Jurnalul.ro Editoriale Statul fură angajați privaților

Statul fură angajați privaților

de Daniel Apostol    |   

Statul fură firmelor forța de muncă, iar companiile sunt forțate să-și reorienteze strategiile de atragere de angajați. Incertitudinea cu privire la evoluțiile economice face ca slujbele oferite de sistemul public sau de companiile deținute de stat să fie mai seducătoare decât joburile “la patron”. Criza economică din 2008-2012 a arătat că locul de muncă în mediul privat nu este garantat nimănui. Potrivit Barometrului pieței forței de muncă, realizat recent de compania de consultanță Frames și cea de traininguri TrainYourBrain, asigurarea siguranței locului de muncă și fidelizarea salariaților-cheie, prin pachete de beneficii suplimentare, reprezintă principalele tendințe într-o piață de resurse umane puternic afectată de lipsa de personal și de concurența salarială venită dinspre sectorul public. ,,Interesul respondenților pentru sectorul public trebuie pus în legătură directă cu siguranța locului de muncă și cu evoluția economică impredictibilă din 2019’’, arată Barometrul Frames&Train Your Brain.

        Anul acesta, față de anii anteriori, angajații sunt mai preocupați de siguranța locului de muncă, care apare, alături de valoarea salariului, printre primele dorințe la angajare. Pe primul loc în opțiunile celor care caută de muncă este pachetul salarial (67% dintre respondenți), urmat de reputația firmei (52%) și de siguranța locului de muncă (47%). Deprecierea leului, scumpirea creditării, modificările fiscale și prognozele privind posibila încetinire a creșterii economice stârnesc semne de îngrijorare în rândul angajaților români. La semnele macroeconomice se adaugă și veștile proaste privind închiderea unor fabrici (mai ales în vestul țării) și plecarea unor investitori străini sau opțiunea altor investitori străini de a ocoli România, în beneficiul unor state vecine precum Ungaria, Bulgaria sau chiar Serbia. Mesajele cu privire la încetinirea ritmului de creștere economică la nivel global, european și implicit și național amplifică teama că, în acest an, firmele vor aplica măsuri de criză precum disponibilizări sau închiderea activității. Oamenii se întreabă dacă locul de muncă este stabil și compania este îndeajuns de solidă ca să poată să treacă peste eventuale dificultăți. În același timp, majorarea salariilor “la stat” crește presiunea pe angajatori: 47% dintre cei întrebați doresc slujbă în sectorul public și doar 32% la privat.

        Percepția oamenilor este că statul asigură garanția unui loc de muncă stabil, imun la o posibilă nouă criză economică, cu un salariu care vine mai ușor și la timp.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri