Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite redefinesc etichetarea alimentelor ''sănătoase''

Statele Unite redefinesc etichetarea alimentelor ''sănătoase''

de Redacția Jurnalul    |   

Autorităţile americane din domeniul sanitar au anunţat joi că au redefinit pentru prima dată în 30 de ani ceea ce constituie o dietă "sănătoasă", într-o ţară puternic afectată de bolile cronice asociate consumului de alimente junk-food, transmite AFP.

Conform acestor noi reguli, alimentele etichetate drept "sănătoase" trebuie să conţină o anumită cantitate din una sau mai multe grupe de alimente recomandate prin directivele în materie de alimentaţie ale Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, cum ar fi legumele, proteinele, produsele lactate sau cerealele.

De asemenea, trebuie să îndeplinească limite specifice pentru grăsimi saturate, sare şi zahăr adăugate. Peste 42% din populaţia adultă americană este obeză, potrivit autorităţilor sanitare.

De asemenea, FDA a anunţat că dezvoltă o nouă etichetă pentru a-i ajuta pe producători să semnaleze rapid consumatorilor că un aliment îndeplineşte criteriile "sănătoase".

În cadrul reglementărilor anterioare, care datează din anii 1990, "accentul era pus pe reducerea tuturor grăsimilor. Astăzi, accentul este pus pe reducerea grăsimilor saturate, recunoscând în acelaşi timp beneficiile grăsimilor sănătoase", a explicat Claudine Kavanaugh din cadrul FDA.

Avocado, nucile, seminţele, peştele gras, ouăle şi uleiul de măsline sunt în prezent clasificate drept "sănătoase".

În schimb, gustările pe bază de fructe dulci sau chiar batoanele puternic îndulcite, care se aflau anterior pe listă, au dispărut.

După ce noua etichetă va fi implementată, ea va fi "un semnal rapid pentru a permite consumatorilor, inclusiv celor mai puţin familiarizaţi cu informaţiile nutriţionale, să identifice alimentele care stau la baza unei diete sănătoase", a adăugat Claudine Kavanaugh.

FDA nu a furnizat un calendar pentru implementarea etichetei.

"Bolile legate de alimentaţie, inclusiv afecţiunile cardiovasculare, cancerul şi diabetul, reprezintă principala cauză de dizabilităţi şi îmbolnăviri în Statele Unite şi contribuie la speranţa de viaţă mai scăzută a Americii, cea mai scăzută dintre ţările cu venituri ridicate", a declarat în faţa reporterilor Jim Jones, din cadrul FDA.

Mai multe statistici dovedesc amploarea fenomenului: 77% dintre americani depăşesc recomandările pentru consumul de grăsimi saturate, 63%, pentru zaharurile adăugate, iar 90% consumă prea multă sare.

Aproape 80% nu consumă suficiente produse lactate, fructe şi legume.

Opţiunea preşedintelui ales Donald Trump pentru Ministerul Sănătăţii este Robert F. Kennedy Jr., nepotul preşedintelui asasinat şi angajat în lupta împotriva junk-food-ului şi a bolilor cronice asociate.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri