Biroul Național al USR a decis, ieri, că toți parlamentarii acestei formațiuni politice se vor afla în sală, astăzi, și că vor vota moțiunea de cenzură cu „bilele la vedere”. Același lucru a fost anunțat și de conducerea AUR. PSD, cu excepția lui Radu Popa, vor fi prezenți în plen, conducerea partidului avertizându-și parlamentarii că, în cazul în care vor absenta nemotivat de la această ședință sau dacă vor fi prezenți, dar nu votează, riscă excluderea din partid. De asemenea, cei cinci parlamentari neafiliați i-au asigurat pe cei de la PSD că vor fi prezenți și că vor vota moțiunea de cenzură.
Scenariile post-moțiune, așa cum rezultă din declarațiile făcute de liderii politici, preconizează o criză fără precedent la nivel guvernamental. PSD merge pe ideea convocării alegerilor parlamentare anticipate, fiind foarte puțin probabil ca, la consultările cu președintele României, să fie înaintată o propunere de prim-ministru.
PNL, așa cum am arătat mai sus, nu va face, la rândul său, nicio propunere de premier. Însă Florin Cîțu a avertizat că PNL a decis că, după votul moțiunii de cenzură, liberalii nu vor mai face vreo alianță cu cei de la USR. Uniunea Salvați România, pe de altă parte, urmează să ia propria decizie cu privire la eventualitatea formulării unei propuneri proprii de prim-ministru. Însă este posibil ca această variantă să fie luată, totuși, în calcul, în condițiile în care principalul partid al fostei Coaliții exclude o colaborare post-moțiune cu USR.
AUR dorește însă un Guvern de uniune națională, cu un premier și cu miniștri tehnocrați. Lucru exclus, în acest moment, de celelalte formațiuni politice. În aceste condiții, președintele Klaus Iohannis este așteptat să vină cu o soluție care să fie acceptabilă pentru toate părțile, ceea ce, de asemenea, este greu de crezut în acest moment.
AUR: PNL a vrut să ne cumpere voturile cu funcții la stat pentru familii și prieteni
Iar, chiar în ajunul votării moțiunii de cenzură, conducerea AUR aruncă „bomba”. Formațiunea condusă de George Simion și de Claudiu Târziu a sesizat, ieri, Direcția Națională Anticorupție, acuzând parlamentarii PNL că au încercat să le cumpere voturile. Concret, George Simion a precizat, ieri, că mai mulți parlamentari ai formațiunii pe care o conduce au fost contactați „de lideri importanți ai Partidului Național Liberal”, care le-au promis funcții și sinecuri, doar pentru a nu se prezenta, astăzi, la votul pentru moțiunea de cenzură.
La închiderea ediției, conducerea AUR promitea că va da publicității înregistrări audio-video cu modul în care au fost purtate aceste „negocieri”, aceste probe fiind puse, de altfel, și la dispoziția procurorilor. Conform sursei citate, „oferta” a fost primită de cinci parlamentari ai AUR și constă în funcții în aparatul guvernamental pentru rudele, prietenii și familiile celor de la această formațiune politică. Cei care ar urma să primească aceste funcții ar trebui, pentru început, să se înscrie formal în PNL. Unul dintre cei sunați este deputatul AUR Titi Stoica, iar cel care a telefonat ar fi deputatul PNL de Timiș Cosmin Șandru.
O altă informație de ultimă oră este aceea ca parlamentarii apropiați de Ludovic Orban să adopte, oficial, poziția PNL. Anume, aceea de a sta în bănci, fără să voteze. Însă, în urma unei ședințe cu ușile închise susținută, aseară, de Ludovic Orban cu mai mulți parlamentari, s-ar fi discutat inclusiv posibilitatea ca, în cazul în care există riscul – puțin probabil, însă – ca acele 234 de voturi să nu se adune, astăzi, să se ridice din bănci și să voteze demiterea Guvernului Cîțu, chiar și cu riscul excluderii din partid.