Jurnalul.ro Sport Fotbal international Statisticile captivante ale Cupei Mondiale din Qatar! Messi și Argentina, în prim plan

Statisticile captivante ale Cupei Mondiale din Qatar! Messi și Argentina, în prim plan

de Redacția Jurnalul    |   

Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului a alcătuit la finalul Cupei Mondiale o colecție de statistici interesante, după finala palpitantă dintre Argentina și Franța, având evident în prim plan pe Lionel Messi, naționala Albiceleste, dar și pe Kylian Mbappe.

Argentina vs Franța a fost a 11-a finală de Cupa Mondială disputată între o reprezentantă sud-americană și una europeană; sud-americanii au câștigat în 8 ocazii, europenii în 3.

Argentina a câștigat a 3-a sa Cupă Mondială (după 1978 și 1986), la 36 de ani de la ultima victorie din 1986. Doar Italia a avut un interval mai lung între două Cupe Mondiale victorioase (44 de ani, între 1938 și 1982).

Argentina a devenit a 2-a câștigătoare a Cupei Mondiale din istorie care a pierdut meciul de deschidere (1-2 cu Arabia Saudită), după Spania în 2010.

A fost a 4-a din ultimele 5 finale de Cupa Mondială care a ajuns în prelungiri, tot atâtea câte au fost în cele 16 finale anterioare la un loc.

Înainte de această finală, Franța a câștigat 7 meciuri la rând din meciurile eliminatorii de la Cupa Mondială. În istoria Cupei Mondiale, doar Brazilia a avut o serie mai lungă de victorii în meciurile eliminatorii din (9 meciuri din 1958 până în 1970).

Lionel Scaloni a devenit cel mai tânăr antrenor (44 de ani) care a câștigat trofeul, după conaționalul său César Luis Menotti în 1978 (39 de ani).

Scaloni a devenit al treilea antrenor din istorie care câștigă atât Cupa Mondială (2022), cât și Copa America (2021), după doi brazilieni, Mário Zagallo (Cupa Mondială 1970, Copa America 1997) și Carlos Alberto Parreira (Cupa Mondială 1994, Copa America 2004).

Didier Deschamps a devenit al 4-lea antrenor care conduce o echipă în 2 finale consecutive ale Cupei Mondiale, după Vittorio Pozzo cu Italia (1934, 1938), Carlos Bilardo cu Argentina (1986, 1990) și Franz Beckenbauer cu Germania (1986, 1990).

Cel puțin un jucător atât de la Inter Milano, cât și de la Bayern Munchen a jucat în fiecare din ultimele 11 finale ale Cupei Mondiale (din 1982 până în 2022). Această tradiție a continuat în Qatar grație lui Lautaro Martínez (Argentina/Inter), Dayot Upamecano și Kingsley Coman (Bayern/Franța).

Jucătorii cu vârsta de peste 34 de ani au marcat 3 goluri în această finală (Lionel Messi 2, Ángel Di María 1), mai multe decât în toate finalele anterioare la un loc (2).

Ángel Di María este al patrulea jucător (și primul argentinian) care marchează într-o finală de Copa America și într-o finală de Cupă Mondială, după Hector Castro (Uruguay), Pele și Ronaldo (ambii Brazilia).

Ángel Di María a devenit primul jucător care a marcat în finala Jocurilor Olimpice, a unui campionat continental (Copa America) și a Cupei Mondiale.

Messi a devenit primul jucător care a marcat în toate cele 5 etape (grupe, optimi de finală, sferturi de finală, semifinale și finală) într-o singură ediție a Cupei Mondiale de când a fost introdus formatul actual.

Messi a marcat cel de-al 100-lea gol din carieră cu piciorul drept.

Messi a devenit noul deținător al recordului all-time pentru cele mai multe meciuri jucate la Cupa Mondială (26). El l-a depășit pe Lothar Matthäus (25).

Messi este al 2-lea argentinian cu o dublă într-o finală de Cupa Mondială, după Mario Alberto Kempes în 1978.

Messi a stabilit recordul de penalty-uri executate în istoria Cupei Mondiale (fără a lua în calcul loviturile de departajare) - 6, depășindu-l pe Harry Kane (5).

Pentru prima dată în întreaga istorie a Cupei Mondiale, o echipă (Argentina) a avut 5 penalty-uri în favoarea sa într-o singură ediție.

Kylian Mbappe a devenit al 2-lea jucător care reușește un hat-trick în finala Cupei Mondiale, după Geoff Hurst în meciul Anglia - Germania din 1966.

Pentru prima dată, au fost acordate nu mai puțin de 3 penalty-uri într-o finală de Cupă Mondială. Singura finală precedentă cu mai multe penalty-uri (fără a lua în calcul loviturile de departajare) a fost Germania vs Olanda în 1974 (2).

Pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale, doi dintre cei mai buni marcatori (Mbappe 8, Messi 7) au reprezentat același club (PSG).

Pentru a 2-a oară în istoria Cupei Mondiale, doi jucători au marcat cel puțin 7 goluri (după 1970, Gerd Müller cu 10 și Jairzinho cu 7).

*172 de goluri au fost marcate la Cupa Mondială din 2022, un nou record al turneului, depășind cele 171 de goluri de la edițiile din 1998 și 2014.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri