spun eu acum: să fie vigilenți la ce le dau copiilor să mănânce!”, susţine acesta.

Lubeniţe din soiuri românești

Brandul „pepene de Dăbuleni” a fost impus pe piaţă grație soiului „Dulce de Dăbuleni”, un pepene de 5-8 kg, cu dungi mijlocii de culoare verde închis și desen fin dantelat, cu miezul colorat uniform, roșu zmeuriu, și cu gust plăcut. Soiurile autohtone sunt create în Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni. Aurelia Diaconu, directorul stațiunii, spune că anul trecut au produs sămânță și s-a vândut toată. “Sunt soiuri care scot și 80 de tone la hectar. E un lucru bun că fermeirii noştri au învățat să nu cultive toți deodată, ci etapizat, ca să aibă o continuitate la vânzare”. Inginerul Dumitru Gheorghe, cercetător în cadrul stațiunii, spune că s-a reuşit omologarea a trei soiuri de pepeni verzi: de Dăbuleni, Dulce de Dăbuleni şi Oltenia, dar aceştia nu sunt atât de timpurii şi nu răspund solicitărilor actuale. ”S-au elaborat noi tehnologii, prin folosirea unor metode moderne, cum ar fi experimentarea cu muşchi pe folie de polietilenă, apoi cu tunele de polietilenă şi alte elemente tehnologice cu altoire. Mulţi cultivatori folosesc această tehnică răspândită de la noi din staţiune şi nu mai cumpără plante altoite din Grecia, Turcia sau Ungaria, toţi producându-şi singuri materialul săditor la pepeni.”

 

Investiția la hectar este de 20 mii lei cu sistem de irigații;

La soiurile altoite din Grecia, producția este de 70-80 tone/ha, pe când la cele nealtoite, nu depășește 30 t/ha;

Soiul de pepene altoit are miros de dovleac;

Pepenii românești sunt recunoscuți mai ales după culoarea verde închis, cât mai aproape de „negru”;

Pe piață, există pepeni verzi injectați, din import. Pepenii se culeg mai devreme şi, pentru a le da aspectul de copt, îi injectează. Atenţie la seminţe! Pepenii injectaţi au seminţele albe, necoapte.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri