Jurnalul.ro Ştiri Externe Statul Islamic pierde în Siria principalul său punct de tranzit cu Turcia

Statul Islamic pierde în Siria principalul său punct de tranzit cu Turcia

Rebelii din Siria au preluat joi controlul principalului punct de tranzit cu Turcia utilizat de către jihadiştii Statului Islamic (SI), a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

Este vorba de cea mai dură lovitură dată grupării jihadiste, care, în câteva săptămâni, a pierdut cetatea antică Palmira, intersecţia strategică Al-Qaryatayn, precum şi mulţi dintre comandanţii săi în lovituri aeriene.

''Facţiuni rebele şi islamiste au preluat controlul asupra nord-estului localităţii Al-Rai'', situată la frontiera cu Turcia, în provincia Alep (nord), a indicat, pentru AFP, Rami Abdel Rahman, directorul OSDO, precizând că ''este vorba de principalul şi unul dintre ultimele puncte de intrare şi ieşire cu Turcia''. ''Rebelii au intrat astăzi (joi) în Al-Rai, după două zile de lupte în împrejurimile sale'', a adăugat Abdel Rahman, care dispune de o largă reţea de surse pe cuprinsul Siriei.

Statul Islamic nu a mai rămas decât cu pasajul de la Halwaniye, situat între Al-Rai şi cel de la Jarablos, mai la est. Prin Al-Rai treceau în principal jihadiştii SI, în timp ce cel de la Halwaniyé este rezervat înalţilor săi comandanţi, a explicat Abdel Rahman. Referitor la pasajul Jarablos, el este inactiv din punct de vedere tehnic, deoarece se află sub supravegherea coaliţiei internaţionale conduse de către SUA, a precizat directorul OSDO.

De circa zece zile, Statul Islamic a pierdut în favoarea rebelilor cel puţin 18 sate deţinute de către gruparea jihadistă de doi ani în provincia Alep.

''Toţi beligeranţii din Siria par în prezent concentraţi pe operaţiunile lor împotriva Statului Islamic, fie că este vorba de rebeli, de regim (care a recucerit Palmira) sau de kurzi'', care avansează în prezent către Jarablos. ''Este un fel de distribuţie de rol supervizată de către americani şi ruşi'', a mai spus Abdel Rahman.

Începând din 27 februarie, între regimul lui Bashar Al-Assad şi rebeli este în vigoare un armistiţiu care le-a permis trupelor loialiste să se concentreze împotriva jihadiştilor, excluşi din acordul iniţiat de către Washington şi Moscova. Războiul din Siria s-a soldat cu peste 270.000 de morţi şi a determinat refugierea peste graniţe a mai mult de jumătate din populaţia siriană. AGERPRES

Subiecte în articol: statul islamic isis turcia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri