Jurnalul.ro Ştiri Externe Statutul Ierusalimului: Iranul ameninta cu o 'nouă Intifada'

Statutul Ierusalimului: Iranul ameninta cu o 'nouă Intifada'

Iranul a denunţat decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului şi a avertizat că această decizie ar putea provoca "o nouă Intifada", sau revoltă palestiniană. Pe de alta parte, opt ţări, dintre care patru europene, două sud-americane şi două africane, au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate care sa analizeze situatia creata de hotararea liderului de la Casa Alba.

 

Ministerul Afacerilor Externe de la Teheran a denunţat într-un comunicat "o provocare şi o decizie nechibzuită din partea SUA (...) care va duce la o nouă Intifada şi va împinge la comportamente mai radicale şi prin urmare la furie şi violenţă". Hotarea lui Trump este "o încălcare clară a rezoluţiilor internaţionale", a adăugat MAE iranian, apreciind că Ierusalimul este "o parte integrantă a Palestinei".

"Iranul condamnă cu putere acest demers şi cere comunităţii internaţionale, ţărilor influente şi în special ţărilor musulmane să împiedice aplicarea acestei decizii a SUA, de pe urma căreia beneficiază doar regimul sionist, pentru a păstra stabilitatea în regiune", se mai menţionează în comunicat.

La 28 septembrie 2000, o vizită controversată a şefului dreptei israeliene Ariel Sharon pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est a provocat începerea celei de-a doua Intifade împotriva ocupaţiei israeliene. Prima Intifadă a izbucnit în decembrie 1987.

In acest context, "misiunile Boliviei, Egiptului, Franţei, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii şi Uruguayului cer preşedinţiei" nipone a Consiliului de Securitate "să organizeze o reuniune de urgenţă, cu un expozeu al secretarului general, înainte de sfârşitul săptămânii".

Separat, Marea Britanie si Germania au anuntat ca nu susţin decizia preşedintelui Trump privind Ierusalimul. "Guvernul german nu sprijină această poziţie, deoarece statutul Ierusalimului trebuie soluţionat în cadrul formulei a două state", a declarat cancelarul german Angela Merkel, potrivit unui mesaj pe Twitter postat de purtătorul ei de cuvânt, Steffen Seibert.

Decizia preşedintelui Trump nu ajuta cu nimic procesul de pace cu palestinienii, a afirmat, la randul sau, şefa executivului britanic, Theresa May. "Nu suntem de acord cu decizia americană de a transfera ambasada la Ierusalim şi de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală israeliană înaintea unui acord final asupra statutului" acestui oraş, a indicat May într-un comunicat. "Credem că nu este de niciun ajutor pentru perspectivele păcii în regiune", a adăugat ea, precizând că ambasada Marii Britanii în Israel va rămâne în continuare la Tel Aviv.

"Poziţia noastră cu privire la statutul Ierusalimului este clar şi de lungă durată: trebuie stabilit în urma unui acord negociat între israelieni şi palestinieni, iar Ierusalimul trebuie să fie în cele din urmă capitala comună a statelor israelian şi palestinian. Considerăm Ierusalimul de Est ca făcând parte din teritoriile palestiniene ocupate", a insistat May.

Şefa executivului britanic a declarat totodată că "împărtăşeşte dorinţa preşedintelui Trump de a pune capăt conflictului" şi a salutat angajamentul acestuia în favoarea unei soluţii a două state.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri