Jurnalul.ro Ştiri Politică Studenţii, împiedicaţi să voteze la parlamentare

Studenţii, împiedicaţi să voteze la parlamentare

de Marius Gîrlașiu    |   

Dacă românii din diaspora au fost cheia alegerilor prezidenţiale din 2014, votul studenţilor ar putea cântări decisiv la parlamentarele din 11 decembrie. Doar că actuala lege electorală mai mult îi încurcă decât să le uşureze prezenţa la vot tinerilor de pe băncile facultăţilor. Aşa se face că zeci de mii de studenţi nu vor putea vota în Bucureşti sau în marile centre universitare decât dacă au reşedinţa din buletin în oraşul în care studiază.

Potrivit legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, „alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa”. Astfel, în cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa. Altfel spus, dacă în duminica votului nu vă aflaţi în comuna, oraşul sau municipiul în care aveţi domiciliul sau reşedinţa, puteţi vota fără probleme la orice secţie de votare din judeţul în care locuiţi. La alegerile parlamentare din acest an, circumscripţiile electorale din ţară sunt cele 41 de judeţe şi municipiul Bucureşti. În schimb, alegătorii cu domiciliul în provincie care locuiesc în Bucureşti nu-şi pot exercita dreptul de vot în Capitală decât dacă au reşedinţa în municipiul Bucureşti, adică au o viză de reşedinţă pe actul de identitate. Ceea ce înseamnă că zeci de mii de studenţi care studiază în Capitală vor fi privaţi de dreptul la vot dacă în ziua alegerilor, duminică 11 decembrie, vor rămâne în Bucureşti. Pentru a putea vota conform legii, studenţii ar trebui să plece din timp acasă, în localităţile de provincie unde îşi au reşedinţa, pentru ca mai apoi să revină la cursuri în Bucureşti. 

PNL s-a trezit iar târziu

Ca şi în cazul alegerilor locale, liberalii s-au trezit mult prea târziu. Dacă înaintea scrutinului din 5 iunie i-au cerut premierului Dacian Cioloş să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru revenirea la două tururi de scrutin, liderii PNL încearcă şi acum să dreagă busuiocul pe ultima sută de metri, asta deşi au votat legea în forma actuală. Astfel, şefa PNL Alina Gorghiu a propus ca data de 12 decembrie, adică lunea de după duminica alegerilor, să fie liberă pentru studenţi, tocmai pentru ca aceştia să aibă timpul necesar pentru a vota în localităţile de domiciliu. „Data de 12 decembrie, este luni, după alegerile parlamentare. Cred că statul român ar trebui să acorde o zi liberă pentru studenţi. Nu ar fi o premieră nici în România, nici în alte state. Nu cred că e o miză foarte importantă. Sper că toţi vom face toate eforturile astfel încât să le garantăm oamenilor dreptul la vot şi cred că studenţii sunt o categorie care să fie capacitată la vot în acest an”, a spus Gorghiu în weekend, la Timişoara. Şefa liberalilor şi-ar dori şi ca studenţii să aibă gratuitate pe mijloacele de transport în acea perioadă. „Cred că această propunere, ca studenţii să poată fi prezenţi în localităţile de domiciliu în ziua votului, poate fi dublată de gratuitate la transport în acea perioadă. Nu e o sumă care să încarce bugetul României, e un gest minim pentru a consolida democraţia din România”, a declarat Gorghiu.

Candidaţii votează fără probleme “în deplasare”

Potrivit legii, alegătorii din Capitală pot vota doar în sectorul în care au domiciliul sau reşedinţa. În ceea ce-i privește pe candidații pentru un loc în Senat sau Camera Deputaţilor, aceştia îşi pot exercita dreptul de vot în orice secţie de votare din judeţul în care candidează. Anul acesta însă, mulţi dintre liderii partidelor vor candida departe de locul de baştină. Este cazul lui Victor Ponta (care va candida în Gorj), al Alinei Gorhgiu (Timiş), al Ancăi Boagiu (Maramureş) sau al foştilor miniştri PSD Eugen Teodorovici (Tulcea), Nicolae Bănicioiu (Iaşi) şi Titus Corlăţean (Dâmboviţa). Ei vor putea vota fără probleme în judeţele în care candidează, deşi au domiciliul în alte judeţe, asta spre deosebire de studenţii care vor fi nevoiţi să bată sute de kilometri dus-întors pentru a-şi putea exercita dreptul la vot pe 11 decembrie.

 

Alina Gorghiu, preşedinte PNL: În SUA există practica aceasta ca unele companii să dea liber angajaţilor pentru ca aceştia să poată vota. Nu am discutat acest subiect cu Guvernul, dar am speranţa că voi găsi disponibilitate.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri