Jurnalul.ro Ştiri Educatie Noul Statut al Elevului 2024-2025: Sala de detenție, introdusă oficial din luna septembrie în școlile din România

Noul Statut al Elevului 2024-2025: Sala de detenție, introdusă oficial din luna septembrie în școlile din România

de Redacția Jurnalul    |   

Începând cu anul școlar 2024-2025, școlile din România vor implementa oficial sala de detenție pentru elevii care perturbă orele de curs, conform noului Statut al Elevului. Ministerul Educației a anunțat miercuri că ordinele de ministru pentru aprobarea Statutului Elevului și a Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial.

Sala de Detenție: O măsură controversată

Cea mai discutată modificare adusă de noul statut este introducerea sălii de detenție. Aceasta este destinată elevilor care deranjează orele, oferind un spațiu alternativ de desfășurare a activităților sub supravegherea unui cadru didactic sau didactic auxiliar. Decizia de a trimite un elev în sala de detenție poate fi luată doar de către profesorul care predă ora respectivă și necesită informarea părinților. Importanța acestui aspect este că elevului nu i se va consemna absență pentru timpul petrecut în sala de detenție, potrivit Antena 3 CNN.

Alte reglementări importante

Conform noului Statut al Elevului, utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor va fi interzisă. În plus, elevii care vor fi suspendați sau exmatriculați vor beneficia de consiliere psihologică, pentru a le oferi suportul necesar în gestionarea situațiilor dificile.

Publicarea în Monitorul Oficial

Ministerul Educației a precizat că noile reglementări vor intra în vigoare din anul școlar 2024-2025, iar documentele vor fi disponibile pe site-ul oficial edu.ro după publicarea în Monitorul Oficial al României.

Prevederea sălii de detenție, în care elevii care deranjează orele să fie mutați și să desfășoare activități complementare, a fost păstrată din forma de proiect a Statutului Elevului, din luna iunie. Atunci, mai multe asociații ale elevilor au criticat măsura și au cerut eliminarea ei, spunând că „sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală”, potrivit edupedu.ro.

Documentul prevede că din anul școlar viitor elevii vor primi câte o notă la purtare în fiecare modul, deci 5 note, iar la finalul anului școlar se face media. De asemenea, la 20 de absențe nemotivate se va scade 1 punct la purtare.

„Elevii suspendați sau exmatriculați trebuie sa beneficieze de consilire psihologică, psihoterapie, activități remediale”, este o altă prevedere inclusă în noul statut al elevilor. 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri