Din anul școlar 2024-2025, elevii care se califică la olimpiadele naționale, dar nu au câștigat premii sau medalii la competițiile internaționale, nu mai primesc bursă de merit, conform metodologiei care stabilește noile reguli de acordare a burselor școlare, aprobată prin ordinul 5.518/2024, acești elevi au primit burse de excelență în anul școlar 2022-2023 - respectiv 500 de lei pe lună pentru fiecare elev care ajungea în loturile de pregătire pentru olimpiadele internaționale.
În metodologia pentru anul școlar 2023-2024 a fost introdus un paragraf care prevede transformarea acestor burse de excelență în burse de merit - adică acea categorie de burse care se acordă pentru 30% din fiecare clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor.
Consiliul Național al Elevilor s-a opus modificării, dar Ministerul Educației nu a ținut cont de cerințele elevilor. Anul trecut, principalul scandal pe tema acordării acestor burse a fost legat de metodologia care prevedea că le pot obține inclusiv elevii cu medii sub 5, apoi s-au modificat criteriile de acordare a burselor de merit.
Sunt avantajați cei cu rezultate internaționale
După încă o modificare, au dispărut din noua metodologie, care se aplică de la începutul actualului an școlar, elevii olimpici calificați în loturile naționale, care se pregătesc și merg apoi după o altă selecție la olimpiadele internaționale, astfel încât aceștia nu mai pot obține bursa. În același timp, au în continuare dreptul la bursă de merit toți elevii cu media generală peste 9,50, indiferent dacă sunt olimpici sau nu. Doar elevii din loturile olimpice care au obținut premii la olimpiadele internaționale au dreptul la bursă de excelență tip I, care nu se mai acordă și pentru cei din loturile naționale de pe locurile II, III sau care au obținut mențiuni.
La ultima modificare a Legii învățământului preuniversitar din iulie 2024, nu au mai fost incluși printre beneficiarii burselor de excelență și olimpicii din loturile naționale. În plus, Ministerul Educației a decis că de anul acesta nu se mai pot înscrie la facultate fără admitere olimpicii din loturile naționale care au câștigat locurile II, III și mențiune - conform Ordinului de ministru 3.693/2024 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în învățământul superior în ciclurile de studii universitare de scurtă durată, de licență, de master și de doctorat, care se aplică pentru admiterea la facultate în anul universitar 2025-2026. Doar olimpicii internaționali mai au acest drept. Autonomia universitară le permite instituțiilor să le ofere locuri fără examen de admitere și olimpicilor din loturile naționale care au ocupat locurile II, III sau au obținut mențiuni, dar trebuie să anunțe Ministerul în legătură cu această decizie.
Probleme și în loturile internaționale
După toată această serie de modificări în defavoarea olimpicilor naționali s-a vorbit despre o intenție a actualului ministru al Educației, Ligia Deca, de a se folosi de cei cu premii internaționale pentru propria imagine și cu scop electoral, însă au avut loc mai multe incidente care arată că nici măcar aceasta nu ar putea fi explicația.
Anul trecut, când se întorceau de la Olimpiada de Matematică din Japonia, olimpicii internaționali au fost ținuți o oră pe aeroport, la întoarcerea de la Tokyo, să o aștepte pe Ligia Deca, apoi li s-a comunicat că este obosită și nu mai vine. Elevii olimpici se plâng de modul în care au fost tratați în ultimii doi ani. Alt exemplu este o competiție din Bulgaria, unde au fost trimiși 6 olimpici și doi profesori cu un microbuz de 8 locuri și un angajat al ministerului ca șofer. Lotul internațional al României mergea la unul dintre cele mai importante concursuri, la Olimpiada Balcanică de Matematică, premergătoare Olimpiadei Internaționale.
Guvernul a majorat, anul trecut, bursele pentru olimpicii internaționali, astfel încât 138 de elevi care au obținut premii la olimpiadele școlare internaționale și profesorii care i-au pregătit au primit premii în valoare totală de 3,9 milioane de lei din partea Guvernului, în cadrul unei festivități, pe 12 decembrie, la Teatrul Național din București. Olimpicii internaționali premiați au obținut, anul trecut, 164 de medalii la 28 de olimpiade internaționale și regionale.
Ajustări financiare, la cererea Finanțelor
Departe de a fi o strategie de marketing politic a ministrului Ligia Deca - așa cum s-a vehiculat - alocarea fondurilor cu precădere pentru olimpicii internaționali și eliminarea celor din loturile naționale la acordarea premiilor în bani și a burselor de excelență pare a fi mai mult o strategie prin care să se poată ajusta sumele alocate de Ministerul Educației pentru aceste premii.
În plus, Ministerul a mai tăiat și din olimpiadele și concursurile internaționale pentru care acorda premii în bani. De exemplu, în februarie anul acesta, elevii români care au participat în cadrul „European Schools Debate Championship” au mers la o competiție din Cehia pe banii lor, după ce Ministerul Educației nu a mai inclus competiția în calendarul olimpiadelor internaționale ale anului 2024 și nu a mai finanțat-o. Motivarea a fost că „nu s-au înregistrat rezultate notabile” la ediția anterioară. La fel au fost eliminate de la finanțare și alte competiții internaționale, nu dintre cele de la materiile „clasice”, dar pentru care se formaseră deja loturi olimpice.
Problema pare a fi creată de Ministerul Finanțelor care a blocat, anul trecut, plata pentru bursele elevilor olimpici, mai multe luni. Deși Ministerul Educației a solicitat plățile, iar primăriile ar fi trebuit să primească banii pentru a da bursele, funcționarii de la Finanțe nu au vrut să deblocheze aceste fonduri timp de cinci luni și nici nu au dat vreo explicație. Bursele olimpicilor s-au plătit cu întârziere, anul acesta, pentru 2023, din bugetul pe anul 2024. Tot Ministerul Finanțelor a decis că olimpicii cu mai multe medalii pot primi doar o singură bursă de excelență în loc de câte una pentru fiecare olimpiadă câștigată.